przy takich ograniczeniach budżetu na szkła zawsze można kupić 50 STM i próbować przeżyć do następnej kasy, 6D to fajny korpus, używam, będziesz zadowolona.
Wersja do druku
przy takich ograniczeniach budżetu na szkła zawsze można kupić 50 STM i próbować przeżyć do następnej kasy, 6D to fajny korpus, używam, będziesz zadowolona.
Już wszystko jest zamówione.
marfot,
miałeś tego zooma w rękach?
Myślę o nim intensywnie, ale nie mogę się zdecydować
W tej sytuacji kupowanie gołego body jest błędem. Kupuje się kit z 24-105. No ale biedny dwa razy traci.
Kompletowałem prezent: 6D + jakiś spacer zoom.
Ostatecznie wybrałem C24-70/4L ze względu na pancerną budowę, znakomite 24mm, makro i korzystny cashback.
Poważnie brałem pod uwagę C24-105/3.5-5.6. Budowa na poziomie lepszych EF-S, bardzo wydajny IS.
Tak na prawdę to tylko obawiałem się cholernie długiego wysuwu tubusa.
Przed zakupem trzeba koniecznie podotykać i zdecydować. Przy C24-70/4L nie ma konieczności dotykania:)
dzięki, marfot, chyba też tak zrobię
(sorry za off-)
A co biedny straci nabywając samo body?
6D z 24-105 kosztuje około 7600zl czyli 1600 za obiektyw( kupując w sieci "akceptowanej" przez Canona)
Odliczając cash back( 240zl) obiektyw kosztuje 1360zl. W sklepie można go kupić za 1560zl( też otrzymując zwrot) a używanego nie można sprzedać nawet za 1250zl(allegro).
Nie widzę tu żadnego zysku kupując w/w zestaw kitowy.
:) to teraz 6d sprzedają z 24-105 STM? a nie elką?
co do cen to canon zawsze usiłuje nam wmówić że ciemny amatorski plastikowy zoom może kosztować pod 2000zł, rynek to szybko weryfikuje i okazuje się że rynek wtórny zatrzymuje się na cenie poniżej 1000zł tu będzie podobnie z małą poprawką że ten plastik można przypiąć do fullframe - mniejszy wybór badziewia odrobinę wyższa cena. ogólnie i obiektywnie patrząc ten plastik-fantastic jakąś tragedią optyczną nie jest - ja osobiście nie potrzebuję zooma w tym standardowym zakresie :) więc mam jakiś stary 28-coś tam :) za jakieś grosze :) w testach optycznie wychodzi na to samo :mrgreen: - u mnie się sprawdza doskonale bo od zakupu nie użyłem ani razu :mrgreen: ale w razie niemca mam (dodatkowo jest leciutki tylko filtry nie chcą pasować wszystkie które mam są za duże).
Przeczytałem ten wątek i nie wiem czy się pchać w FF z 6D.