Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie ,niestety nie.To trwało około minuty,sprzęt w bagażniku auta,ale ucieszyło mnie to rozpoznanie ptaka ,niemal jak fotka :lol: .
Zresztą to było późne popołudnie i przez okno,więc pewnie byłoby nędznie.
btw
to słowiczkowa sprężyna:
najpierw kazał gapić się na ptaki,później obserwować,następnie fotografować,
a w końcu zbudować karmnik i dokarmiać :D .
To krecio-ptasia robota.
Ale chyba przyjemna i ciekawa :mrgreen: .
Zysk, Ty uważaj :) Dostrzegam w Twoim zachowaniu już nawet nie pierwsze a drugie i trzecie objawy ptasiej choroby. Albo się natychmiast z tego wyleczysz albo ..... przepadniesz. Na zawsze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
najpierw kazał gapić się na ptaki,później obserwować,następnie fotografować,
a w końcu zbudować karmnik i dokarmiać .
To krecio-ptasia robota.
Ale chyba przyjemna i ciekawa .
Dokładnie tak samo wyszło i na moim "podwórku".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Zysk, Ty uważaj Dostrzegam w Twoim zachowaniu już nawet nie pierwsze a drugie i trzecie objawy ptasiej choroby. Albo się natychmiast z tego wyleczysz albo ..... przepadniesz. Na zawsze
Tego już się nie leczy, z tym trzeba jakoś żyć i mam przekonanie, że będzie się to rozwijać.
U mnie się rozwinęło - dzisiaj do nowego nabytku 100/2,8 Macro USM, będzie co testować, wiosna niebawem - mam nadzieję.
A mówią, że młodzież nie garnie się do książek.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
U mnie się rozwinęło - dzisiaj do nowego nabytku 100/2,8 Macro USM, będzie co testować, wiosna niebawem - mam nadzieję.
Świetny, wbrew temu co ludzie mówią szybki, a z dobrym body niesamowicie szybki obiektyw. Sprzedałem 100-400 żeby go kupić i nigdy nie żałowałem. Gdyby nie ptaki to byłby mój ulubiony :)
Teraz zauważyłem że piszesz o starszej wersji. Może trzeba było dołożyć te "parę" złotych do elki? Sam IS w nowej wart jest ten tysiąc złotych:) A to nie tylko IS....
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Teraz zauważyłem że piszesz o starszej wersji. Może trzeba było dołożyć te "parę" złotych do elki? Sam IS w nowej wart jest ten tysiąc złotych A to nie tylko IS....
Niewykluczone/pewne, że będę dążył do "eL-ki", ale to spory wydatek, a za 100-tkę bez "eL" i bez IS wydałem dziewięćset złotych.
Muszę dozbierać, a i jakaś "długa rura" po drodze może się przydać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A mówią, że młodzież nie garnie się do książek.
Jak to dobrze, że to nie o mnie :)
412) Szaro buro, ani śniegu ani mrozu. Wstał świt i ptaszyska poleciały na plan filmowy Hitchcocka.
Foto zrobione 100 macro - jakiś landszaft też da się taką ogniskową.
Ostatnie całkiem przyjemny środowiskowy kadr, biorąc pod uwage dość wąską stałke. Jak sie ustawisz pod kątem do brzegu, to horyzontu prostego nie będziesz mieć. W górze to gęsi?
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Ostatnie całkiem przyjemny środowiskowy kadr, biorąc pod uwage dość wąską stałke. Jak sie ustawisz pod kątem do brzegu, to horyzontu prostego nie będziesz mieć. W górze to gęsi?
Nie mam pojęcia, co to za ptaszyska, za szybko oddalały się ode mnie. Prostowałem kadr względem tego drzewa z prawej.
Pomimo tego, że to nie "eLka", to AF całkiem sprawny.
To jest bardzo dobry obiektyw. Mam go i nie widzę potrzeby wysilania się na Lkę.
W takich wypadkach prostuj na całość drzewo+odbicie - oba razem powinny być prosto (czyli symetrycznie), samo drzewo może być pochylone. Lub na krawędź lasu - jest na tyle daleko, że chyba powinna być poziomo.
A najlepiej w takich niewiadomych przypadkach "na czuja", czyli wrażenie. Mam wrażenie, że leci w prawo.
Pozdrawiam, bo lubię Twój wątek.
najs...
ładny kadr i kolorki
jaki ob. macro (bo mi umknęło) używałeś, na co nastawiałeś ostrość?