No i znowy wracamy do momentu dysksji w ktorym bylo jasno udowodnione ze wieksza rozdzielczosc ma cyfra, Chomsky zdecyduj sie dlaczego analog jest lepszy - napewno nie ze wzgledu na rozdzielczosc.
Wersja do druku
No i znowy wracamy do momentu dysksji w ktorym bylo jasno udowodnione ze wieksza rozdzielczosc ma cyfra, Chomsky zdecyduj sie dlaczego analog jest lepszy - napewno nie ze wzgledu na rozdzielczosc.
Jac, przeciez ta dyskusja (w tym watku) juz dawno nie opiera sie na argumentach tylko na "wierze"
:)
Staram sie sleeeeedzic ta dyskuscje i jeszce ja nawet prawie cala pamietam, dlatego dziwie sia jak czesto wracaja stare obalone twierdzenia... cos jak mantraCytat:
Zamieszczone przez CYNIG
O, przepraszam, ja protestuję! ;) Ja się opieram na sentymentach i warażeniach estetycznych :twisted: Używam cyfry i analoga (niestety coraz rzadziej - koszt materiałów i skanów). Jedno i drugie lubię, żadnych barykad nie stawiam, hehe! Ale dla mnie film (póki co!) ma większą rozpiętość tonalną (szczególnie w światłach) i lepszą kolorystykę. Nie podam argumentów typu wykresy i liczby, bo się w to nie wgłębiam. Ale przecież ładnej kobiety też nie trzeba mierzyć, żeby wiedzieć że jest ładna :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez CYNIG
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Raff
No jesli chodzi o rozpietosc tonalna i swiatla to nie ma to zabardzo wplywu na rozdwojony ogon ptaka nad kamienica ;-), tego nikt nie kwestionuje ze wieksza rozpietosc tonalna szczegolnie w cieniach ma jednak filmCytat:
Zamieszczone przez Raff
No wlasnie zdefinjuj _ladna_ to pogadamy dalej :-)Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Cala dyskusja Analog vs.Cyfra to dyskusja o tym co mi sie podoaba a nie co jest lepsze i w tym kontekscie moze sie to ciagnac, nawet nie jestesmy na polmetku, ale to Chomsky powrocil do wymiarow (rozdzielczosci) owej "kobietki" ;-)
No, i wszyscy happy :mrgreen: Wiadomo, że rozdzielczością nowe matryce wymiatają (taki np. 5D). Swoją drogą podziwiam algorytmy inerpolacji obrazu z CMOS, są na prawdę niezłe.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Ależ to proste. Ładna to taka, która się mi podoba :twisted: ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
No tak. Szanuję miłość Chomskiego do analoga. Ale padły tu ogólne stwierdzenia co do dyskusji/dyskutantów, więc chciałem sprostować ;) Jasne, że ja dyskutuje o tym, co mi się bardziej podoba. Ale "lepsze" też trudno tak jednoznacznie zdefiniować -Cytat:
Zamieszczone przez Jac
- czasem pofociłbym analogiem, ale robię cyfrą bo taniej. Więc w tym momencie lepiej znaczy taniej. A nie znaczy lepiej bo lepiej, tylko lepiej bo taniej, więc lepsze dla mnie to co tańsze a nie co mi się bardziej podoba, choć w sumie to lepsze dla mnie być powinno co mi się bardziej podoba czyli kolorki wypaski :mrgreen:
Po zdefiniowaniu kryteriów rozdzielczości (ilość czytelnych linii) nie ma problemu ze stwierdzeniem co lepsze. Jeśli oczywiście za lepsze uznamy mające więcej linii, a to wydaje się rozsądnym wyborem :) Tu cyfra już pobiła analoga. Ot, i tyle :D
a ty co chłopcze... okres masz?Cytat:
Zamieszczone przez al9
Jak masz taki zły dzien to najlepsze są ćwiczenia na rozluźnienie
Zapraszam:
-Wstan ze swoimi 4ma literami
-Stan 30cm od najblizszej ściany
-(I TERAZ NAJLEPSZE) z dużą siłą pochyl sie do przodu.
Polecam
Grunt to dobrze znosić krytykę.
Chylę czoła, Venio.
Silent ty tez masz dzisiaj zły dzien? Proponuje tez ćwiczenia na rozluźnienie.
Wątek nie jest o moich zdjęciach - to jest raz.
A dwa to zapraszam do wątku z moimi zdjęciami i tam konstruktywną krytyke pisać. A nie pie****ć rzeczy ktore nawet dziecko moze napisac - "bo są do **** i tyle"
Bardzo chętnie posłucham co jest nietak.
Po to je tutaj pokazuje by ktoś mi coś doradził kto sie zna na rzeczy bo dopiero zaczynam w portretach. Wiec co? Jest ktoś chętny czy dalej bedzie cisza albo komentarze "bo nie" ?
EOT
MSPANC:
Jaki EOT?
My jeszcze z Tobą nie skończyliśmy... :mrgreen: