Spot w 30D i 5D to jest to kółko na środku widoczne na matówce, trudno żeby było powiązane z innym punktem niż centralny. Może to kwestia potrzeb, ja używam spota raz na dwa miesiące więc dla mnie taki w środku jest wystarczający.
Wersja do druku
Zanim zaczniesz pouczac innych to poczytaj coś oprócz FM.
Skoro manual 30d, to dla Ciebie wyznacznik możliwości technicznych współczesnych lustrzanek to moja uwaga o braku powiązania pomiaru światła z aktywnym AF nie była adresowana do Ciebie.
PS.
A co mi tam, jak lubisz manuale, to masz kawałek z Nikona D70 :lol:
"Mattering:
TTL full-aperture exposure metering system
• 3D color matrix metering with 1,005-pixel RGB sensor
• Center-weighted: Weight of 75%(8mm circle) given to 6, 8, 10, or 13-mm circle in center of frame, or weighting based on average of entire frame
• Spot: Meters 2.3mm circle (about 1% of frame) centered on active focus area"
Gdybyś się zastanawiał, kiedy dokonano tego "przełomowego" odkrycia w low-endowym Nikonie za 1200$, to był to koniec 2003/poczaek 2004 :mrgreen:
Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:
Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.
Problem polega na tym, że BelYaal ma rację. To da się powiązac z innymi punktami, tylko Canon sobie robi jaja z użytkowników lustrzanek za 2500$ i udostępnia tą funkcję w serii 1d/ds. Ile byś manuali nie zacytował, to takie są fakty.
PS.
"Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą.... :lol:
Oczywiście, moje przejęzyczenie - 1 stopień przy ogniskowej 100mm (tyle ma mniej więcej spotmeter). W Canonie jest to stała wartośc powierzchni pola niezależnie od ogniskowej, więc pewnie masz rację - przy ca 300mm będzie to mniej niż 1 stopień. Tylko, po co spot przy 300mm?
Tylko po co spot w ogóle :lol:?
Żartuję trochę, ale dla mnie to są zupełnie wyjątkowe sytuacje kiedy go używam. I wtedy w punkcie środkowym mi zupełnie wystarcza - tak jak napisał MMM. To że Canon nie daje tego w niższych modelach to dla mnie nie dziwota. Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu :D. Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.