Odp: Tamron SP 150-600 mm G2
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Nie pozostaje nic innego, jak tylko zbierać kasę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nie pozostaje nic innego, jak tylko zbierać kasę :)
Naprawdę fajnie to wygląda :-) (choć nie ma informacji ile zdjęć miał nietrafionych).
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
choć nie ma informacji ile zdjęć miał nietrafionych
Nie wiem, ile w tym prawdy, ale ponoć nikoś lepiej współpracuje z niefirmowymi szkłami aniżeli Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie ma za bardzo co rozwijać, 150-500 to składowa plastikowych części, których wytrzymałość jest liczona na czas gwarancji amatorskiego użytkowania.
Czyli nie jest to S150-600 S pod względem budowy? Pytam bo zdania są podzielone z czego ten nowy G2 jest zbudowany...
Waży 2kg, starsza wersja 1,9kg a Sigma S aż 2,8kg, stąd można wnioskować, że G2 pod względem mechanicznym za bardzo nie różni się od poprzednika i jest delikatniej zbudowany niż Sigma S. Ale czy delikatniej oznacza tak znacząco gorzej, ze wyjdzie to w normalnej eksploatacji???
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Waży 2kg, starsza wersja 1,9kg a Sigma S aż 2,8kg,
Całość bez przedniego dekla waży 2150g.
Na podstawie tego co zamieścił the-digital-picture wynika, że stara wersja jest zauważalnie lepsza w środku i na rogach kadru dla zakresu 200mm - 400mm (pełny otwór).
Odwrotnie natomiast mamy dla 500mm - 600mm (pełny otwór). W centrum w zasadzie bez różnicy (ewentualnie dla 500mm G1 ostrzejszy na pełnym otworze).
Dotykowo sprawia solidne wrażenie, ale kilka minut testów na świeżym powietrzu z celowaniem do góry w ptaki wybił mi go z głowy ze względu na ciężar i wielkość. Na solidnym statywie pewnie można sporo nim zrobić, ale z ręki, trzymając go ciągle w górze - to zadanie dobre dla drwala chyba, ja wymiękłem;)
Sigma Sport jest jeszcze cięższa, nie wspominając o stałkach z zakresu 400-600mm ;)