I przesuwałeś statyw po podłodze, czy na głowicy kulowej jeszcze coś do odsunięcia aparatu dalej od punktu obrotu głowicy?
Wersja do druku
I przesuwałeś statyw po podłodze, czy na głowicy kulowej jeszcze coś do odsunięcia aparatu dalej od punktu obrotu głowicy?
Nic specjalnie zaawansowanego - uzyte czasami panoramowanie glowicy benro + najazdy na 2 nogach statywu. :)
fabuła nie najciekawsza, ale efekt dobry :)
jakos po dodaniu filmu z rl tutaj nie zagladalem, watek rozwija sie preznie problem w tym, ze strasznie duzo 'podwatkow' nie ma oficjalnego zakonczenia. Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt stabilizacji 5, bo to najlepsza metoda, zeby video wygladalo jakos tak jak trzeba. Wypada miec 2 zestawy, jeden chodzony, drugi na statyw.
Prowadzilem dluugie badania internetu nt tego co sie dzieje w tej kwestii i doszedlem do wniosku, ze manf 585 do niczego sie nie nadaje w kwestii 5d i jakiekogolwiek szkla, nastepnie steadicam merlin to zabawka 8 razy drozsza i porownujac warta swojej ceny, choc za tego rzedu pieniadze mozna sobie przy odrobinie manualnych zdolnosci wykonac jakiego diy i miec juz calkiem stabilnie umieszczanego dslr w ruchu.
Ostatnia sprawa to kwestia foto kalisz, ktory prezentuje kilka calkiem ciekawych produktow w naprawde przystepnych cenach, teraz tylko problem czy ktos tego uzywal ?
do tego jeszcze opcja stabilizacji na statywie, jak sie sprawuje 701hdv ?
Mam nadzieje, ze chaos mojej wypowiedzi nie odstraszy nikogo zbytnio.
pozdrawiam serdecznie wszystkich indie filmowcow
Kupiłem niedawno 501hdv, sprawdza się świetnie - niebo a ziemia jeśli chodzi o śledzenie np par tanecznych na turnieju w stosunku do 410RC :razz:
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...grupa3=&pid=86
mam coś podobnego - mogę polecić.
w miarę stabilnie można "prowadzić" ujęcie. minusem jest że przy dłuższych ogniskowych widać na ekranie oddech operatora... - trzeba to dobrze opanować, przećwiczyć...
druga sprawa to pseudo steady cam:
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...upa3=&pid=1821
używałem do nagrania jednego teledysku.
poniżej link do tego teledysku - nagrałem to canonem HV30, więc głębia ostrości nie jest "lustrzankowa"..... według mnie efekt jest niezły jak na statyw steady cam za 300 zł.
http://www.youtube.com/watch?v=pQVWq...layer_embedded
Podsumowując - mogę polecić foto kalisz.
Niebawem na polskim rynku pojawi się Canon 1D mark IV. Jakie są wasze odczucia - czy warto wymienić 5D mrk II na 1D mrk IV? Pytam pod kątem filmowania.
1D będzie kosztował pewnie dwa razy tyle co 5D. Czy taka różnica w cenie ma swoje uzasadnienie dla filmowca?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do konwertowania są inne lepsze narzędzia. Tutaj jest ładnie wszystko wyjaśnione :lol:
A propos konwersji z poprzednich postów.
Obrabiając filmy stanąłem przed problemami dotąd zupełnie mi nieznanymi od strony praktycznej.
Bo mając taki film chciałoby się go chociażby przyciąć albo połączyć dwa kawałki.
A tu kupa. Niby operacja prosta jak bieg fotonu, ale w każdym programie, jaki biorę w ręce, operacja ta przypomina sięganie lewą ręką przez prawe ramię.
Najnormalniej jest jeszcze w VirtualDub - po ustawieniu Video na Direct Stream Copy możemy ustawić kawałek <od,do> i go wyciąć, resztę zapisać i już. Ale za to tylko w formacie .avi ;)
Szukając czegoś do przycinania i łączenia .mpg nie znalazłem żadnego programu operującego bezpośrednio na streamach (a szukałem kilka dni i testowałem kilkanaście programów). Wszystkie, jakie znalazłem (przeszukując różne fora), robią takie podstawowe operacje konwertując jednocześnie materiał źródłowy albo nie nadają się w ogóle do użytku.
Może się mylę i nie miałem szczęścia po prostu, ale straciłem już wiarę w ludzi... No, może nie ludzi, programistów ;).
Ja w Sony Vegas montowałem mpegi bez rekompresji (ewidentnie przepisywał streamy, bo klatki podczas renderu leciały jakieś 6x real-time). Trzeba tylko odpowiednio dobrać Project Properities i opcje Renderu.