Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kurcze kusicie tym szkłem. Obecnie mam poprzednia wersja i jestem zadowolony, chyba będzie trzeba się przejechać do sklepu i pomacac nową :-)
Poprzednia wersja w porównaniu do nowej jest mówiąc delikatnie słaba :). Art jest optycznie świetna, tylko AF trochę psuje ogólny wizerunek...
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością.
Cichy użyje swoich kontaktów i załatwi nawet kilka sztuk :)
Czy AF działa podobnie jak 35 1.4 Art ?
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością. Znajomy z miesiąc temu mówił mi że nie może zamówić S35 od ponad pół roku, ponoć nie wyrabiają się z produkcją. Może ktoś z handlujących potwierdzić to info?
Nie wiem gdzie on szuka ale aż z ciekawości zajrzałem na allegro i tam kilka sklepów ma dostępnych po kilka sztuk i 50A i 35A...
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością. Znajomy z miesiąc temu mówił mi że nie może zamówić S35 od ponad pół roku, ponoć nie wyrabiają się z produkcją. Może ktoś z handlujących potwierdzić to info?
Sigma A 35 F1.4 DG HSM - Obiektywy - sigma-sklep.pl
Kolega ma korpus Sigmy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Poprzednia wersja w porównaniu do nowej jest mówiąc delikatnie słaba :). Art jest optycznie świetna, tylko AF trochę psuje ogólny wizerunek...
Cichy użyje swoich kontaktów i załatwi nawet kilka sztuk :)
Jesli w starej nie ma tragedii to w nowej jest tylko lepiej a mając styczność z s35 śmiem twierdzić że AF jest spoko
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Czy AF działa podobnie jak 35 1.4 Art ?
Działa gorzej.
W każdej Sigmie działa podobnie, czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jedni napiszą, że super, inni , że do kitu. Ja miałem już wszystkie Sigmy pełnoklatkowe ze światłem 1.4 i wszystkimi da się robić zdjęcia przy odrobinie wprawy, ale w określonych warunkach (sztuczne światło, pod słońce itp.) skuteczność AF wynosi 10% :D
No i skalibrowałem 50A, teraz trafia bez problemów podkreślę w świetle dziennym i z bliska i z daleka. A sztucznym świetle pewnie nadal będzie loteria :) Przy okazji zaktualizowałem soft 35A, po czym AF wyraźnie przyspieszył. Tak czy inaczej świetne optycznie są te nowe Sigmy. Życzyłbym sobie tylko bardziej płynnego pierścienia ostrości, bo do prezycyjnego MF to się słabo nadają..
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Życzyłbym sobie tylko bardziej płynnego pierścienia ostrości, bo do prezycyjnego MF to się słabo nadają..
To fakt, ostatnio to dopiero zauważyłem. Na szczęście nie ma zbyt częstych sytuacji wymagających jego używania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No i skalibrowałem 50A, teraz trafia bez problemów podkreślę w świetle dziennym i z bliska i z daleka. A sztucznym świetle pewnie nadal będzie loteria /.../ świetne optycznie są te nowe Sigmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jak się okaże, że da się to skalibrować w miarę dobrze, to może się przeproszę z Sigmą w aspekcie biznesowym :P
Czy jest na tyle dobrze, że zamierzasz przeprosić się z Sigmą :?: :)