Wiem bo mam oba :)
Dlatego twierdzę, że AF w 5D jest mierny. Przy używaniu wspomagaczy zyskuje na powtarzalności.
Wersja do druku
Zależy w jakim stanie jeśli w bdb i tanio to bardzo warto!
Jeśli nie fotografujesz w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych i nie potrzebujesz zabójczo pewnego AFu (ten w 5D jest porównywalny z 30D)
to to jest to bdb aparat po dziś dzień.
Mowicie ze af w 5d jest mierny. Chcialbym porownac go do swojego z 450d. Wypada gorzej/lepiej/podobnie?
Chcialbym poprostu ff a stac mnie narazie na clasica z tym ze jezeli af mialby byc gorszy to kiepsko.
Odpowiem tak
Kupując 5D I używasz przede wszystkim centralnego, boczne są ok o ile znasz na jakie linie dany czujnik reaguje i to wymaga wprawy,
Napewno warto wysłać body i szkła na kalibracje by mieć zabawę przy małym GO. A juz po takim treningu będzie pełne zadowolenie
Mikroregulacje miało juz 5D II
5D I + fajna stałeczka = dla mnie miodzo !!!
A, i nawet iso 3200 z tego aparatu będzie nieporównywalnie lepsze niz z 450D, warto
Zastanawiałem się nad 50d lub 5d.
Dzięki kolegom z forum kupiłem 5d i z wyboru jestem bardzo zadowolony.
Co do iso3200 w 5d to jest miło zaskoczony.
Fotka poniżej
Iso 3200
z ręki czas 1/15
obiektyw canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 usm
jpg z aparatu bez obróbki w komputerze tylko, zmiana rozmiaru w IrfanView bez wyostrzania.
Pozdrawiam;)
Gdy nachodzą mnie myśli o sprzedaży mojego 5D, to zakładam 50mm i idę do lasu. Półtony zieleni prostują moje postrzeganie fotografii. Ponieważ migawka ma < 2k uruchomień, to ten sprzęt ma u mnie dożywocie. Fotografuję sceny plenerowe, więc AF mnie nie boli.
Jedyna rzecz ze spraw sprzętowych, która mnie boli w fotografii, to fakt, że nie stać mnie na Leica M typ 246 monochrom, ale to inny temat.
Przypominam że mamy już rok 2019.
Ja nie tak dawno kupiłem 5dc. Nawet nie wiem ile ma klatek na koncie, ale na pewno wiem, że odżyły u mnie takie obiektywy jak 50 1.4, 85 1.8 i 132 2.
Rypię nim nawet weselicha.