Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale sa?
pytam tak konkretnie, czy sa jakies dane/informacje na ten temat. bo ze wygenerowalo to "szum w internetach" to sie zgadza - ale to nie oznacza wcale automatycznie, ze to sie sprzedaje. ani tym bardziej, ze rekordowo.
Nigdzie nie napisałem, że mam sprawdzone informacje o sprzedaży ani tym bardziej, że ta sprzedaż jest rekordowa. Napisałem "Pewnie sprzedawały się..." w znaczeniu "Prawdopodobnie sprzedawały się...". W dziale dotyczącym plotek raczej jest to uzasadnione gdybanie.
Nie mniej nie znam żadnego korpo nastawionego na zysk, a Sigma z pewnością zalicza się do takich firm, która np. wtopiłaby z takim modelem 50/1.4 (drogim, dużym, ciężkim), i brnęła w 85/1.4. W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.
zgoda, tylko ze te wiele z tych szkiel pelni role "misia". one maja tylko pokazywac na co nas stac, ale nie zarabiaja na siebie - ich misiowosc ma poprawiac marke, dzieki czemu lepiej sprzedaja sie produkty budzetowe.
w samym Canonie na takiej zasadzie dzialaja 1Dx - one sprzedaja setki tysiecy Rebeli za cene co najmniej kilkanascie procent wyzsza niz wynikaloby z ich technologii. i ta marza pokrywa z okladem koszty R&D tych 1Dx.
mysle, ze linia Art w Sigmie pelni podobna funkcje. sama z siebie jest pod czerwona kreska w dziale R&D (nawet przy wysokich marzach) ale zwraca sie to w przychodach z wszelkich 17-70 i przede wszystkim 18-(x)00...
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Czytam ten wątek, bo dalej się zastanawiam nad sensem posiadania jakiejkolwiek 85 będąc w posiadaniu 135
Mam C135L i C85/1.8 Ten drugi mimo słabszej optyki częściej gości na body. Ze względu na wagę i ogniskową jest po prostu bardziej uniwersalny. Może lepiej oba zamienić na nową Sigmę?:)
Dla mnie 85/1.8 jest słaby optycznie. Mydełko i gubi kontrast pod światło, nie wspomnę o kosmicznej CA, moja Sigma 50 ex dg jest pod tymi względami dużo lepsza.
Jest tak jak piszesz. To dobre szkło, ale te nowsze są odczuwalnie lepsze optycznie. Najgorsza jest CA. Mam wrażenie, że to wpływa ogólnie na kolorystykę zdjęć z tego obiektywu. Nie tylko na krawędzie obiektów. Zdjecia z 135L łatwiej sie obrabia jeśli chodzi o kolory.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest tak jak piszesz. To dobre szkło, ale te nowsze są odczuwalnie lepsze optycznie. Najgorsza jest CA. Mam wrażenie, że to wpływa ogólnie na kolorystykę zdjęć z tego obiektywu. Nie tylko na krawędzie obiektów. Zdjecia z 135L łatwiej sie obrabia jeśli chodzi o kolory.
Dlatego plenery to u mnie praktycznie zawsze 135 na body
Z aktualnych 85tek biorąc pod uwagę cenę, jakość optyczną i gabaryty na razie sklaniam się ku Tamronowi.
Mam jednak podejrzenie, że bedzie nowa 85/1.8 canona:) YongNuo właśnie zaprezentowało klon tego szkła. Przy prezentacji 35/2.0 i 50/1.8 pojawiały się też odświeżone canony. Pewnie kupują od nich stary patent;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Z aktualnych 85tek biorąc pod uwagę cenę, jakość optyczną i gabaryty na razie sklaniam się ku Tamronowi.
Mam jednak podejrzenie, że bedzie nowa 85/1.8 canona:) YongNuo właśnie zaprezentowało klon tego szkła. Przy prezentacji 35/2.0 i 50/1.8 pojawiały się też odświeżone canony. Pewnie kupują od nich stary patent;)
Mam takie samo zdanie. Nie mam parcia, bo mam 80/2.8 Volna freestyler od biedy. Poczekać mogę
He, ja właśnie przymierzam się do 135 f2.. Mam nadzieję na lepszą separację tła.
A tak wracając do tematu nie słychać nic na temat jakiejś nowej technologii matryc od Canona? Nie chodzi mi o te zakrzywiony tylko coby toto miało lepszy zakres tonalny i no i kolorki jeszcze lepsze, choć tu nie ma co narzekać.. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.
Tu jest trochę inaczej, bo Sigma to rodzinny biznes a nie zwykła publiczna korporacja. Stary Yamaki zmarł cztery lata temu a młody teraz pokaże jak to się robi.