Ale jeśli Klient jest zadowolony to w czym problem? Jego kasa, jego decyzje. Na tym polega szeroko rozumiana wolność ;)
I te nasze dyskusje tutaj, to też jej przejaw.
Wersja do druku
Ale jeśli Klient jest zadowolony to w czym problem? Jego kasa, jego decyzje. Na tym polega szeroko rozumiana wolność ;)
I te nasze dyskusje tutaj, to też jej przejaw.
Dokładnie.
Co do ergonomii kompakt vs smartfon, to smartfon wygrywa. Po prostu mieści się w kieszeni jeansów i ma się go zawsze.
Smartfoto : Za szeroko/źle postawiony problem
Prawdą jest że zawsze ma się przy sobie smarfon, mieści się w kieszeni spodni, ma wiele funkcji/własności których nie ma klasyczny aparat foto
Pytanie/problem powinien chyba być tak zdefiniowany i każdy powinien go sam dla siebie rozstrzygnąć
Jest rok 2022, mam najnowszy smartfon, czy/kiedy/dlaczego zabierać lub nie zabierać klasyczny aparat gdy "idę" fotografować.
jp
PS.
Dla mnie taka decyzja tak/nie to zawsze kompromis, co zyskuję a co tracę.
Mam nadzieję że za kilka lat będzie łatwiejsza
[QUOTE=jan pawlak;1438773] mam najnowszy smartfon, czy/kiedy/dlaczego zabierać lub nie zabierać klasyczny aparat gdy "idę" fotografować.
Odpowiedź jest niezwykle prosta.
A. Lubię i potrafię fotografować - zabieram aparat
B. Nie lubię i nie potrafię fotografować - pstrykne sobie coś telefonem
Obróbka zdjęć ze smartfonu.
W S22 w Expert RAW dostaje się plik dng oraz jpg.
Jest duzym wyzwaniem (dla mnie) by tak obrabić plik dng by zdjęcie było identyczne jak wprost z pliku jpg
Jeśli (jakiś) hobbysta obróbki byłby zainteresowany to prześlę mu oba ( wprost z S22) pliki.
dng 26 701 772, jpg 2 025 256
jp
Wydawałoby się, że większość fotografujących używa surowych plików, jako materiału wyjściowego, żeby zdjęcia nie wyglądały jak jpg prosto z aparatu. A tu proszę, taki mamy teleturniej.
Jeśli AI skleciła z 16 fotek w RAW jeden JPG wyrzucając niektóre fotki i miksując resztę to jak ma wyglądać ten RAW wyjściowy do obróbki :shock:.
DPP Canona prezentuje wstępnie RAW w taki sposób jaki by wyszedł z niego JPG z body. I od tego momentu można sobie zmieniać suwaczkami parametry. To nie jest głupie.
Ja się nie znam ale dotąd wydawało mi się jakby RAW był po to żeby uzyskać dużo lepszy efekt niż "JPG prosto z aparatu" no ale świat się zmienia tak szybko....
... że pewnie nie nadążam ;) :mrgreen:....