Co zresztą widać po awatarze...
Wersja do druku
Witam! Tak chciałem się przywitać skromnie w tym temacie. Dotychczas miałem dość osobliwą przyjemność uczestniczyć w kilku wydarzeniach ślubnych robiąc na jakże niesamowitym Samsungu Gx-20 z Sigmą 50/1.4 i Samyangiem 85/1.4, druga osoba w teamie Pentax k20d + T17-50/2.8 ;) Źle nie wychodziło, ale komfort dyskusyjny. Czytając różne rzeczy tu czy tam, nie powinienem się tym chwalić, bo może się wydawać, żeśmy szaleńcy. Ale do sedna...Zanabyliśmy 2x5d mkI (troche mniejsze szaleństwo) i pojawi się do tego set 35/2, 50/1.4, 85/1.8 z myślą taką, że w przyszłości przyjdzie 35L. "Szeroki" kąt nadal zostanie na Tamku z Pentaxem. Czy wygląda to na ciut mniejsze szaleństwo, czy nadal jestesmy mocno niepoważni? Problem jest z szerokim, stąd moja prośba o podpowiedź - ładować się w 35/2 a potem 35/1.4 czy może na teraz 28/1.8 a potem zmiana na eLkę 24mm. Jak te ogniskowe sprawdzają się w praktyce ślubnej na FF, bo takiej nie mam. Dzięki i pozdrawiam.
Każdy ma inne spojrzenie na tę sprawę i ty też pewnie będziesz musiał sam sobie wyrobić zdanie. Jedni wolą 24 (w tym ja), inni 35 i też pewnie będą w stanie przytoczyć setki argumentów przemawiających za ich wyborem. Tak jak wspomniałem moim podstawowym szkłem jest 24 (w parze z 85, ale ty pytasz o szerokość), a i tak zastanawiam się nad zakupem czegoś jeszcze szerszego - 16-35 lub Samyang 14, dosłownie do kilku ujęć w reportażu, by nadać mu jeszcze większej dynamiki, zróżnicować kadry.
wybierz podstawowe szkło do pracy i ono powinno być najlepsze, a dodatki to uzupełnienie/urozmaicenie kadrów
do ślubów TYLKO I WYŁĄCZNIE fuji s5 pro. pozdrawiam, karol osmański.