Nie do końca. Choćby punktowy pomiar światła w 30d, którego nie było w 20d. Niestety, na tym sensowne różnice się kończą.
Wersja do druku
Ale po pierwsze ten aparat nie jest najprawdopodobniej kierowany do Ciebie - więc co za problem? A Canon to korporacja stworzona do tego żeby zarabiać pieniądze. Akurat to zarabianie idzie im znakomicie, dużo lepiej niż konkurecji i to od lat. Skąd przeświadczenie że zarabialiby lepiej gdyby "sikali pod wiatr" wymyślając coś czego i tak większość ludzi w ogóle nie bierze pod uwagę albo nawet nie zrozumie o co chodzi.
No to czemu tak biadolisz ;)8). Może będzie lepiej niż się wydaje. Wiele razy było tak, że spekulacje się nie sprawdzały.
Później wypuścili choćby 5D, które zrewolucjonizowało rynek wyznaczając nowe standardy. Ale mogłeś to przegapić.
Patrząc z punktu widzenia nowego 5DII, to oczywiście masz rację. Jednak ja pamiętam, jak przesiadałem się z 10D na 20D i ten nowy ekranik pokazywał wszystko co chciałem plus jeszcze trochę. Zwyczajnie: lepsze wrogiem dobrego.
Ja uważam że jeżeli chodzi o aparaty fotograficzne to jest dobrze albo nawet rewelacyjne; jest na rynku wybór i każdy może coś dla siebie wybrać a takie rodzynki dla amatorów jak: 5D , 5DMkII i D700 czy: D3 , 1DMkIII i 1DsMkIII dla profesjonalistów naprawdę dobrze świadczą o tym że firmy jednak biorą pod uwagę potrzebę konsumenta :D
Tak - zamontowano ,,doskonały Af'' w modeli 1dIII, który również zrewolucjonizował reporterską. No co, była jakaś rewolucja - dawniej posiadacze drogich puszek serii 1 nie musieli śleczeć po forach, pisać maili, wysyłać swoich sprzętów do pracy po serwisach, by naprawiono skopany system AF.
Proszę was - firma Canon to nie grupa religijna i jako użytkownik płacący nie małe za ich sprzęt, bo jest mi potrzebny do pracy, mam prawo swobodnie oceniać ich posunięcia i plany. W zestawienia oczekiwań/ faktów w/s 5d2 jest wielce prawdopodobne, że w modelu 1d4 nie pojawią się specjalne (żadne?) udogodnienia dla grupy docelowej - bo video, wybaczcie, pomijam.
cos mieszasz chyba :)
20D osobiscie nie mialem, ale sam zmienialem 10D na 30D. i ten ekranik w 30D jednak robil spora roznice. sam rozmiar znacznie zwiekszyl komfort pracy.
a jesli chodzi o jakosc tego w 30D - jest wyraznie lepszy niz w starszym 5D (pod wzgledem kontrastu i czytelnosci), no ale do tych nowych 3" to zdecydowanie nijak sie ma. mnie wystarcza (tak w 30D jak i w 5D), bo wyswietla to co trzeba. chociaz w pelnym sloncu, szczegolnie ten w 5D, potrafi byc ciezki do oceny ekspozycji
mialem 20D, ekranik byl bardzo maly, ciezko bylo podgladnac zdjecie a do tego powiekszanie fotki trwalo wieku. W 5d w jasnym sloncu wystarczy troche zakryc dlonia oraz podkrecic jasnosc na maxa i widac, nie tak jakby sie chcialo, ale mozna np ocenic ostrosc itp itd.