-
Odp: [KRAKÓW] Ogólnokrakowski wątek plenerowy
Pobiera. Oszusci sie zdarzaja choc nie tak znowu sporo ich. Zreszta po cholere oszukiwac? Nic nie mozna wygrac, a jak ktos woli grac siezdac na kiblu a nie spacerujac po miescie z innymi to mu sie to znudzi po tygodniu takiej zabawy.
Tak czy siak dodatkowa motywacja zeby pospacerowac po okolicy ;-)
-
Czy wybiera się Ktoś jutro na focenie smoków i fajerwerków na Wiśle wieczorem?
-
Od jutra do niedzieli Festiwal Teatrów Ulicznych. Będę codziennie. Czy Ktoś z Was się wybiera?
Program Festiwalu Teatrów Ulicznych w Krakowie 2013 - Kultura - LIBERTAS.PL
-
-
Nie dostałem Subskrypcji ... :(
Pewno wybiorę się skoro od 11 :) ale jeszcze nie wiem w który dzień/dni ... mam jeszcze nie przebrane zdjęcia z ubiegłego roku :/
Wilków nie będzie ? :( ew. który dzień możecie polecić ? :)
-
Będę jutro od 18.
Rynek Główny od strony Ratusza:
18:00 „Dźwiękowiązałka Wehikuł (Bez)czasu” – Sambor Dudziński (Lubiąż) 20:15 „Nosferatu” – N.N. Theater Neue Volksbühne Köln (Niemcy) 21:15 „Carmen Funebre” – Teatr Biuro Podróży (Poznań)
Rynek Główny od strony kościoła św. Wojciecha:
14:00 „Stary Clown i morze” – Teatr Pinezka (Gdańsk) 15:00 „De Paseo” – Claire Ducreux (Hiszpania) 17:00 „Ziemia obiecana” – Teatr KTO (Kraków) i Kreis Mettmann (Okręg Mettmann)
Mały Rynek:
18:00 „Osmędeusze” – Teatr Pijana Sypialnia (Warszawa) 20:30 „Don Kichote” – Walny-Teatr (Ryglice) 21:15 „everybodyskin” – Teatr Tańca DF (Kraków) & Les Filles Föllen (Hiszpania)
Plac Szczepański:
18:00 „La postal (Pocztówka)” – La Calabaza Danza-Teatro (Hiszpania) 21:30 „TAKARAZUKA camp” – Krakowski Teatr Tańca (Kraków)
Parada spod Bramy Floriańskiej do Rynku
22:00 „Nit Màgica (Magiczna Noc)” – Xarxa Teatre (Hiszpania)
-
Ktoś coś kiedyś?
Zimą postanowiłem spróbować ponownie tego hobby na dłużej, a i tak rzadko fotografuję, a w grupie raźniej zawsze :)
-
Witajcie,
jako, że pewien czas temu (jeszcze zimą, podczas plenerku z Roberetm Dy) pojawiał się taki pomysł, by zrobić plener spotterski, chciałbym zapytać czy nie miałby ktoś ochoty się wybrać „na”, a właściwe „pod” płot lotniska. Chyba, że ktoś załatwi wejście „na” lotnisko to bardzo chętnie się przyłączę
Miejscówki są opisane na tej stronie: EPKKSPOTTERS ♦ Spotting w Balicach
Ja bym proponował chyba jednak na start „górkę”, gdyż jest to najpopularniejsze chyba miejsce, co prawda popołudniami słońce nie pomaga, ale późnym wieczorem, jest ładne niebo na zachodzie ;)
Innym miejscem ciekawym jest „mostek” ale tam teraz krzaki i ciasno, kadry byłby z boku albo można pójść do „kibla” (tu przydałaby się drabina – 3-stopniowa).
Albo „za chłopem” ale tam to drabina konieczna.
Więc jak?
-
Pogoda i pora roku idealna na wieczorne fotografowanie. Chętnie się wybiorę.
-
Tylko z mojej strony - jeszcze nie wiem kiedy dokładnie.
Wstępnie proponuję czwartek - teoretycznie największy ruch popołudniowo / wieczorny lub weekend.
Jeśli czwartek to najlepiej być ok. 18.
-
Jeżeli mam jakąś fobię to latanie samolotem, może trochę przesadziłem, czuję duzy dyskomfort. Zatem zdjęcia samolotów mogą być terapią :-)
Chetnie się przyłączę i coś od Was nauczę. Od czwartku wolałbnym środę, ale nie ja decyduję. No i czy jest sens wybierać sie na focenie z obiektywem max 200mm. pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tylko z mojej strony - jeszcze nie wiem kiedy dokładnie.
