Odp: Branża ślubna zdycha...
Nie będę się spierał, być może macie rację. Ale w takim razie trzeba by też dopisać do umowy punkt, że jeśli fotograf nie wykona zlecenia, to wypłaca Młodym odszkodowanie w takiej samej kwocie. A co jeśli klient np. poważnie zachoruje na kilka dni przed i przełoży ślub bliżej nieokreślony czas? Wtedy też ma płacić karę, czy jest to uzależnione od przyczyny rezygnacji? Według mnie bardziej sensownym zabezpieczeniem jest po prostu pobieranie odpowiednio wysokiego zadatku przy podpisywaniu umowy.
Co masz na myśli - odpowiednio wysokiego zadatku? Bo nie może on być zbyt wysoki.
Na tyle wysokiego, żeby klient nie próbował ot tak sobie zrezygnować z umowy, bo np. tydzień przed ślubem stwierdził, że zdjęcia zrobi jednak wujek Stefan. Ja pobieram zadatek 30% wartości zlecenia i myślę, że jest to wystarczający "straszak". Ważne, żeby używać w umowie określenia "zadatek", a nie "zaliczka", bo zadatku nie trzeba zwracać. Ja mam jeszcze zapis w umowie, że po jej podpisaniu rezygnacja przez klienta z którejkolwiek części fotoreportażu oraz pleneru nie spowoduje obniżenia ceny za usługę.
jestes na 1000% pewien że prawidłowo oceniasz różnicę między zaliczką a zadatkiem?
zadatek musisz zwrócic 2x jeśli to ty nie wywiązesz sie ze zlecenia z jakiegos powodu
Jak najbardziej :) Gdy klient zrywa umowę, to zadatek przepada. Gdy ty nie wykonasz umowy, to musisz zwrócić zadatek w podwójnej wysokości.
Jak kto woli. Ja mam zadatek, bo wiem, że jak mi klient zrezygnuje, to nie zostaję całkowicie na lodzie. Zaliczkę musiałbym oddać.
Jest zgodne z prawem, mogę to poświadczyć jako student tegoż kierunku :-)
Macie zapis związany z wykorzystaniem zdjęć przez kamerzystę na projekt etui DVD?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Macie zapis związany z wykorzystaniem zdjęć przez kamerzystę na projekt etui DVD?
mam coś takiego
" Prawa autorskie oraz majątkowe do zdjęć pozostają po stronie Wykonawcy. Oznacza to, że Zamawiający nie może czerpać korzyści finansowych ze zdjęć wykonanych przez Wykonawcę i nie może publikować ich pod swoim nazwiskiem. Przekazywanie innym usługodawcom zdjęć wykonanych przez Wykonawcę (np. kamerzyście, fryzjerce, itp.) jest prawnie zabronione i wymaga pisemnej zgody Wykonawcy.
Zamawiający zachowuje prawo do publikacji w celach prywatnych."