-
3 załącznik(ów)
Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Niektóre te e-papierosy capią niemiłosiernie. Te, co imitują zapach tytoniu. Rzygać mi się chce od tego.
Dzisiaj pierwszy raz udało mi się złapać dzięcioła. Tj nigdy wcześniej nawet nie widziałem na żywo (na dziko). Słyszeć słyszałem wielokrotnie w lasach, naturalnie, ale ciężko dostrzec tego szpona w lesie. Zdjęcie "takie se", za duży gąszcz gałązek:
#3544 - Załącznik 11757
#3545 - Załącznik 11758
#3546 - Załącznik 11759
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
To byłby niezły wątek do Hyde Park'u.
O, fajka, cygaro (śmierdzi tylko innym) tak. Jest klasa. E-papieros to obciach, kto to widział ssać długopis, niskobudżetowa "elegancja"
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
#3547 bis, bo nie wlazło całe.
Załącznik 11763
-
Chyba wlazło bo kompletnie niczym się nie różnią.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Chyba wlazło bo kompletnie niczym się nie różnią.
p,paw
Oryginał miał 6000 x 4000 pikseli i 22,3 MB więc wlazł tylko jego podgląd 1280 pikseli, a drugi plik jest 6000 x 4000 i troszkę poniżej 20 MB, więc się załadował cały.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Dawno nic nie wrzucałem także nadrabiam powoli.
3549
Załącznik 11767
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ciut krzywo IMHO.
Święta są :mrgreen:
--- Kolejny post ---
3552
Załącznik 11775
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Oryginał miał 6000 x 4000 pikseli i 22,3 MB więc wlazł tylko jego podgląd 1280 pikseli, a drugi plik jest 6000 x 4000 i troszkę poniżej 20 MB, więc się załadował cały.
Hm. A Ty jakoś obrabiasz w ogóle te zdjęcia, czy tak prosto z matrycy - bo ta rozdzielczość to by na surówkę wskazywała.
Osobiście wolę sam wyostrzyć i wyskalować zdjęcie niż zostawić to Webkitowi czy Chromium - które zrobią to na 100% źle ;-)
p,paw
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Hm. A Ty jakoś obrabiasz w ogóle te zdjęcia, czy tak prosto z matrycy - bo ta rozdzielczość to by na surówkę wskazywała.
Osobiście wolę sam wyostrzyć i wyskalować zdjęcie niż zostawić to Webkitowi czy Chromium - które zrobią to na 100% źle ;-)
p,paw
Do czego Ty w ogóle zmierzasz i co Ci przeszkadza pełny kadr z aparatu?
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Wy to w jakieś fajowe miejsca jeździcie... A mnie, to się trafi co najwyżej pole, krowy, droga na Ostrołęke, albo dźwig...
3557
https://i.imgur.com/1H7y0nr.jpg
-
2 załącznik(ów)
Zawsze można umieścić ptaszka wśród drutów
nr 3558
Załącznik 11781
Pierwszy tegoroczny motylek = wiosna!
nr 3559
Załącznik 11782
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Wy to w jakieś fajowe miejsca jeździcie... A mnie, to się trafi co najwyżej pole, krowy, droga na Ostrołęke, albo dźwig...
Ja bym tu nie chciał nikomu nieopatrznie przysrać, bo kompletnie nie o to mi chodzi, ale ogarnęła mnie smutna refleksja podczas oglądania zdjęć kolegów z tych dalekich wojaży w te fajne miejsca.
Mianowicie zdjęcia zrobione wypasionymi pełnoklatkowymi aparatami i znakomitą optyką w tej skali prezentacji, w jakiej zostało nam dane je podziwiać, nie mają w sobie kompletnie nic z FF, i w zasadzie niewiele by się różniły od zdjęć zrobionych szajsungiem S23, a nawet i starszym.
Gdzie jest jakakolwiek separacja planów, którą na FF można uzyskać nawet UWA, że nie wspomnę o teleobiektywach, a tu ino kompresja planów przy robieniu zdjęć dalekim obiektom. Wszystko ostre od góry do dołu i od lewej do prawej.
I tak właśnie wygląda spojrzenie przeciętnego turysty na te widoki, że chce pokazać jak najwięcej, pierdyliony szczegółów, i czy weźmie FF, czy smartfona, to na jedno wyjdzie, jeśli idzie o wyraz kadru, i to właśnie zauważyli spece od marketingu smartfonów, ż w ogólnej masie powstających zdjęć zdecydowanie dominują właśnie takie.