Wstępnie proponuję czwartek - teoretycznie największy ruch popołudniowo / wieczorny lub weekend.
Jeśli czwartek to najlepiej być ok. 18.
Czwartek jak najbardziej ok. Gdzie się umawiamy?
-
@adampa - sens wybrać się jest zawsze, nawet z czymś krótkim, 200 mm wystarczy spokojnie na Ryanair-a
@Robert
Myślę, że na miejscu. Ewentualnie gdzieś na wylocie z KRK, albo Balicka, albo Ikea/Makro.
Jeśli "górka" to parkowanie jest tutaj https://maps.google.pl/?ll=50.085986...37.37,,0,12.35
A jeśli "mostek" to tutaj https://maps.google.pl/maps?q=50.084...=20&iwloc=near
Zresztą można kilka fotek zrobić z mostku, a potem przemieścić się na górkę jak już słońce będzie zachodzić.
-
Ok, to umówmy się najpierw na mostku. O 18?
-
Dzięki Bangi, jestem w czwartek w umówionym miejscu.
-
Dla mnie OK. Gdyby coś się miało "odpukać" zmienić z mojej strony, to oczywiście dam znać.
-
Wstępnie zgłaszam swój udział :)
-
brak dalszych postów o zmianach i odwołaniach, czyli pakujemy graty i grzejemy silniki do wyjazdu na plener. Zanosi się na lądowania w pięknym zachodzie słońca :-)
-
-
U mnie też wszystko wskazuje, że będę. Co do zachodów słońca to różnie jeszcze może być, ale ewentualna burza też jest szansą na zrobienie ciekawych zdjęć ;)
Problemem może być natomiast falowanie powietrza z uwagi na upał :(
-
-
Mogę się kilka minut spóźnić, mój tel. 508 009 505.
-
Nie skopiowało Ci dobrze linka, ale oczywiście tutaj https://maps.google.pl/maps?q=50.084...=20&iwloc=near
-
sorry wszystko w pospiechu ... ale twój link poprawny :-)
-
Jeszcze pewnie pojawi się mój znajomy, ale z system na "N", zapewniłem, że wojen systemowych nie będzie :)
Zresztą tam często ktoś jest z aparatem lub po prostu stoi by popatrzeć.
Kiedyś była taka, dla mnie śmieszna sytuacja, jak stanął jakiś dostawczy na ukraińskich numerach, wyszedł z niego grubszy Pan, wyglądający na zawodowego kierowcę i zapytał łamaną polszczyzną czy można fotografować samoloty, jak mu powiedziałem, że tak to poszedł do samochodu i wrócił z komórką i zaczął robić fotki.
-
Kilka zdjęć z dzisiejszego gorącego popołudnia i wieczoru. Mam zamiar jeszcze się tam wybrać we wrześniu, gdy zachodzące słońce będzie w osi pasa.
1.
2.
3.
4.
-
Tak na szybko:
1.
2.
3.
Dzięki za spotkanie :)
-
Czy orientujecie się, aby po Cocke Live Festiwal na zakończenie były fajerwerki? Znalazłem na YT filmiki z 2008 i 2010, ale z ostatniego roku nie :(
Z tego co się orientuje to kończy się ta impreza dzisiaj i może była by okazja dla sfocenia pokazu pirotechnicznego?
Tak sobie myślę, że z Dobrego Pasterza mogłoby fajnie wyjść (mimo niepogody).
Ktoś ewentualnie chętny na taki pomysł?
-
Wiem, że spotter ze mnie żaden i że nie trzymam zasad zdjęć spotterskich, ale plener był bardzo interesujący. Dziękuję uczestnikom za miłą atmosferę i dobre rady. Też wybiorę się tam we wrześniu lub bardziej październiku aby złapać zachodzące słońce w pasie startowym (możemy razem Robercie). Kilka moich zdjęć z wypadu...
Uploaded with ImageShack.us
-
W październiku to wygląda tak. To był sam początek miesiąca.
-
PawelB - to piersze super :)
-
Paweł, rewelacja, bardzo piękne :)
-
PawełB - chmury ładnie wypełniły kadr, kolejna zachęta po ponownego pleneru
adampa - bardzo dobre kadry, biorąc po uwagę warunki zastane, falujące gorące powietrze, na 4 to już ciemno było, panning na 1 też bez zarzutu
-
Dziś Perseidy ;)
Z tego co pamietam kiedyś umawialiście się na focenie meteorów? Możecie doradzić czy w okolicach Zielonek (Fort Bibice) będzie już wystarczająco ciemno? Obecnie moję "najszersze" szkło to 50-tka - nie za wąsko?
