Masz rację, tyle że ja nie prostowałem informacji o terminie zwrotu (choć zauważyłem że błędnie podano 7 dni), bo w tym konkretnym przypadku wyglądało na to że przepis w ogóle nie ma zastosowania.
Wersja do druku
No skoro wysłali rzekomo ten sprzęt do Ciebie, co jest mocno wątpliwe, to dlaczego niby masz go nie odbierać ? Jeśli zostałes oszukany co jest bardzo prawdopodobne to i tak oszuści nie zrobią przelewu a kasę od Allegro otrzymasz za parę m-cy i to pewnie nie w całosci :(
Allegro zwraca kasę w całości, nawet koszty przesyłki.
Kiedyś, kilka lat temu padłem ofiarą oszusta kupując tekefon za 400zł, którego nigdy nie było :) Po tych wszystkich przepychankach z Policją, Allegro itp otrzymałem zwrot w wysokości 300zł po ok 4 m-cach ( zapłaciłem z wysyłką 420zł - na tyle był przelew). Na pocieszenie dodam, ze 20-latek z W-wy oszukał ok. 30 osób i nadal odsiaduje wyrok :) Od tamtej pory już nigdy nie dałem się oszukać.
Dokładnie tak jest.
Są okazje i "okazje".
Tylko, że ostatnia tutaj, śmierdziała z kilometra.
A dlaczego miałbym Ci teraz nie ufać albo coś?
Na normalną dyskusję na poziomie zawsze jest warto się pisać. Szkoda tylko, że nie przy jakimś browarze.
Pozdro.
jakieś nowe wieści ? ciekawe czy w ogóle wysłali tą przesyłkę a jesli tak to czy w środku jest 5d2...
absolutnie nie - pełny zwrot jest za każdy rodzaj płatności wymienionej w regulaminie POK
http://allegro.pl/country_pages/1/0/...dex.php?page=2
§3 Rekompensata
...
3.6 Programem Ochrony Kupujących są objęte wyłącznie transakcje dokonywane za pośrednictwem Allegro, w których dokonano płatności przelewem bankowym, przekazem pocztowym, kartą kredytową, za przesyłkę pobraniową, poprzez usługę Systemu Płacę z Allegro lub PayU.
kwotę "za przesyłkę" pominąłem - marginalna w tej sytuacji
przez "pełny zwrot" w domyśle rozumiałem cenę towaru
za przesyłkę POK zwraca do 100zł przy płatności Allegro
...niemal korzystałem - po wszczęciu postępowania przez Policję w cudowny sposób $$$
wróciły na konto bankowe - widać ktoś wolał nie mieć problemów (kwota niewielka bo raptem kilka stówek za markowe spodnie których nigdy sprzedający nie miał)
http://allegro.pl/canon-eos-5d-i1851004131.html
Aukcja ciekawa.
W opisie "CANON EOS 5D", pierwsze zdanie z aukcji "Odkryj swoją kreatywność dzięki modelowi EOS 60D.", pierwsze zdjęcie 5DmkII, drugie mkI, trzecie znów mkII.
Tak wychodzi kopiowanie opisów przez zielonego pracownika..
wesoły cennik dostaw w tej aukcji mają :
Dostawa z wniesieniem:
80,00 zł Odbiór osobisty
99,00 zł Cała Polska - Promocja
89,00 zł Łódź
139,00 zł Okolice Łodzi
129,00 zł Warszawa
159,00 zł Okolice Warszawy
bez komentarza...
wózek , podjazd i takie tam - to odnośnie lodówek ;)
ale wniesienie aparatu ? naprawdę ktoś im nie ogarnia tych aukcji :D
no chyba że to cena za ryzyko upuszczenia :D
Popatrz na globus W-wy itp.Ziemia jest pod ciężarem wielkich miast wypłaszczona ,a więc bliżej do środka globusa W-wy,tym samym aparat cienżejszy on jest :shock:
Hmmm, to może mieć nawet fizyczne uzasadnienie. Będąc blizej środka ziemi, siła odśrodkowa jest mniejsza, przez co grawitacja oddziałuje bardziej.
Do tego, znalazło wyjaśnienie, dlaczego tutaj nowoosiadłym wydaje się, że pępkiem świata bardziej są ;)
Dziękuję janmar.
A co myślałeś, że pan Ci piątkę z magazynu tak za darmo wyniesie? (odbiór osobisty) :D
A przy dostawie do domu to pewnie podjeżdżają pozłacaną karecą zaprzęgniętą w dwa białe rumaki, rozwijają czerwony dywan i wnoszą Ci do domu piąteczkę na czerwonej podusi. To taka nowość dla burżuji i lansiarzy z Waffki :D
Nie no trochę myślenia wystarczy. Aukcje na pewno mają wspólną formatkę i cennik obowiązuje przy dużym sprzęcie (lodówki, TV) itd.