-
A co złego w dużej głębi ostrości ? Ja lubię i uważam , że w pejzażach się sprawdza . I nie tylko w pejzażach . Nie przepadam natomiast za ,,papierową" GO i wymuskanymi , sterylnymi zdjęciami . Czasem to jest wskazane i dobrze wygląda ale teraz zrobiła się z tego maniera .
Dla porządku dodam, że przygodę z foto zaczynałem gdy wszyscy amatorzy mieli FF( oprócz tych którzy mieli średni format ), a amatorskie obiektywy miały światło 2,8 , 50tki 1,8 .
Ja przeważnie/często ustawiałem hiperfokalną .
-
Najlepszą separację planów to ja mam przez lornetkę gdy delikatnie nią zadrgam, wtedy fajnie wszystko jest w 3D [emoji4]
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
wagant
A co złego w dużej głębi ostrości ? Ja lubię i uważam , że w pejzażach się sprawdza . I nie tylko w pejzażach . Nie przepadam natomiast za ,,papierową" GO i wymuskanymi , sterylnymi zdjęciami . Czasem to jest wskazane i dobrze wygląda ale teraz zrobiła się z tego maniera .
Dla porządku dodam, że przygodę z foto zaczynałem gdy wszyscy amatorzy mieli FF( oprócz tych którzy mieli średni format ), a amatorskie obiektywy miały światło 2,8 , 50tki 1,8 .
Ja przeważnie/często ustawiałem hiperfokalną .
W dużej GO nic złego nie ma, ale robienie wszystkich zdjęć na jedno kopyto już dobre nie jest, i przydaje się więcej urozmaicenia.
--- Kolejny post ---
Załącznik 11783
--- Kolejny post ---
Załącznik 11784
-
1 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
-
#Heldbaum - w życiu byłem tylko na 2 zagranicznych wakacjach, tak to jeździmy w polskie góry. Ba, nawet nad polskim morzem byłem tylko 2 razy w życiu, a przez całe moje 37 letnie życie nie kąpałem się w Bałtyku. Także ja osobiście mocno chwalę takie wypady w pola, krowy itd. Super sprawa. Wiele osób niedocenia Polski. Mam wielu znajomych, którzy tylko jeżdżą za granicę w wakacje, a później jak wrzucę kilka zdjęć z Polski, to pytają gdzie tak ładnie, zdziwieni :). Polska gurom!
-
2 załącznik(ów)
-
7 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
a'propo krów
#3576 - Załącznik 11844
#3577 - Załącznik 11845
-
3 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
maly landszafcik, celem plodozmianu...
Condroz, taki region w Belgii
Załącznik 11851
-
3 załącznik(ów)
Czaple. Spierniczyły mi do Niemiec :mrgreen:
Załącznik 11856
Załącznik 11857
-
5 załącznik(ów)
Ten też spierniczał, chyba do Niemiec?
Załącznik 11860
Załącznik 11861
Załącznik 11862
Załącznik 11863
Jedyny porządny zwierz, który łaził po naszej stronie:
Załącznik 11864
-
-
Ponieważ pojawiły się tu w pewnym momencie krowy, więc mnie się też przypomniało jedno zdjęcie...
3590
https://i.imgur.com/RKVxZV0.jpg
-
1 załącznik(ów)
ksztalt wody
Załącznik 11873
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Stare i ciągle aktualne.
Idzie stary byk po łące z młodym byczkiem. W pewnym momencie młody woła do starego na widok stadka jałówek:
- Chodź podbiegniemy szybciutko i przelecimy kilka!
- Po pierwsze: nie podbiegniemy, tylko podejdziemy, po drugie: nie szybciutko, tylko powoli, a po trzecie: nie kilka, tylko wszystkie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Stare i ciągle aktualne.
Idzie stary byk po łące z młodym byczkiem. W pewnym momencie młody woła do starego na widok stadka jałówek:
- Chodź podbiegniemy szybciutko i przelecimy kilka!
- Po pierwsze: nie podbiegniemy, tylko podejdziemy, po drugie: nie szybciutko, tylko powoli, a po trzecie: nie kilka, tylko wszystkie!
Dobre, ale miejsce na kawały jest w miejscu na kawały ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dobre, ale miejsce na kawały jest w miejscu na kawały ;)
Tam nie ma kruf.
-
Ale czy zwróciliście uwagę na stoicki spokój całego stada? Rzekłbym, obojętność?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale czy zwróciliście uwagę na stoicki spokój całego stada? Rzekłbym, obojętność?
Każda spokojnie czeka na swoją kolej.
-
1 załącznik(ów)
Mam krowy :)
3592
Załącznik 11875
-
3 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)