Była zapewne grappa, ale na jedną nogę;)
Wersja do druku
Była zapewne grappa, ale na jedną nogę;)
Tak parka pleszki zwyczajnej ogłosiła narodziny młodych w gnieździe obok .Od wczoraj zbierają robaki które im podkładam i nie jedzą ich wpierw tylko lecą z kilkoma w dziobie do gniazda ...Zdjęcia robione dość późno,iso podkręcone,zdjęcia ciut odszumione.
365
codirosso comune /M/ pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
366.
Codirosso comune /F/ pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
367.
Codirosso comune/M/ Pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
368.
Pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
Bardzo ładne ptaki i masz częście mieć ich gniazdo. Robaki dawaj tylko żywe.
Fajnie obserwować z najbliższej odległości ptasią rodzinkę.Niepokoi mnie jedynie w pobliskiej odległości gniazdo drugiej pary.Oba samce czasem ścierają się w locie .Ale widać natura pozwala im na bliskie sąsiedztwo.
Robale dostają żywe. Dochodzi do tego że gdy rankiem lub wieczorem przychodzę i wyciągam pokarm, to jedna z samic tak jest zniecierpliwiona że podlatuje na odległość ok pół metra i czeka kiedy dostanie robaki :)Wczoraj mało brakowało by wleciała mi do otworzonego pojemnika z robakami :) Apetyt mają straszliwy te małe..W czasie ok 2 minut samiec i samica potrafią podebrać ok 20 robali i zanieść do gniazda.
I ja i modrak byliśmy zaskoczeni swoja obecnością...Tak blisko jeszcze nie spotkaliśmy się oko w oko :) Dzieliło nast tylko 4 metry.
369.
Passero solitario /M/ - modrak /M/ by bogdan l, su Flickr
370.
Passero solitario /M/ - modrak /M/ by bogdan l, su Flickr
Ładne zdjęcia robisz.
A to bardzo się cieszę że ci się coś spodobało.Dziś udało mi się znów zauważyć ok 6 rano , że przyleciał prawdopodobnie ten sam samiec do mnie na ogród,gdzie ostatnio zrobiłem mu zdjęcia.A jeśli gdzieś w pobliżu gniazduje, jest szansa że może przyprowadzi kochanicę :)A to by było dla mnie wielkie szczęście ją zobaczyć i sfotografować .
371.Kopciuszek - samica
Codirosso spazzacamino /F/ - kopciuszek /F/ by bogdan l, su Flickr
372.Pleszka zwyczajna -samiec
Codirosso comune /M/ pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
373.Kulczyk - młody samiec.
Verzellino - kulczyk.mlody samiec by bogdan l, su Flickr
374.Pleszka zwyczajna - samica.
Codirosso comune /F/ pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
Dzisiejszy dzięcioł pstry.Wczoraj opuścił gniazdo..Płeć jeszcze nie do rozróżnienia.Jak zrzuci puch i przyleci to będę pewny czy samiec czy samica.Zdjęcie zrobione dziś rano 0 6-30 w moim ogrodzie.Gniazdo mają ok 100 m dalej.
375.
picchio rosso magiore giovane /mlody dzięcioł pstry by bogdan l, su Flickr
A to młody osobnik kowalika, przylatuje jeszcze z ojcem na wyżerkę :) Ale gdzie było gniazdo to nie wiem:)
376.
picchio muratore giovane/młody kowalik by bogdan l, su Flickr
368,369,376 świetne