Wiadomo, że nikt Ci do piątki nie będzie liczył 80zł za odbiór osobisty :D
Jesteś pewien że Ci nie policzą ? Stoi w cenniku to tak ma być. Ostatnio spotkałem się już kilkakrotnie z taką sytuacją. Znajoma firma wynegocjowała swego czasu przesyłkę kurierską (cały kraj) na 12 zł. Kasowała zaś ponad 40- przy setkach przesyłek dziennie - pokaźne źródło dochodu. Dlaczego miała by z niego rezygnować ?
Pozdrawiam...
spotkałem się z przypadkiem że odbiór osobisty w sklepie (akcesoria gsm) był płatny +3zł - to takie lekko ukryte zawyżanie ceny ...inna sprawa że patrząc na asortyment tego "sklepu" w życiu bym tam 5d2 ani jakiegokolwiek innego aparatu nie kupił :)
Często tak naciągają, przykład:
"Odbiór w salonie dodatkowo tylko 10 PLN!"
http://allegro.pl/canon-obiektyw-ef-...848976460.html
Swoją drogą znajomy miał ostatnio ciekawą sytuację...
Ostatnio zrobiła się moda na jakieś chińskie zegarki żelowe wśród młodzieży. Na allegro.pl chodzą po kilka zł, na jednej z aukcji jedyna możliwość wysyłki to paczka prio za 10zł. Dokładnie było napisane "wysyłka zegarka to jedyne 10zł". Kumpel jako wrodzony handlarz zamówił 40 sztuk. Zdziwił się lekko jak za wysyłkę allegrowicz zawołał 400zł, oczywiście zegarki byłyby wysłane w jednej paczce (!), choć 1szt. tego chińskiego szajsu waży niewiele więcej niż paczka zapałek.
z przerzucaniem ceny towaru do kosztów przesyłki to już IMHO stary numer, trzeba uważać, ja zawsze w takim przypadku przed zakupem, jesli są watpliwości dopytuje sprzedawcę mailowo, ucziciwy sprzdawcy często piszą, że np. przuy zakupoie kilku sztuk towaru, nawet na różnych aukcjach jest jeden koszt przesyłki, ale nie wszyscy są uczciwi :(
Sprawa trafi na policję. Tylko tyle mogę powiedzieć. Na więcej w obecnej chwili nie mam siły. Okazało się że właściciel aparatu wstrzymał wysyłkę paczki, gdyż nie trafił do niego przelew od sprzedawcy z Allegro. Dlatego zostaję z ręką w nocniku. Poinformowałem sprzedawcę że zgłaszam sprawę na policję. Próbował mnie namówić żebym tego nie robił. Jednak nie mam innego wyjścia i trzeba iść i wszystko zgłosić. A następnie czekać do miesiąca na informację o decyzji policji w tej sprawie.
nie daj się urabiać kłamstwami - zgłaszaj jak najszybciej... jakby zwrócił kasę - możesz wycofać bez jakichkolwiek konsekwencji
Allegro powiadom o samym fakcie złożenia pisemnego zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa - nie czekaj na pismo z Policji , w korespondencji do Allegro powołuj się na numer sprawy z Policji
pewnie jest tak jak piszesz - w każdym razie na jakiś tam numer policyjny ;)
Doczytałem jak to trzeba rozegrać. Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro wizyta na posterunku. Starałem się jak mogłem by gość zwrócił kasę. Mija tydzień więc czuję że nic więcej się nie da wskórać. Z tym gościem normalnie tej sprawy się nie da załatwić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie mają 30 dni, po tym jeśli nic nie odpowiedzą można załatwiać to przez POK na Allegro. Jest tylko jedno ale. Jakby jednak policja odrzuci zgłoszenie to co, musztarda po obiedzie?
absolutnie nie - przyjąć zgłoszenie musi - nie mają prawa nie przyjąć zawiadomienia , nadać numer także
30 dni mają na wszczęcie lub odmowę wszczęcia postępowania
o sprawie możesz też powiadomić bezpośrednio prokuraturę - choć nie widzę takiej potrzeby - wpłata została dokonana , kwota dla organów ścigania nie jest znikoma , zakupionego towaru brak - Policja na pewno się tym zajmie
nie wychodź z komisariatu dopóki nie zostaniesz przesłuchany na protokół i tyle , żadnego przyzwolenia na zbywanie typu "a może wyśle / wysłał"
mi przy drobnej sprawie (1/20 kwoty 5d2) bez problemu wszczęli postępowanie - oszukanych było kilkadziesiąt osób i tym które zgłosiły na policji w cudowny sposób po czasie odesłali kasę na konto - widać lepszy mniejszy "zarobek" niż problemy
bezwględnie przestrzegaj terminów określonych w POK Allegro - jakiekolwiek potknięcie może być przyczyną odmowy wypłaty rekompensaty
Rafalk,
Śledzę ten Twój wątek i trzymam bracie kciuki, za pozytywny koniec tej sprawy. Ale wybacz, nie ogarniam jak mogłeś tak się dać wrobić ?