A może ktoś chętny na taki pomysł?
-
Dziękuję za opinie :) to są zdjęcia sprzed dwóch lat, w październiku można się umówić i spotkać.
Bangi, nie wiem czy nie za blisko Krakowa. Jak chmury przejdą to ja się wybiorę, mam upatrzone miejsce kawałek dalej od Krakowa przy szosie na Olkusz za Białym Kościołem. Możemy się zdzwonić wieczorem i ewentualnie wybrać. 50 może być trochę wąsko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert Dy
PawełB - chmury ładnie wypełniły kadr, kolejna zachęta po ponownego pleneru
adampa - bardzo dobre kadry, biorąc po uwagę warunki zastane, falujące gorące powietrze, na 4 to już ciemno było, panning na 1 też bez zarzutu
Ostatnie zdjęcie zrobiłem już w drodze powrotnej, kolejność taka: spojrzenie w lewo, oj leci, po hamulcach, zjazd na pobocze (tej drogi wewnętrznej), przebiegnięcie drogi i rowu, przeładowanie, strzał!!! Spodobał mi się plan, te druty i światła - taki ze mnie romantyk :-)
A co do pocz. października to jestem chętny na replay. Weźmiemy PawelB - bo ma szczęście do pogody (no i piękne zdjęcia robi). Pozdrawiam
-
Takie długie ogniskowe to minimum tam czy da się coś na cropie zrobić ew zdjęcie cropować? Chodzi o samoloty ;)
-
200mm to min. które trzeba mieć, w niektórych dopinałem telekonwenter 1.4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adampa
Weźmiemy PawelB - bo ma szczęście do pogody
No nie wiem, właśnie odpuściłem polowanie na Perseidy z powodu pogody :mrgreen:
-
Pogoda spłatała figla, może za rok ;)
--- Kolejny post ---
Te z boku to to tak jak Robert napisał, ale na górce bezpośrednio spod ścieżki czymś szerokim i krótkim dałoby radę coś ustrzelić, bo stojąc pod ścieżką podejścia, 70 mm jest za długie :(
-
Hej!
Nie pożyczyłby ktoś w trybie pilnym - na jeden dzień lampy błyskowej? W niedziele bym oddał... Mogę odebrać o dowolnej porze z dowolnego miejsca w Krakowie.
-
Zapraszam, ale mam tylko 430. Pisz na PM
-
-
Nadal aktualne... :(
Mój telefon: 505-599-950
-
Ok, juz lampę zdobyłem. Poszukiwacz - Dzięki!
-
Witajcie,
poszukuję Forumowicza lub Forumowiczki, którzy dysponują C 100-400 L lub Sigmą 50-500 lub 150-500 (wersje z IS), celem ewentualnego spotkania i małe testy szkła. Niestety nie znam wielu Kolegów spotterów, a szczególnie Canon-owców :(
Chciałbym podpiąć szkła i strzelić kilka fotek testowych. Wiem, że mogę podejść, czy to na Studencką, czy gdzieś indziej, ale testy w sklepie mi nie leżą, szczególnie że chciałbym raczej "postrzelać" do dalszych obiektów.
Czy Ktoś się znajdzie? Ze swojej strony mogę również dać szkiełka do testów.
-
W nawiązaniu do naszego ostatniego mini pleneru pod lotniskiem, czy ktoś palnuje wyjazd na Hlavní strana | Dny NATO v Ostravě
-
Na dni nato wybieram się obowiązkowo - kusi mnie w tym roku pojechać już w piątek i przebiwakować do niedzieli, ale zobaczymy jakie prognozy pogody będą.
100-400 posiadam i jeżeli dalej jesteś zainteresowany testami to możemy się gdzieś umówić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gonzo44
Na dni nato wybieram się obowiązkowo - kusi mnie w tym roku pojechać już w piątek i przebiwakować do niedzieli, ale zobaczymy jakie prognozy pogody będą.
100-400 posiadam i jeżeli dalej jesteś zainteresowany testami to możemy się gdzieś umówić.
Ja też bym się chętnie wybrał na tak długo, ale niestety, tylko jeden dzień.
Nie wiem jeszcze, który dzień (sobota czy niedziela), ale tak rzuciłem, bo można by ewentualnie więszką grupą ruszyć (mam już 2 komapnów).
Co do 100-400 dziękuję za propozcyję, ale już udało mi się nabyć :)
-
Ja na razie jestem sam. Wybieracie się na pole buraków?