Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja się nie znam ale dotąd wydawało mi się jakby RAW był po to żeby uzyskać dużo lepszy efekt niż "JPG prosto z aparatu" no ale świat się zmienia tak szybko....
... że pewnie nie nadążam ;) :mrgreen:....
też tak myślałem
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja się nie znam ale dotąd wydawało mi się jakby RAW był po to żeby uzyskać dużo lepszy efekt niż "JPG prosto z aparatu" no ale świat się zmienia tak szybko....
... że pewnie nie nadążam ;) :mrgreen:....
Przenoszenie doświadczeń ze starej technologii na wnioskowanie w nowej (rozwijającej się) technologii jest ryzykowne.
Dobrym przykładem jest gdy wybrałem/ustawiłem jeden z 4 obiektywów, na ekranie kadr a następnie zasłoniłem ten obiektyw, ekran zgasł by po około 1s pokazał się ten sam kadr przy nadal załoniętym obiektywie.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przenoszenie doświadczeń ze starej technologii na wnioskowanie w nowej (rozwijającej się) technologii jest ryzykowne.
Dobrym przykładem jest gdy wybrałem/ustawiłem jeden z 4 obiektywów, na ekranie kadr a następnie zasłoniłem ten obiektyw, ekran zgasł by po około 1s pokazał się ten sam kadr przy nadal załoniętym obiektywie.
jp
Szok. Próbowałeś schować cały telefon do kieszeni?
Pewnie się telefonowi śniło, że jest aparatem.
Ja mam wrażenie, że wątek się wypalił...
Musimy się pogodzić z losem...
2 załącznik(ów)
Kolejny fakt z technologii obliczeniowej.
Obiektyw "długi" w S22 to odpowiednik 240mm i ma zoom optyczny do 480mm ( i dalej cyfrowy)
Pliki dla 240mm dng to około 30 MB, jpg 3MB a dla 480mm dng około 40MB a jpg 5 MB, zapisy w Exif (ISO 50, f/4.9, t=1/100s) dla obu zdjęć takie same i wszystkie mają rozdzielczość 4000pix x 3000pix ale matryca ma 10Mpix.
Pliki jpg "prosto" z S22, (z Expert RAW)
240mm
Załącznik 9484
480mm
Załącznik 9485
jp
O! Miałem gdzieś w okolicach 2003/4 Minoltę, chyba Z2 miała symbol. Bardzo podobny obrazek generowała.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Kolejny fakt z technologii obliczeniowej.
Obiektyw "długi" w S22 to odpowiednik 240mm i ma zoom optyczny do 480mm ( i dalej cyfrowy)
Pliki dla 240mm dng to około 30 MB, jpg 3MB a dla 480mm dng około 40MB a jpg 5 MB, zapisy w Exif (ISO 50, f/4.9, t=1/100s) dla obu zdjęć takie same i wszystkie mają rozdzielczość 4000pix x 3000pix ale matryca ma 10Mpix.
Pliki jpg "prosto" z S22, (z Expert RAW)
240mm
Załącznik 9484
480mm
Załącznik 9485
jp
i co sądzisz o tych zdjęciach ? Jak wrażenia, zwłaszcza z 480mm ?
Długie ogniskowe to nie moja bajka, trudno mi
Najlepiej by było gdybym miał taki (400 - 500mm) obiektyw i wykonał w tych samych warunkach (z A7R3) to wtedy byłaby prawdziwe porównanie a nie bardzo subiektywne wrażenia.
1. Matryca 10 Mpix a rozdzielczośc plików (4000 x 3000) to 12 Mpix
2. Te same warunki a przy przejsciu z 240mm -> 480mm znaczny rozrost jpg i dng
3. Matryca 10 Mpix a pliki dng aż 30 - 40 MB
4. Długie ogniskowe, zdjęcia z ręki, Exif t=1/100s i nie są rozmazane
Taki jest aktualny stan fotografii obliczeniowej w S22.
jp
PS
Jeśli możesz to pokaż zdjęcie roślin/trawy, jpg z aparatu z obiektywem około 480mm z odległości około 30-35m