Trzymaj się stary, pozdro.
Tak jak każdy kto bierze udział w aukcji. Byłem pewien że cena skoczy do wyższej kwoty, choć może i dobrze że tylko do takiej. Zresztą ilu było chętnych na ta aukcję, ilość odwiedzających na poziomie 1500 odwiedzin. Wiadomo ilość nie znaczy jakość. Jeśli to był kto inny pewnie sprawa zakończyłaby sie tak samo. Tyle razy kupowałem przez Allegro. Niestety okazja czyni złodzieja i w tym przypadku to się spełniło. Niestety na allegro widać czają sie tacy co niestety tylko żerują na tym ze chcemy spełnić swoje marzenia, a że chcemy nieraz zapłacić mniej, cóż w tym złego. Ilu z nas nie dogadywało się w sprawie ceny zakupowanego sprzętu, ile razy sprawdzali oferty sklepów, sprawdzając opinię. Niestety w tym przypadku raz kiedyś nie sprawdziłem tego wątku. I jaki efekt każdy czytający ten wątek zna. Niestety takich jak ja jest sporo na tym forum, którzy marzą o sprzęcie. Niech ktoś zaprzeczy.
Niestety marzenia mają swoją cenę. Raz większą raz mniejszą, ale bez poświęcenia nie ma możliwości na ich spełnienie. Niestety w tym przypadku poświęcenie okazało sie zbyt duże. I tu przestroga dla takich jak ja. Nie dajcie się takim jak pan sprzedawca z Allegro. Uwaga - bo gość ma kilka kont jak już zdążyłem ustalić, więc potrafi sobie poradzić. Jak zablokują jedno konto ma inne.
Jak mówiły zuchy: Czuj czuj czuwaj.
Rafalk uważam, że sprawa zakończy się pomyślnie dla Ciebie. Troche nerwów będzie Cie to kosztować ale zdobędziesz trochę doświadczenia życiowego.
Oszustwo, bo z tym masz doczynienia, jest u nas gorszym przestepstwem niż gwałt, pobicie, jazda po pijaku. Pomimo tego, że ludziom wydaje się, iż policja utkwiła w czasie na maszynie do pisania, dobre sobie radzą z przestępstwami w sieci. Załatwiłeś to poprez aukcje, wpłaciłeś pieniądze na konto, dzwoniłeś i pisałeś do sprzedawcy - to wszystko zostawia swój ślad w sieci. Kłamstwo ma krótkie nogi, a ja mam nadzieje, że temu gnojowi u*******i je przy samej dupie. :mrgreen:
1. Pytanie czy funkcjonariuszowi będzie się chciało chcieć. Z tym jest bardzo różnie.
2. Teoretycznie nie mogą odmówić przyjęcia zawiadomienia. W praktyce - :lol:
w praktyce też nie mogą o ile osoba przy okienku zna swoje podstawowe prawa...
w tym kraju obowiązuje pewne prawo - nie trzeba się modlić...
tak jak pisałem wcześniej - każde przestępstwo można zgłosić także w prokuraturze
co do tego jak poważnie traktowane jest oszustwo (tu w dodatku na istotną kwotę) pisałem już wcześniej co bardzo rozbawiło pewne osoby :)
w zasadzie nie zdziwiłbym się jakby gościa zatrzymano - co niczego w sytuacji oszukanego nie zmieni
Ja miałem dwie sytuacje na allegro kiedy nie dotarło to co kupowałem. Za pierwszym razem dlugo wierzyłem, że nastapi wymiana /2 miesiace/. Poszedlem na policje - po tygodniu miałem z glowy sprawa. Facet zostal wezwany na przesluchanie, powiedzieli co mu grozi i kasa byla. Za drugim razem poszedlem od razu na policje - tylko tym razme funkcjonariusz zadzownil, ze wszczynaja postepowanie o oszustwo i ... pieniadze byly na drugi dzien.
