Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?
Przesłałbyś mi do oceny ten plik RAW??
Ze wstępnych testów wynikało, że przez wzgląd na winietowanie i na krzywizny, ten obiektyw nie będzie idealny do astrofotografii. Na Twoich minaturkach źle to nie wygląda, dlatego chciałem zobaczyć surową, pełną klatkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Przesłałbyś mi do oceny ten plik RAW??
Ze wstępnych testów wynikało, że przez wzgląd na winietowanie i na krzywizny, ten obiektyw nie będzie idealny do astrofotografii. Na Twoich minaturkach źle to nie wygląda, dlatego chciałem zobaczyć surową, pełną klatkę.
Nie mam dostępu do raw w tym momencie ale jak dla mnie winieta i krzywizny były mocno przereklamowane - no chyba, że ja jakiś ślepy jestem. Nie udostępniałem tutaj linka wcześniej ale można sobie pobrać pełnego JPEG demozaikowanego przez LR na 0 z zerowym ustawieniem wyostrzania. JPEG jest z TIFF z wyłączonym subsamplingiem i 100%. Obecnie na szybko tylko to.
http://goo.gl/Pebngz?gdriveurl
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie mam dostępu do raw w tym momencie ale jak dla mnie winieta i krzywizny były mocno przereklamowane - no chyba, że ja jakiś ślepy jestem. Nie udostępniałem tutaj linka wcześniej ale można sobie pobrać pełnego JPEG demozaikowanego przez LR na 0 z zerowym ustawieniem wyostrzania. JPEG jest z TIFF z wyłączonym subsamplingiem i 100%. Obecnie na szybko tylko to.
http://goo.gl/Pebngz?gdriveurl
Tutaj lepiej to wygląda. Gwiazdki w narożnikach zamieniają się w ptaszki, ale tylko na znacznym powiększeniu. Trzeba brać też poprawkę,że to na 1.4. Kurdę, to może być niezły killer do astro:)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tutaj lepiej to wygląda. Gwiazdki w narożnikach zamieniają się w ptaszki, ale tylko na znacznym powiększeniu. Trzeba brać też poprawkę,że to na 1.4. Kurdę, to może być niezły killer do astro:)
Na krawędziach kadru komę widać ale bez przesady. Są obiektywy co komę mają trochę mniejszą ale kosztem światła. F1.4 umożliwia zejście z ISO w dół i jak dla mnie lepszą jakość...
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Na krawędziach kadru komę widać ale bez przesady. Są obiektywy co komę mają trochę mniejszą ale kosztem światła. F1.4 umożliwia zejście z ISO w dół i jak dla mnie lepszą jakość...
W tym problem, że ja nie chcę widzieć komy:) Nie rozumiemy się...Wydać kilka tys. zł, po to żeby oglądać komę na F2.8, to ja już przerabiałem:) Wolę wyjeżdżać na wyprawy z 6D oraz obiektywem lżejszym, bardziej wszechstronnym, nawet ciemniejszym (EF 16-35 4IS L), ale idealnie skorygowanym.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Wolę wyjeżdżać na wyprawy z 6D oraz obiektywem lżejszym, bardziej wszechstronnym, nawet ciemniejszym (EF 16-35 4IS L), ale idealnie skorygowanym.
Porównanie stałoogniskowego obiektywu ze światłem 1.4 do zooma nie ma większego sensu. Ten zoom jest o tyle porównywalny, że można go ustawić na 20mm.
A ja mając 20 2.8 i 16-35II wszędzie i do wszystkiego biorę ten pierwszy :) Za jakiś czas zamienię na tą sigmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
mając 20 2.8 i 16-35II wszędzie i do wszystkiego biorę ten pierwszy Za jakiś czas zamienię na tą sigmę
merida zabierałeś już "wszędzie i do wszystkiego" obiektyw z wypukłą przednią soczewką ważący prawie 1kg?
Myślę że spokojnie znajdą się ślubniaki którzy przygarną tego potwora.