dobrze że w ogóle coś się podoba:)
Wersja do druku
napisać świetne zdjęcia to obraza dla takich zdjęć ...
Bardzo ładne.Przydał by mi się taki kij "laska" jak na 376. wczorajprzełaziłem kilka godzin po lesie ale nie znalazłem ładnej laski, a jest bardzo dobry dla zimków.
Mnie cieszy że czytając takie komentarze widzę że jakiś maleńki progres w mej twórczości ;) następuje.Oczywiście większość zdjęć można nazwać że jest skopana - tu się biję w pierś- ale też widzę że sprzętowo muszę nadrabiać braki.jeśli dalej chcę iść w tym kierunku to niestety i obiektyw jasny potrzebny jak i dobre body.To niestety duże koszta.A to nie jedyna moja pasja która pochłania pieniądze .Sigma która robię wszystkie zdjęcia ptakom,niestety jest ciemnym obiektywem, i czasami straszliwie mnie to ogranicza.Gdyby miały przynosić dochód to pewnie i pieniądze by się na to znalazły. Na razie to jednak pasja sama dla siebie.
--- Kolejny post ---
Dzieki :)
nie ma sprawy ;) poszukam i wyślę kurierem za pobraniem:)Pamiętasz - dałeś mi link do filmu na you tube, jakie gałęzie potrzebne są do fotografii ptaków, mam nadzieję że wykorzystałem dobrze wiedzę w nim zawartą.Nawet na ogród przytachałem konar spróchniały dla dzięciołów i dzięcioły przylatują i tłuką w niego na całego. Dziś nawet ten młody to robił .
Podrzućcie ten film.
Jeśli pamiętam dobrze, to jeden z filmów :
https://www.youtube.com/watch?v=YjYWG5l6Kzw
A wyszło to z powodu takiego że kolega zysk zarzucił mi że zimorodek prawdopodobnie był na złym patyku pokazany, oraz uwagi kolegi Irka co do czystości takowego badyla .Teraz gdy chcę zrobić jakąś dekorację dla ptaków w swoim ogrodzie, czy jak choćby pokazane kilka stron do tyłu zdjęcie kukułki na konarze, dużą miarę przykładam do wyboru miejsca, przygotowania terenu, poszukaniu konara odpowiadającym mym potrzebą,odpowiednie umocowanie , oczyszczenie ze zbędnych elementów.
"...Pamiętasz - dałeś mi link do filmu na you tube, jakie gałęzie potrzebne są do fotografii ptaków, mam nadzieję że wykorzystałem dobrze wiedzę w nim zawartą..."
Witajcie.Czy możecie podzielić się tym linkiem?Wiedzy nigdy za dużo.
Pozdrawiam.
Miejsce w moim ogrodzie gdzie zaaranżowałem stołówkę dla ptaków
wszystko podniesione nad poziom gruntu żeby zdjęcia wykonywać mniej więcej na wysokości oka ptaka.Zbudowane na panelu ze sklejki do budowy łodzi, plus konstrukcja stalowa.Na sklejce 3 cm grubości położona papa.Na to ułożyłem mur z kamieni na wysokość ok 20 cm,potem wypełniłem to ziemia, dołożyłem karcze ze starego kasztana, kilka kamieni, posadziłem mech, i inne rośliny przyniesione z lasu.Na zdjęciu widać że nawet krzaczek jagody czarnej przyjął się i zaowocował.Z prawej strony dołożyłem pojemnik na wodę.W tygodniu zamontuje tam filtr z pompka wodną i dodatkowym zbiornikiem wkopanym w ziemię - Po to by teraz gdy są wysokie temperatury , woda się nie zagotowała :) Dziś termometr ok 13 wskazywał w tym miejscu 28 C.Przytachałem też z lasu kawał konaru spróchniałego dla dzięciołów.Korzystają też z niego sikorki wygrzebując larwy robaków które tam wkładam, i orzeszki ziemne.
377.Lewa strona .
lewa strona by bogdan l, su Flickr
378.Jak na zawołanie zapozował samiec pleszki.
mój ogród-miejsce fotografowania ptaków by bogdan l, su Flickr
379.
środkowa część by bogdan l, su Flickr
380.Końcówka konara dla dzięciołów
kłoda dla dzieciołów by bogdan l, su Flickr
381. Na koniec sesji przyleciała sójka, już ciemnawo się robiło, ok 20 .Siadła na jednym z mniejszych konarów kasztana jadalnego.
Ghiandaia / Sójka. by bogdan l, su Flickr
To przedstaw to "po całości" jakimś szerokim kątem :)
Gratulacje za cierpliwości i pracę !
Za drobną opłatą , a jakże :) wykorzystaj, i pokarz jak wykorzystałeś to co zobaczyłeś wrzucając jakieś zdjęcia :mrgreen:
--- Kolejny post ---
nic z tego :) nie korzystam z takich obiektywów :)Jakoś ich nie lubię :)
dzięki, dużo ptracy z tym nie było, choć co jakiś czas modyfikuje i zmieniam .Całość może zajęła 4-5 godzin.