Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Długie ogniskowe to nie moja bajka, trudno mi
Najlepiej by było gdybym miał taki (400 - 500mm) obiektyw i wykonał w tych samych warunkach (z A7R3) to wtedy byłaby prawdziwe porównanie a nie bardzo subiektywne wrażenia.
1. Matryca 10 Mpix a rozdzielczośc plików (4000 x 3000) to 12 Mpix
2. Te same warunki a przy przejsciu z 240mm -> 480mm znaczny rozrost jpg i dng
3. Matryca 10 Mpix a pliki dng aż 30 - 40 MB
4. Długie ogniskowe, zdjęcia z ręki, Exif t=1/100s i nie są rozmazane
Taki jest aktualny stan fotografii obliczeniowej w S22.
jp
PS
Jeśli możesz to pokaż zdjęcie roślin/trawy, jpg z aparatu z obiektywem około 480mm z odległości około 30-35m
Ty naprawdę nie widzisz, że te zdjęcie co zamieściłeś to jedna wielka kolorowa papka? Po co się chowasz za jakimś matematycznymi danymi? Tu masz zdjęcie z 500mm https://www.flickr.com/photos/124606...3718/sizes/4k/
Serio nie widzisz różnicy w detalu ?
Paciara straszna - szczególnie na drugim....
Ale czy w swojej ocenie zastosowaliście wskazaną przez autora procedurę i obejrzeliście te zdjęcia na telewizorze 65 cali 4k? Bo jak nie, to wasze oceny są nieprofesjonalne.
Jan zamieszcza swoje głębokie rozważania w celu oceny stanu aktualnego rozwoju fotografii obliczeniowej. Pierwsza nasuwająca się na tej podstawie ocena, to że cofamy się w rozwoju fotografii cyfrowej przynajmniej o 20 lat. Druga ocena jasno wskazuje, że marketing producentów smartfonów jest bardzo dobry. Ocena trzecia dotyczy możliwości pojmowania rzeczywistości przez docelowych odbiorców produktów tegoż marketingu. Niestety tej oceny zamieścić nie mogę. Z litości.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale czy w swojej ocenie zastosowaliście wskazaną przez autora procedurę i obejrzeliście te zdjęcia na telewizorze 65 cali 4k? Bo jak nie, to wasze oceny są nieprofesjonalne.
Jan zamieszcza swoje głębokie rozważania w celu oceny stanu aktualnego rozwoju fotografii obliczeniowej. Pierwsza nasuwająca się na tej podstawie ocena, to że cofamy się w rozwoju fotografii cyfrowej przynajmniej o 20 lat. Druga ocena jasno wskazuje, że marketing producentów smartfonów jest bardzo dobry. Ocena trzecia dotyczy możliwości pojmowania rzeczywistości przez docelowych odbiorców produktów tegoż marketingu. Niestety tej oceny zamieścić nie mogę. Z litości.
Jakość zdjęcia to trzebaby porównać "zbliżone" tematycznie
Jeśli możesz to pokaż TWOJE zdjęcie roślin/trawy, jpg z aparatu z obiektywem około 480mm z odległości około 30-35m
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Paciara straszna - szczególnie na drugim....
