Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
U mnie na początku musiałem dac -3 na 6D. Po paru tys klapnięć zauważyłem ze ostrość zginęła, a konkretnie przesunęła sie do tylu, wiec musiałem skorygować na +5 i teraz jest ok. Dziwne ale prawdziwe - zastanawiam sie czy sam nie nawaliłem, bo raz złapałem sie na tym ze zmieniałem obiektyw na włączonym body z 50 1.4 na ktorym właśnie miałem ustawione +5. Ale przecież to nie powinno mieć żadnego znaczenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Nie twierdzę, że aberacje są jakoś szczególnie uciążliwe bo IMHO 35L aberuje mocniej
Mocniej? Przy 35L można powiedzieć, że sigma nie aberruje ;).
true :)
gdyby nie to, ze uzywam Sigma 85/1.4 to zapomnialbym wlasciwie co to abberacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
true :)
gdyby nie to, ze uzywam Sigma 85/1.4 to zapomnialbym wlasciwie co to abberacja.
Użyj Apo, Luke.
:lol:
but I'm not jedi yet :mrgreen:
Witam,
Mam pytanko czy ktoś fotografuje tym szkłem z tradycyjną puszką typu EOS1N?
Rozumiem, iż ewentualne problemy z BF & FF występują z cyfrowymi body (ewentualne mikroregulację dokonuję się na puszce - wobec tego - nie powinno być problemu z 1N???)
Po przeglądnięciu w sieci kilku testów, fotografii oraz raczej dobrych opini na tym forum doszedłem do wniosku, iż go zakupię lecz się waham dlatego takie pytania.
zjawisko BF/FF wystapi zarowno w SLR jak i w DSLR
analog, cyfra.. nie ma znaczenia.
z tego co sie zorientowalem, to wszyscy posiadacze Sigma 35/1.4 musieli zastosowac korekte mikroregulacji (i to calkiem znaczna), wiec jak chcesz kupic ten obiektyw to od razu sie nastaw na wysylke puszki ze szklem do kalibracji.
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo :)
W moim przypadku miałem FF - korekta -10.
Ale zastanawiam się, czy moja puszka nie wymaga kalibracji - np. mam 3 różne przejściówki z dandelionem - 2 na M42 jedna na bagnet K Pentaxa i wszystkie obiektywy podpinane przez te przejścówki wykazują u mnie duży FF.
Cytat:
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo
Ta darmocha kosztuje ok. 200PLN (świadomie zapłaciłem) bo ten obiektyw poza salonami Sigmy można właśnie o tyle taniej kupić (Pi razy drzwi).
--- Kolejny post ---
W moim przypadku miałem FF - korekta -10.
Ale zastanawiam się, czy moja puszka nie wymaga kalibracji - np. mam 3 różne przejściówki z dandelionem - 2 na M42 jedna na bagnet K Pentaxa i wszystkie obiektywy podpinane przez te przejścówki wykazują u mnie duży FF.
Cytat:
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo
Ta darmocha kosztuje ok. 200PLN (świadomie zapłaciłem) bo ten obiektyw poza salonami Sigmy można właśnie o tyle taniej kupić (Pi razy drzwi).
Nie wiem czy w analogu zrobią. Wyobraź to sobie. Robią test. Muszą wywołać film. Potem muszą zrobić kolejny test... Już nie mówiąc o oglądaniu cropów. Ale jeżeli zrobią to pełen szacunek. :)
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy w analogu zrobią. Wyobraź to sobie. Robią test. Muszą wywołać film. Potem muszą zrobić kolejny test... Już nie mówiąc o oglądaniu cropów. Ale jeżeli zrobią to pełen szacunek. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
zjawisko BF/FF wystapi zarowno w SLR jak i w DSLR
analog, cyfra.. nie ma znaczenia.
z tego co sie zorientowalem, to wszyscy posiadacze Sigma 35/1.4 musieli zastosowac korekte mikroregulacji (i to calkiem znaczna), wiec jak chcesz kupic ten obiektyw to od razu sie nastaw na wysylke puszki ze szklem do kalibracji.
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo :)
Cześć jestem Wiktor właśnie poznałeś osobę która nie musiała kalibrować ;)
U mnie na 5d jest w punkt i na analogowym eosie tez wygląda to dobrze :)