Obecnie trzeci raz bede musial sie przejsc na policje - gosc wyslal mi kolejke TT "bardzo dobry stan", a w rzeczywistości pourywane wiazary i polamane podwozie. Czekam na kase juz drugi tydzien, bo podobno gosc jest w szpitalu. 90 pln ale nie odpuszcze - dostali ultimatum do czwartku maja czas - jesli ze szpitala nowe aukcje wystawia to niech zleci tez przelew.
trzeba po prostu umieć egzekwować swoje prawa a nie być frajerem którego można zbyć
- proste :)
Oczywiście kolego Em Es, wpadnie do takiego nieuczciwego sprzedawcy grupa antyterrorystów razem z drzwiami i nie wyjdzie z więzienia do 2025 roku.
Prawo obowiązuje, a jakże. W teorii. W praktyce - jest różnie. Ja oczywiście piszę z doświadczenia własnego - zarówno zawodowego jak i prywatnego. Ty - nie mam pojęcia.
mnie w praktyce jakoś nikt nie zbywa i nie olewa - i nie sil się na ironię bo nie tak wygląda zawijanie tego typu oszuścików...
widać jaka znajomość prawa i siła przebicia takie doświadczenia
w ogóle jesteś niegrzeczny wobec poszkodowanego poprzez pisanie takich bzdur
...a to czy i jaką karę dostanie oszuścik myślę że oszukanego mało obchodzi - myślę że
bardziej go interesuje odzyskanie kasy i zakup 5d2 - czego mu szczerze życzę
O tak :lol:
Powiedz to ludziom, którzy jako pokrzywdzeni piszą potem zażalenia do sądu.
skończyłem odpowiadanie na bzdury które piszesz , słodkiego miłego życia
nie trzeba szukac po allegro..kup przez internet w Fotojokerze z odbiorem osobistym w danym punkcie i tez zaplacisz dodatkowe 30 zl... jak kupowalem w necie w FJ aparat z odbiorem w moim miescie to zapytalem ze maja na stanie i moge przyjechac odebrac.. pojechalem okazalo sie ze musze doplacic do ceny z netu 30 zl,, niby za dostawe z magazynu.. No ale jak za dostawe skoro aparat lezy w sklepie na polce? bo to oplata zeby na miejsce tego sprzedanego przywieziono nowy. Suma summarum i tak zaplacilem mniej niz w pozostalych sklepach ale mimo tego jest jakis taki niesmak oszukania i oplaty za sprowadzenie czegos, co sprowadzenia z magazynu nie wymagalo i stalo na półce... FJ zaczal mi od niedawna smierdziec ze swoja polityka,,
O jakim oszukaniu piszesz? Czytałeś regulamin sklepu? Tam jak byk "stoi napisane" jaka jest opłata za odbiór w sklepie.
Kolego, nie spinaj się.
MC_ jest prawnikiem więc ma częstszy i dokładniejszy kontakt z wymiarem sprawiedliwości. Im więcej spotykamy się z danym tematem tym częsciej odkrywamy, że miewa ciemne strony. Obaj macie rację, z tym, że jeden większą drugi mniejszą.
Ja od roku czekam, az dostanę wezwanie na rozprawę kierowcy, który spowodował wypadek, zmasakrowane zostały 3 samochody, rannych były 3 osoby i pies, a bardzo ciężko ranna, ledwo przeżyła jedna.
Chyba już się nie doczekam tej rozprawy. Ot, twarde zderzenie teorii z praktyką.
Niezaleznie od regulaminu - uwazasz ze jest to uczciwe? Pierwszy raz spotkalem sie z zakupem przez internetowy sklep foto ktory dolicza sobie za sprowadzenie sprzetu kiedy to Ty ruszasz tylek zeby to odebrac. Gdyby to byl koszt wysylki do mnie, to normalne ze musze doliczyc koszta wysylki. Dlaczego decydujac sie na odbior w sklepie osobiscie ponosisz dodatkowo koszt dostawy? rozumiem ze sprowadzam cos na specjalne zamowienie co wymaga dodatkowych dzialan... ale za cos co stoi w sklepie na polce? to tak jakby isc do salonu sprzetu AGD kupic lodowke a przy kasie uslyszec - no tak ale wie pan musimy doliczyc 40 zl bo musielismy to tydzien temu przywiezc do sklepu..
Czy uczciwe? Moim zdaniem tak. Wyraźnie zastrzegli ten koszt w regulaminie, więc każdy został o tym poinformowany.
Jeżeli komuś to przeszkadza - kupić w innym sklepie.
ukryty składnik ceny i tyle... przy większych ilościach zauważalny dla sprzedawcy
dinderi > jako prawnik tym bardziej powinien wiedzieć o tym co ma obowiązek zrobić pan policjant...