Ta mora jest efektem za słabego filtru przed matrycą? Jeśli tak, to czy możliwe jest naprawienie go software'owo?
Wersja do druku
Ta mora jest efektem za słabego filtru przed matrycą? Jeśli tak, to czy możliwe jest naprawienie go software'owo?
Ciekawe ile będzie można wydobyć z cienia. Mora też mnie troszkę martwi, szczególnie w połączeniu z jakimś cebulowym obiektywem może wyjść niezbyt fajnie.
Musieli zrobic lepsza matryce niz w 5D2. Ciekawe czy szum bedzie jeszcze mniejszy niz w 5D3? Do tego czulszy AF. Moze byc przyzwoicie tam gdzie nie ma za duzo swiatla.
Mnie się wydaję że troszkę mniej szumi niż 5dmk3- na wyższych iso
ps: ależ seksownie wygląda 6d z gripem :)
Jedyne mnie martwi, brak przycisku zmiany WB na obudowie, często tego przycisku używałem ... :-)
Jaka mora? Ta z tego filmu? To nie jest mora tylko efekt skalowania obrazu. I dotyczył będzie tylko filmów.
Jak rozumiem wyższość 5DIII polega na tym, że przeskalowanie obrazu do rozdzielczości Full HD jest niezwykle proste (9 pikseli tworzy jeden, czyli mamy 3x3 piksele zwykłego obrazu=1 piksel filmu). Takie skalowanie można zrobić bardzo szybko i zachować najlepszą jakość.
W przypadku 6D skalowanie nie jest takie łatwe ponieważ 1 piksel filmu Full HD = 8,1225 piksela normalnego obrazu (czyli 2,85x2,85 piksela). A ponieważ nie można narysować czegoś takiego jak ułamek piksela to obraz musi być interpolowany, stąd gorsza jakość. Może z czasem Canon poprawi skalowanie aby efekt był lepszy.
Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia to nie widzę, żadnego problemu.
No ico z tego? Nie wszyscy śledzą każdy post, a fajnie że są osoby którym się chce tu coś wrzucić.
Otóż to w 5mkIII matryca była specjalnie projektowana do zgodności z filmem. Chodziło o zminimalizowanie wszelkich wad obrazu typowych dla dslr.
Miła wiadomość że ceny 6D są już trochę poniżej 8K :-)