Jeśli możesz to pokaż TWOJE zdjęcie roślin/trawy, jpg z aparatu z obiektywem około 480mm z odległości około 30-35m
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
GO nie będzie ale jakość zdjęcia to trzebaby porównać "zbliżone" tematycznie
jp
----------------------------------------------------------------------------
PS
Czyli ile byś stracił gdybyś zamiast swojego sprzętu używał S22 przy fotografowaniu długimi ogniskowymi i jaką różnicę byś widział przy normalnej Twojej prezentacji, takiej jak normalnie używasz (net, monitor(rozdzielczość), TV, wydruk) przy swoich zdjęciach
Przy jpg prosto z aparatu, to jest "decyzja" firmy/producenta aparatu (szczególnie w fotografii obliczeniowej)
Zdjęcia z zapisu w DNG/RAW to już interpretacja
o to to :mrgreen: tele 400mm trzeba porównać tematycznie
-krajobraz z 500m (zaryzykuję że często nawet więcej bo temat jest mi nieobcy)
-zwierzę z kilkunastu metrów
-ptak z kilku metrów
1 załącznik(ów)
Nie powiem, żeby mi się chciało fotografować samą trawę ;) Ale na tym zdjęciu trawa także jest:
100% krop 8,5 Mp z APS-C
Załącznik 9494
Poprzednio podany przykład przez @robertskc7 to za wysoko ustawiona poprzeczka, bo pokazuje pełnoklatkowe zdjęcie z R6 (FF) wykonane jednym z najlepszych obiektywów, jakie w ogóle są, czyli EF 4/500L IS Mk II. W widoku 100% z tego zdjęcia wychodzi geniusz, a w widoku 100% ze zdjęcia z S22 robi się miazga.
Samsungowi by wyszło na zdrowie, gdyby ograniczył rozmiar plików wyjściowych do max 2-3 Mp, bo one są jeszcze jako-tako strawne w widokach pełnoekranowych, a powiększanie ich pokazuje nędzę. W załączonym przeze mnie wycinku z APS-C nie ma tak wstrętnych artefaktów, jak to konturowanie krawędzi na zdjęciach z S22.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Mam wrażenie, że zbyt lekko podchodzisz do procedury badawczej w tak poważnym temacie. Powinieneś określić porę roku, godzinę, przybliżoną szerokość geograficzną, warunki pogodowe, poziom promieniowania UV, stężenie pyłów zawieszonych w powietrzu. Nie bez znaczenia będzie też PH gleby dla potwierdzenia warunków wpływających na wybarwienie i stopień rozwoju fotografowanych roślin. Musimy dokonać gruntownej analizy, w końcu mamy do czynienia z wyjątkową inteligencją obliczeniową smartfona.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie powiem, żeby mi się chciało fotografować samą trawę ;) Ale na tym zdjęciu trawa także jest:
100% krop 8,5 Mp z APS-C
Załącznik 9494
Poprzednio podany przykład przez @
robertskc7 to za wysoko ustawiona poprzeczka, bo pokazuje pełnoklatkowe zdjęcie z R6 (FF) wykonane jednym z najlepszych obiektywów, jakie w ogóle są, czyli EF 4/500L IS Mk II. W widoku 100% z tego zdjęcia wychodzi geniusz, a w widoku 100% ze zdjęcia z S22 robi się miazga.
Samsungowi by wyszło na zdrowie, gdyby ograniczył rozmiar plików wyjściowych do max 2-3 Mp, bo one są jeszcze jako-tako strawne w widokach pełnoekranowych, a powiększanie ich pokazuje nędzę. W załączonym przeze mnie wycinku z APS-C nie ma tak wstrętnych artefaktów, jak to konturowanie krawędzi na zdjęciach z S22.
Nie jest dobre (dla mnie) do porównań, dobrze by było aby jednak był "temat" zbliżony do "rabatki", w dodatku tutaj GO bardzo utrudnia.
Wiadomo że (teraz) powiększanie plików z S22 to dramat, kadrowanie przed zdjęciem i widok ostateczny o tym samay kadrze być musi.
Jak najdzie Cię ochota na zabawę z postprocesem to mogę Ci przesłać plik dng.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
A w jakim celu?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
100% krop 8,5 Mp z APS-C
Załącznik 9494
Poprzednio podany przykład przez @
robertskc7 to za wysoko ustawiona poprzeczka, bo pokazuje pełnoklatkowe zdjęcie z R6 (FF) wykonane jednym z najlepszych obiektywów, jakie w ogóle są, czyli EF 4/500L IS Mk II. W widoku 100% z tego zdjęcia wychodzi geniusz, a w widoku 100% ze zdjęcia z S22 robi się miazga.
Wątek o S22 mnie mało obchodzi ale chętnie bym zobaczył wspomniane zdjęcie z EF 500/4.0, można prosić o podrzucenie gdzie go szukać?