Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
? A 1EV różnicy nie widać? Zupełnie nie agresywnie pytam. Testujący wygląda na ogarniętego więc raczej wykluczam grube błędy w ustawieniach. Podejrzewam po prostu że PDAF na matrycy powoduje stratę jakości. W tym przypadku "co dwie soczewki to nie jedna" akurat działa na niekorzyść ;) ... zupełnie inna kwestia komu i na ile to przeszkadza.
tutaj dawalem paczkę rawów te same warunki z 6D i 6D2
http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1356601
wez sobie porownaj na tym czy normalnie robisz rawy i bedziesz mial swoje zdanie.
Facet się pomylił z tym co podałem. Jak wziąłem rawy z ISO 100 na +3EV to jasniej miałem właśnie w 6D2 a nie 6D.
Ja nie widzę różnicy w jasności. Przynajmniej porównując z 5d3 bo starego 6d już nie mam. A wiecie, z czego może to wynikać ? Facet nie podał max przysłony, jeśli była domknięta, to nie zawsze przysłona domyka się idealnie tak samo. Już kiedyś gdzieś pokazywałem zdjęcia z domkniętą przysłoną, i mimo tej samej wartości zdjęcia były odrobinę inaczej naświetlone. Być może to był 16-35/2.8 domknięty do 4.0.
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Ktos juz napisal, narzekamy, bo chcielismy kupic. Tom77, to bezkrytyczny fan marki, albo handlarz. Polecam testy, a nie opinie Tom77.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
A ja myślę, że po prostu dla niego cena 6d2 nie jest zaporowa i tyle :) Sam napisałeś, że jak stanieje to kupisz więc jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :) Za tyle samo możesz sobie kupić d750 i tyle. Ja nie rozumiem tego narzekania jak w przedszkolu. Jest cala masa tańszych firm niż Canon i chyba jako osoba, która mówi, że ma Canona od kilkudziesięciu lat powinieneś już to wiedzieć. Mogą wszystko sprzedawać taniej, dawać więcej, mieć mniejsza marzę i mieć problemy finansowe...
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
A ja myślę, że po prostu dla niego cena 6d2 nie jest zaporowa i tyle :) Sam napisałeś, że jak stanieje to kupisz więc jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :) Za tyle samo możesz sobie kupić d750 i tyle. Ja nie rozumiem tego narzekania jak w przedszkolu. Jest cala masa tańszych firm niż Canon i chyba jako osoba, która mówi, że ma Canona od kilkudziesięciu lat powinieneś już to wiedzieć. Mogą wszystko sprzedawać taniej, dawać więcej, mieć mniejsza marzę i mieć problemy finansowe...
Też wychodziłem z takiego założenia, ale po zrobieniu trochę testów D750 porównując z 6d stwierdziłem, że jednak póki co w Nikona wchodził nie będę . D850 jest światełkiem w tunelu, bo kolorystyka tam jest jakby nieco inna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Też wychodziłem z takiego założenia, ale po zrobieniu trochę testów D750 porównując z 6d stwierdziłem, że jednak póki co w Nikona wchodził nie będę . D850 jest światełkiem w tunelu, bo kolorystyka tam jest jakby nieco inna.
Kwestia kolorystycznego gustu ale pomijajac to, d750 pomimo tego, że jest konstrukcją starsza jest w zasadzie lepszy w każdym aspekcie (szczególnie w marudzeniu o DR czy relacja jakość/cena). Ludzie mają więc wybór a mimo to zachowują się jak w przedszkolu.
Z jednej strony jest zarzucanie innym fanbojstwa, etc a z drugiej kurczowe trzymanie się marki, na ktora się tak nawala :)
Nie no, nie ulega wątpliwości, że poza obrazowaniem / kolorystyką puszki Nikonowe są niemal w każdym aspekcie lepsze. Kwestia obrazowania jest sprawą indywidualną, jednemu się podoba ten, drugiemu inny producent. Ja używam aktualnie 2 systemów (Sony + Canon) i jestem w stanie i z jednego i z drugiego uzyskać podobną kolorystykę, z Nikona nie byłem w stanie.
Przecież w Nikonie nie chodzi o zdjęcia i kolory, tylko o fakt posiadania sprzętu z dobrą specyfikacją i wysoką pozycją w rankingu DxO. Resztę załatwia się na forum, a nie tracąc czas na fotki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież w Nikonie nie chodzi o zdjęcia i kolory, tylko o fakt posiadania sprzętu z dobrą specyfikacją i wysoką pozycją w rankingu DxO. Resztę załatwia się na forum, a nie tracąc czas na fotki :)
Jakoś ogólny poziom fotografii prezentowanych na obu forach temu przeczy...
PS: Mnie w Nikonie przeszkadza jego... ergonomia. Tak, to nie pomyłka.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
d750 pomimo tego, że jest konstrukcją starsza jest w zasadzie lepszy w każdym aspekcie (szczególnie w marudzeniu o DR czy relacja jakość/cena).
Warto zaznaczyć, że jest nawet tańszy niż nowe 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jakoś ogólny poziom fotografii prezentowanych na obu forach temu przeczy...
Do tego ich liczba. Na forum nikonowym jest więcej dobrych zdjęć niż tutaj wszystkich (łączni z tymi nie w galeriach).
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
PS: Mnie w Nikonie przeszkadza jego... ergonomia. Tak, to nie pomyłka.
To faktycznie ciekawe. A mnie szkła, a konkretnie to, że mam Canonowe.