Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Tak wiem, ale to i tak sporo. Ma ktoś już*może jakieś doświadczenia by przekonać mnie ostatecznie do zakupu S24 1.4 do reportażu ? Planują zastąpić nią C20 2.8, który działa u mnie w duecie z S35. Szkoda mi tego taniego szkła, bo już jest fajnie szerokie i sprawuje się bdb do również do zdjęć architektury, jednak takich już*nie robię, a w repo wystarczy mi 24mm jako najszersze szkło i jednak 1.4 robi swoje...
korzysta ktoś C 35mm f 2.0 is w repo ślubnym? jak się sprawuje?
zastanawiam się czy jest sens zainwestowania w to szkło czy może zakupić coś węższego np. 50 1.4, w reportażu korzystam z 24L i 100 f 2.0, czasem 70-200 i fish 16mm .
Jeśli nie korzystasz z tej ogniskowej jako podstawowego szerokiego, to jako uzupełnienie możesz kupić 35/2is. Ja osobiście zamiast 24mm wolę właśnie 35, które jest "klasyczne", a 24 jak dla mnie zbyt szerokie. Niemniej jednak mogą się one uzupełniać.
24mm nie odpinam w ogóle od aparatu, ale w tym sezonie planuje zabierać ze sobą drugiego fotografa ( moją lubą) na śluby. Przy trzech aparatach zaczęło brakować nam obiektywów , na dzień dzisiejszy posiadam 24L, 16mm fish, 100mm f 2 i T70-200. Stąd ten dylemat co jeszcze dokupić :)
24 fajna sprawa, ale żeby nie odpinać go od aparatu ? Nie wyobrażam sobie tego - może dlatego że lubię czasami być mało rzucający się w oczy i często uzupełniam go czymś dłuższym, a może również dlatego, że nie lubię monotonii.
Jak najbardziej c35 is sie nada w repo ma zauwazalnie szybszy af niz s35
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Nie wyobrażam sobie użycia 5 kompletów aku na jednym weselu. Mi jeden komplet na jednej lampie wystarcza na 2-3 reportaże (tylko sala).
a gdzie napisałem,ze zużywam 5 par? napisałem ze zabieram, eneloopów używam od kilku lat, i zaobserwowałem, że jak padaja na jest to "nagła smierc" wiec wole miec za duzo (kart tez zabieram wiecej niz jestem w stanie zapełnic) ale niech kazdy robi jak mu pasuje
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a gdzie napisałem,ze zużywam 5 par? napisałem ze zabieram, eneloopów używam od kilku lat, i zaobserwowałem, że jak padaja na jest to "nagła smierc" wiec wole miec za duzo (kart tez zabieram wiecej niz jestem w stanie zapełnic) ale niech kazdy robi jak mu pasuje
Też wychodzę z założenia, że lepiej mieć o 2 za dużo, niż o 1 za mało ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
24 fajna sprawa, ale żeby nie odpinać go od aparatu ? Nie wyobrażam sobie tego - może dlatego że lubię czasami być mało rzucający się w oczy i często uzupełniam go czymś dłuższym, a może również dlatego, że nie lubię monotonii.
pracując na dwa body nie mam potrzeby żeby ją odpinać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
giebe
pracując na dwa body nie mam potrzeby żeby ją odpinać :)
Zwracam honor. Masz mnie :)