Tak chciałem, dlatego między innymi użyłem tego obiektywu. Jakbym chciał ostro, to wziąłbym obiektyw makro.
Oczywiście możesz, zapraszam do dyskusji.
Wersja do druku
Tak chciałem, dlatego między innymi użyłem tego obiektywu. Jakbym chciał ostro, to wziąłbym obiektyw makro.
Oczywiście możesz, zapraszam do dyskusji.
Dzięki. Mi nie chodziło o rozdzielczość, ale o tonalność i wydobycie głównego kwiatka, bo wszystko jest w bardzo rozproszonym świetle i brakuje mi czystych bieli, jakie te kwiatki mają, a pręciki też są ledwo zaakcentowane. Dlatego też sugerowałbym taką obróbkę:
Załącznik 12423
Biel pozostałych kwiatuchów te można, oczywiście, podbić, można się pobawić w stonowanie zieleni etc., ale zasadniczy kwiatek mz powinien się jakoś wyróżniać. I piszę to nie dlatego, aby polemizować z Twoim gustem, ale aby ewentualnie dopomóc w przezwyciężaniu takich problemów.
Dzięki za propozycję. "Ostre" mówiłem w przenośni - załapałem o co chodziło.
Już trochę znudziłem się obrazkami z obiektywów makro: ostrymi, kontrastowymi i nasyconymi. Próbuję właśnie czegoś rozmazanego. W mojej obróbce nawet obniżyłem kontrast o jedno kliknięcie.
Ten obrazek akurat był robiony na f/2,8; mam jeszcze wersję f/1,4 - tam dopiero można się wyżyć. :D
--- Kolejny post ---
Na przykład takie - oba robione na f/1,4
nr 27
Załącznik 12425
nr 28
Załącznik 12426
Nie upieram się, że to arcydzieła XXI wieku, ale taką mam teraz jazdę.
Mi się podobają. Tylko tamto mi się wydawało zbyt mdłe. Sam się często łapię na tym, że akceptuję zdjęcie takim, jakie wyjdzie z aparatu, bo w nim widzę to, co chcę, i nic go nie merdam latami, a potem nagle dochodzę do wniosku, że jakaś obróbka by mu się przydała.
nr 29
Załącznik 12559
nr 29a
Załącznik 12560
nr 30: najsłynniejszy widok z Szanghaju
Załącznik 12664
nr 31: Jangcy - taka panoramka, pogoda była dosyć niezdjęciowa
Załącznik 12665
nr 32: piorą w rzece
Załącznik 12666
Jak tak patrzę na mapę to trochę przesadziłem. Miasto Anqing - bo to ono jest na zdjęciu - jest jakieś 600-700 km od ujścia Jangcy, a nie 2000 km. :oops:
Z życia zwierząt: jak potrafią się ukryć w pozornie otwartym terenie.
Nr 33. Na tym zdjęciu są dwie kuropatwy
Załącznik 12702
Nr 34. Na tym też.
Załącznik 12703
Byłem w odległości około 10-12 metrów.
Drugi maczek tej wiosny. Po przedwczorajszym deszczu nagle się pojawiły.
nr 35
Załącznik 12777
nr 36
Załącznik 12791