Biorąc pod uwagę że polar posłuży ci kilka (naście?) lat to czy naprawdę warto aż tak się szczypać? Lepiej dmuchać na zimne i kupić droższy by potem nie pluć sobie w brodę. Oszczędny płaci dwa razy :roll: .
Wersja do druku
Pewnie się powtórzę za kimś ale potzrebuję porady jaki filtr polaryzacyjny wybrać :)
Mój sprzęt to EOS 40D a filtr potrzebuję na szkło EF 28-135mm f/3.5-5.6
Chcę polara kupić głównie na focenie podczas długiego wypadu do USA (NYC, Niagara, LA, Vegas, Grand Canyon, Miami,....
Co doradzicie na takie szło?
z góry dzięki...
kiedys przestudiowalem wszytskie watki na CB o polarach i ktos z tego co pamietam robil jakies testy badz obcowal z duza iloscia foltrow i...
i z tego co pamietam to najlepiej jakość/$$$ wypadala hoya pro1 digital, a roznica miedzy tym modelem a drozszym byla ponoc nie zauwazalna... :)
nie moge znalezc teraz linku, ale wierzcie mi na slowo ;)
Będzie raczej w tym, że SHMC jest bez front gwintu i nie ma dekla, coś jakby slim ;)Cytat:
Hoya HMC i Hoya Super HMC. Zastosowanie - 20D i Tamron 17-50.
Teraz pytanie - czy bedzie ZAUWAZALNA roznica w jakosci zdjec, kolorow itd?
Ehh, tro0che plany sie zmieniły, jestem właśnie w fazie zakupu szkła EF-s 10-22mm wiec mysle ze nalezaloby kupic filtr 77mm i przejście 72-77mm (lens to filter) i załatawiać obydwa szkła jednym polarem i co teraz? Ktos co ś doradzi jaki polar zakupic, rozumiem że należałoby slima w tej sytuacji ale jaki dalej nie wiem, hoya i czyszczenie mnie troche zraża....
Jeżeli weźmiemy pod uwagę stosunek jakość/cena to wygrywa Hoya PL-CIR PRO1 Digital.
Jeżeli chodzi o czyszczenie to przy odrobinie wprawy i przy użyciu odpowiedniego "osprzętu" wcale nie jest tak kłopotliwe jak to niektóry opisują. Swoją drogą zakładam iż nie będziesz go z premedytacją palcował a w takim przypadku usunięcie przypadkowych zabrudzeń jest stosunkowo łatwe.
a przejsciówka 77mm-72mm i kupno jednego filtra polaryzacyjnego (77mm) na dwa obiektywy ma sens, dobrze kombinuję?
Przy zastosowaniu mniejszej średnicy filtra dla większej obiektywu, np. 72mm filtr - na 77mm obiektyw. w odwrotną stronę powinno być OK.