24l ii
Wersja do druku
To tragedia.:o
Również np. Zeiss Distagon 25mm, mimo, że to tylko f/2.0, i w sumie droższy, bo bez AF.
Zeiss 25mm f/2.0 Distagon T* ZE Lens Vignetting
Zeiss Distagon 18 mm f/3.5 osiąga winietowanie -4.5 EV :shock::shock::shock: To oznacza, że 95.6% światła wcięło. :lol:
Tylko co z tego? To jest standard, czyli tak działa optyka. Każde 0.5 EV mniej winiety w samym rogu sporo kosztuje i powiększa gabaryrty szkła.
Że "winietuje -4.5 EV" to lekka przesada, rodem z optyczne.pl, bo chodzi tu o sam róg, czyli taki ciemny jest jakiś ułamek procenta klatki. Takiego obszaru nawet nie trzeba wyciągać, wystarczy pomalować pędzlem na jednolity pasujący ton i nic nie widać. :p
Nie rozumiem aż tak mocnej nagonki na cenę nowego Canona. Jak szkło będzie klasy 5D III to warto będzie na nie wydać każdą złotówkę. Nie każdy kupuje zestaw nowych szkieł od początku i wydaje fortunę. Ja sprzedam wersję I, dołożę kasę z jednego zlecenia ślubnego i aż tak mocno tej zmiany nie odczuję. Szkło zapracuje na siebie bardzo szybko.
To się wstrzymam z zakupem wersji I. Na wiosnę kupię na pewno. Choć tak prawdę powiedziawszy to ostatnio oswoiłem się z sigmą i nawet na servo mam większość zdjęć ostrych :)
Dobre :)
I tak będą narzekania, bo na tym forum patrzy się głównie przez pryzmat ceny, niestety.
A ile kosztuje 85/1.2? :)
Ja tam za bardzo się winietą nie przejmuję, nawet ta w 24LII jest do zniesienia a w 35 z definicji będzie sporo mniejsza. Zresztą bez niej jasna stałka nie byłaby taka fajna :) a pozbycie się nie sprawia większych problemów. Większą bolączką 24-ki jest AF, podobnie jak 50/1.2...
Mam nadzieję, że doczekamy się też 50-ki w wersji II z pewniej działającym AFem. Tu 35L jest wręcz wyznacznikiem jak to powinno być.
P.S. Zaraz w dziale "Sprzedaż" wysypią się oferty 35L, ja też swoją wystawiam :).
Więcej sampli
Rozmycie przepiękne :)
Jest nowy cashback i stara 35L można kupić za 4200zł.
Canon EF 35mm f/1.4L USM - zwrot 800 zł od Canon - Obiektywy - Proclub
Dzięki za informacje.