Odp: Affinity alternatywa dla photoshopa na windows.
Kilka uwag po paru dniach spędzonych na obróbce:
- zdarzają się zawiechy programu, mam wrażenie że mają związek z małą ilością dostępnej pamięci. Na szczęście program wydaje się zapisywać przed crashem postęp prac, więc nie cofamy się z obróbką do ostatniego zapisu ręcznego.
- jedna z zalet tego programu, tj. wielopoziomowe undo jest zbugowane. Parę dni temu zdarzyła mi się zawiecha przy cofaniu o paręnaście operacji do tyłu. Po restarcie programu i odzyskaniu pliku - to samo. Zawiecha przy cofnięciu do tej samej operacji.
Wczoraj z kolei podczas undo miałem na zmianę takie cyrki, że albo przesuwało mi maskę w kierunku lewo-góra, albo (wnioskując z objawów) zmieniało coś w trybach mieszania warstw, tj. parametry trzeciej warstwy od góry (screen albo overlay, już nie pamiętam) przeskakiwały na warstwę pierwszą od góry.
- wyostrzanie warstwy która nie jest pierwszą od góry nie jest uwzględniane przy zapisie zdjęcia. W ogóle mam wrażenie, że zdjęcia wyeksportowane są trochę bardziej miękkie niż podgląd w Affinity Photo.
Z tego co zaobserwowałem to ten program więcej używa procesora jak ramu.
Dzisiaj wyszła nowa beta 1.5.2 https://affinity.serif.com/forum/ind...ta-152-beta-5/
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
To beta na japko jest, a ja używam wersji pod Windows.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
W ogóle mam wrażenie, że zdjęcia wyeksportowane są trochę bardziej miękkie niż podgląd w Affinity Photo.
To możliwe, miałem podobne spostrzeżenie.
Dlatego zawsze używam Resample - Lanczos3 Non-Separable, nawet jak nie zmieniam rozmiaru przy jakości 100%.
Domyślnie jest ustawiony Bilinear.
Zdarzyły się wywrotki, gdy obrabiałem duży TIFF 16-bit, zwłaszcza przy odszumianiu Noiseware.
Teraz wpierw kadruję i robię Resample na 3000x coś tam, z użyciem Lanczos3 i Export do JPEG-a.
Otwieram tego JPEG-a, odszumiam i obrabiam dalej.
--- Kolejny post ---
To z prawej jest większe, ale z Lanczos, a z lewej Bilinear. Widać gołym okiem, choć plik niewiele większy.
Export AF
Ukazała się nowsza wersja 1.5.2 zobaczymy co poprawili.
Fajnie, że się rozwija. Pod MacOS jest już beta 1.6 zarówno Photo, jak i Designera.
Jak ktoś zechce sprzęgnąć canonowe DPP v4 z AF to można skorzystać z poniższej linku i otwierać RAW obrobione w DPP bezposrednio w tym programie. Wystarczy zmodyfikować kilka kluczy w rejestrze.
https://marar.net/transferring-image...bit-photoshop/
http://digitol.free.fr/forum/viewtopic.php?f=2&t=22
U mnie w 7-ce działa i wygląda to tak:
Skopiować do notatnika, zmienić rozszerzenie na *.reg i dodać do rejestru.
Albo wpisać ręcznie.
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{6DECC242-87EF-11cf-86B4-444553540000}]
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{6DECC242-87EF-11cf-86B4-444553540000}\ProgID]
@="Photoshop.Application.12.1"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Adobe\Phot oshop]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Adobe\Phot oshop\12]
"ApplicationPath"="C:\\Program Files\\Affinity\\Affinity Photo"
--- Kolejny post ---
Z ciekawostek Affinity Photo:
Wtyczki - NIK Collection - moja ulubiona Viveza nie działa na TIFF-ach, ale działa na JPEG-ach.
To znaczy działa, ale nie rozróżnia kolorów na TIFF-ach, na JPEG-ach jest dobrze.
Wtyczki Topaz Labs - DeNoise oraz Detail działają z powodzeniem na obu formatach.
Wtyczka - Noiseware, tylko na JPEG-ach.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Próbują upychać zalegające ColorMunki?
Za to z ColorCheckerem całkiem niezły deal, wychodzi realnie coś koło 113 zł za Affinity Photo.
A tymczasem wyszła stabilna wersja 1.6 Affinity Photo. Affinity Designer również.