DXOmark to Sony.
abstrahujac od wynikow testu, bo nie twierdze, ze ich wyniki sa kompletnie z czapy... ale to tez jest nieco obszerniejszy temat niz tylko popatrzyc na jedna ogolna liczbe...
Wersja do druku
DxO powstała 14 lat temu, opracowano (i udostępniono) procedurę testowania, wszystkie aparaty, obiektywy są testowane tak samo. Każdy może sprawdzić i powtórzyć, nie ma miejsca na subiektywne odczucia i ich wpływ na ocenę.
Aktualnie publikowane są wyniki testów 342 aparatów i 11186 obiektywów
Sony weszło to segmentu foto w 2006 roku, ponad 2 lata po opracowaniu/opublikowaniu procedur przez DxO
aptur,
Jasne, ocena aparatów to uwzględnienie wiele różnych zestawów cech/własności a wybór to przyłożenie do ocen swoich potrzeb/priorytetów
Ale główne to jednak jakość zdjęć jaką można otrzymać tym aparatem.
DxO do oceny aparatów wytypowało 3 sytuacje zdjęciowe : portret, krajobraz i sport przypisując do każdej z nich zestaw najistotniejszych cech/własności (jakość) uzyskiwanych w tych sytuacjach zdjęć z tych aparatów (dynamika, szumy przy słabym świetle, ...)
Można się zgadzać lub nie, tak jest wg. DxO
jp
Test ostrości podawanej w jakichś P-Mpix urąga wszelkim standardom obiektywnej oceny.
To przepaść w stosunku do tego co prezentuje w tym zakresie lensrentals.
Jeżeli DxO dobrze służy użytkownikom Sony to chwała im za to. Inni mogą się spokojnie wypiąć na te bzdety.
piszesz :
Pomijam już zupełnie, że użycie tutaj sformułowania "jeśli" jest w ogóle pomyłką, bo kupowanie jakiegokolwiek sprzętu służącego robieniu zdjęć w sytuacji "jeśli" jakość zdjęć nie byłaby istotna, stawia całkowicie pod znakiem zapytania sens takiej operacji
Istotniejsze od jakości uzyskiwanych zdjęć może być rozmiar lub ciężar aparatu/zestawu albo przekonanie że zdjęcia będą prezentowane tylko na monitorze, robione tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, tylko do odczytu numerów rejestracyjnych z tablic itd.
Albo limit budżetowy.
jp
Zaczac i skonczyc powinnismy na tym, ze wg dxo do sportu dx mk 2 jest za kompaktem sony ;)
piszesz :
Test ostrości podawanej w jakichś P-Mpix urąga wszelkim standardom obiektywnej oceny.
https://www.dxomark.com/Reviews/Look...l-can-help-you
No cóż, każdy ma prawo do własnej oceny.
Nie jestem specjalistą od tego zakresu optyki, ale przekonuje mnie (jak i wiele innych osób/instytucji) taki sposób przedstawienia zagadnienia że liczy się rozdzielczość/ostrość zestawu aparat+obiektyw a nie tylko sam obiektyw.
jp
Wszyscy liczący się producenci obiektywów podają wykresy MTF dla 10 i 30 lp/mm (lub innych wartości) dla pełnego otworu i f/8.
Nigdy się nie zawiodłem na tym sposobie prezentacji cech optycznych (kontrast i ostrość).
Lensrentals robi to dla większego zestawu linii (10, 20, 30, 40, 50) dla kilku egzemplarzy obiektywu podając średnią i odchylenie od niej.
Można zweryfikować rzetelność producenta no i mamy cechy optyczne szkła jak na dłoni.
Po co w to mieszać matrycę. Wykresy ostrości na DxO są całkowicie poza moją percepcją - jakieś całe zielone słupki:roll: