A skąd takie info?
I jakie wnioski, bo na tych obrazkach coś tam widać ale co to do końca nie wiadomo.
Wersja do druku
Teraz widać "więcej"? :)
http://www.martinkozak.com/blog/wp-c.../porovnani.jpg
Miało być " Cena wydaje się kosmiczna, ALE dla sporej ......" Wyszło jak żart :-) Mnie osobiście cena nie przeraża :-)
Ja spodziewałem sie takiej ceny i chcę go kupić ale czekam na testy i rawy w necie. Pamiętam że canon przy 1Ds3 miał wieksza cene początkową...
nie wiem co jest pod linkiem bo nie działa więc nie wiem do końca o czym mowa, ale się wypowiem - ta obśmiewana cecha matryc nikona może być zupełnie przydatna szczególnie w fotografii w świetle zastanym - i nie ma to nic wspólnego z umiejętnością lub nieumiejętnościa naświetlania - ta obśmiewana cecha pozwala na ogromną ingerencję w obraz w postprocesie - w canonie trzeba użyć lampy czy blendy i umiejętnie naświetlić pod efekt jaki się chce osiągnąć - samo "umienie" bez doświetlenia niestety nie zadziała :mrgreen:.
Oczywiście, że tak! Absolutnie się z Tobą zgadzam i nie odzywam się zupełnie w dyskusjach na ten temat bo poraża mnie poziom ignorancji. Czy to może ze mną coś nie tak? Nie rozumiem dlaczego ten parametr jest tak wyśmiewany i sprowadzany do nieumiejętnego naświetlania? Fotografując w warunkach kiedy nie chcesz lub nie możesz użyć dodatkowego źródła światła wyciąganie z cieni, zwłaszcza przy wyższych wartościach ISO, ma duże znaczenie. Nie wiem jaki rodzaj fotografii uprawiają Ci, którzy sprowadzają wszystko do "poprawnego naświetlania", ale na pewno nie ten co ja. Ja w przypadku wielu zdjęć ustawiam ekspozycję, ściągam highlighty w dół mocno, czasem na -100 (LR), a lighty i shadowsy podbijam o jakies +30. Blacki zwykle delikatnie ściągam. Spróbujcie to zrobić przy małej ilości światła. + 2EV i matryca Canona pokazuje swój limit. A niby dlaczego ma tak być skoro Nikon udostępnia ponad 2x więcej tolerancji od kilku dobrych lat? Po jednym samplu trudno wyrokować o ile nowe matryce są lepsze, ale dla mnie ten parametr jest na tyle istotny, że uzależniam od niego pozostanie w systemie. Czekam na dokładne testy i na 5D4 (tak wiem przejdź do Nikona)
No i wyszło na to że Ci co naświetlają prawidłowo to ignoranci - czego to się można dowiedzieć czytając fora interenetowe :lol:.