Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tak nawiasem, to ciekawy fachowiec z tego faceta - to czym kręci w 8 minucie nie służy do regulacji wysokości. Wygląda, jakby pierwszy raz w życiu widział taką głowicę.
No ale jak np leży na patelni to jest to jedyna możliwość regulacji wysokości. Sam mam tą głowice (Benro GH-2) i przede wszystkim wyważam żeby obiektyw lub aparat nie ciągną w dół w samej płytce (siodełku). A do najniższego zejścia tak żeby obiektyw prawie dotykał lustra wody to go podwieszam. Wtedy właśnie reguluje wysokość na suwnicy.
mkkaczy - piekna konstrukcja, sam mam podobną...:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
mkkaczy - piekna konstrukcja, sam mam podobną...:)
Też na wodno-błotne?
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Też na wodno-błotne?
Tak, tylko talerz mniejszy i chyba mniej stabilny
No tak, ale fachowiec nie miał patelni.
Ja używam i płytki i - jak to nazwałeś - suwnicy. Ustawiam środek ciężkości w osi poziomej, wtedy zestaw jest w stanie równowagi obojętnej - każde położenie: w górę, w dół, poziomo jest stabilne. Jakby się uprzeć, to nawet nie trzeba blokować osi poziomej.
Patelni jeszcze nie mam, ciągle jajecznica ma priorytet.
Zgodnie z tym co pisałem wcześniej, chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer. Dlaczego ten? zdecydowało doświadczenie (ze statywami: velbon, manfrotto, triopo, sirui oraz gitzo 3541) głęboka analiza w jakich warunkach tak naprawdę potrzebuję statywu, parametry jakimi się charakteryzuje ten statyw oraz przypadek - okazja cenowa ;). Nie będę pisał o zachwytach, napiszę tylko tyle: mam bardzo stabilny i uniwersalny zestaw od praktycznie 0 cm do ok. 190 cm wraz z głowicą (GH3781QR) i aparatem (5dIII), ważący razem ok. 2.4 kg, którym mogę focić w każdych warunkach sprzętem o wadze ok. 3 kg. System ustawiania nóg pod dowolnym kątem oraz łamana i obracana kolumna na pewno do tego się przyczyniają. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę napisać więcej praktycznych uwag.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer
No to się podziel,z fotkami idetalami z ustawień.Statyw zbiera same dobre opinie ,ale cena ..... .
Dobre kosztuje.
Pomału dojrzewam do dobrego statywu,bo ten ,który kupiłem tak na wszelki wypadek,zachowuje się jak pijak na delirium :? .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No to się podziel,z fotkami idetalami z ustawień.Statyw zbiera same dobre opinie ,ale cena ..... .
Dobre kosztuje.
Pomału dojrzewam do dobrego statywu,bo ten ,który kupiłem tak na wszelki wypadek,zachowuje się jak pijak na delirium :? .
zysk zapłaciłem mniej niż amerykańska cena za nowy statyw, więc długo się nie zastanawiałem, mimo to mało nie jest ale naprawdę warto- raz a dobrze, jeżeli są chętni jasne, że zrobię jakieś foty zestawu i opiszę szczegóły.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Zgodnie z tym co pisałem wcześniej, chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer. Dlaczego ten? zdecydowało doświadczenie (ze statywami: velbon, manfrotto, triopo, sirui oraz gitzo 3541) głęboka analiza w jakich warunkach tak naprawdę potrzebuję statywu, parametry jakimi się charakteryzuje ten statyw oraz przypadek - okazja cenowa ;). Nie będę pisał o zachwytach, napiszę tylko tyle: mam bardzo stabilny i uniwersalny zestaw od praktycznie 0 cm do ok. 190 cm wraz z głowicą (GH3781QR) i aparatem (5dIII), ważący razem ok. 2.4 kg, którym mogę focić w każdych warunkach sprzętem o wadze ok. 3 kg. System ustawiania nóg pod dowolnym kątem oraz łamana i obracana kolumna na pewno do tego się przyczyniają. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę napisać więcej praktycznych uwag.
Gratuluję zakupu.
Sam wahałem się pomiędzy tym co kupiłeś a GT1542T, wybrałem jako "podróżny" drugi i ...usunąłem środkową jako że nigdy jej nie wysuwałem.
Jest piękne opracowanie Gitzo (j. ang) w którym sugeruje się jakiej serii statyw wybrać w zależności od używanej ogniskowej obiektywu by na zdjęciach nie było widać rozmycia z powodu drgań (spowodowanych ruchem lustra oraz np. chodzeniem obok).
Dla serii 2 to maksymalna ogniskowa 200mm, można do 300mm przy zachowaniu szczególnej procedury ( np. blokada lustra i 2s przerwa, unikanie chodzenia obok itd.)
W serii 1 to odpowiednio 135mm oraz 200mm
Głowicę też mam "mniejszego brata", GH1781QR
Nośność statywu 3541 to 12kg przy wadze 1,85kg
Nośność głowicy GH 3780 to 21kg przy wadze 0,6 kg
Chyba że coś "pozamieniało się" w cyferkach oznaczeń
jp
PS
jeśli podasz adres na (jan.pawlak@onet.pl) to Ci prześlę to opracowanie Gitzo, są też wszystkie dane techniczne
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gratuluję zakupu.
Sam wahałem się pomiędzy tym co kupiłeś a GT1542T, wybrałem jako "podróżny" drugi i ...usunąłem środkową jako że nigdy jej nie wysuwałem.
Jest piękne opracowanie Gitzo (j. ang) w którym sugeruje się jakiej serii statyw wybrać w zależności od używanej ogniskowej obiektywu by na zdjęciach nie było widać rozmycia z powodu drgań (spowodowanych ruchem lustra oraz np. chodzeniem obok).
Dla serii 2 to maksymalna ogniskowa 200mm, można do 300mm przy zachowaniu szczególnej procedury ( np. blokada lustra i 2s przerwa, unikanie chodzenia obok itd.)
W serii 1 to odpowiednio 135mm oraz 200mm
Głowicę też mam "mniejszego brata", GH1781QR
Nośność statywu 2541ex to 12kg przy wadze 1,85kg
Nośność głowicy GH 3780 to 21kg przy wadze 0,6 kg
Chyba że coś "pozamieniało się" w cyferkach oznaczeń
jp
PS
jeśli podasz adres na (jan.pawlak@onet.pl) to Ci prześlę to opracowanie Gitzo, są też wszystkie dane techniczne
Dzięki, zrobiłem jak pisałem raz - a dobrze. Już napisałem do Ciebie.