Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Co myślicie o zestawie na śluby jako fotograf Canon 70D, lampa YN-568ex II, Sigma 17-50 2.8 ex, canon 50mm 1.8f, ew pozniej 50mm 1.4f, 70-200 4L. Chodzi w sumie o sam aparat, da radę? A i jako fotograf umiarkowany, nie jakiś super za 5tys za slub, łudze sie ze umiejetnosci się przebija ;)
Da rade. Sluszne podejscie bez generowania kosztow na samym starcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobusio
A i jako fotograf umiarkowany, nie jakiś super za 5tys za slub, łudze sie ze umiejetnosci się przebija
Wybacz , ale to już kabaret.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Nie rób koledze nadzieji , a poszkodowanym złych wspomnień po może z jednego najważniejszego wydarzenia w życiu.
Zrobilem kilka slubow 10D z EF24-85 i 50/1,8 i zarowno ja jak i klienci byli bardzo zadowoleni wiec nie bardzo rozumiem dlaczego 70D z wymienionymi obiektywami mialby nie dac rady? 99% klientow nie odrozni zestawu za 5 tys. od tego za 50 tys.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Zrobilem kilka slubow 10D z EF24-85 i 50/1,8 i zarowno ja jak i klienci byli bardzo zadowoleni wiec nie bardzo rozumiem dlaczego 70D z wymienionymi obiektywami mialby nie dac rady? 99% klientow nie odrozni zestawu za 5 tys. od tego za 50 tys.
Jasne ze da rade. kiedyś FF i jasne szkła nie były az tak powszechne i nie kazdy to miał u siebie, a jednak sluby sie robiło. Problem zaczyna się wtedy gdy chcemy osiągnąć dany efekt albo uzyskać pewną jakość zdjęć a aparat i obiektyw po prostu nie dadzą nam tego czego oczekujemy. Zdjęcia da się robić wszyskim, kadry to twoja zasługa, jakość zdjęć pod względem szumu i ostrości, na to juz zbyt duzego wpływu nie masz
Ale po co ladowac grube tysiace w sprzet jesli nie wiadomo czy ten interes w ogole wypali? Kupic cos przyzwoitego a zestaw ktory kolega podal taki jest i szukac zlecen. Po pewnym czasie bedzie wiadomo czego brakuje i co dokupic oczywiscie jesli bedzie za co. Generowanie kosztow gdy nie ma dochodu jest bez sensu a klient i tak nie odrozni zdjec zrobionych zoomem ze swiatlem 2,8 od zdjec zrobionych stalkami 1,4. Na zakupy przyjdzie czas kiedy pojawia sie zlecenia i zyski.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ale po co ladowac grube tysiace w sprzet jesli nie wiadomo czy ten interes w ogole wypali? Kupic cos przyzwoitego a zestaw ktory kolega podal taki jest i szukac zlecen. Po pewnym czasie bedzie wiadomo czego brakuje i co dokupic oczywiscie jesli bedzie za co. Generowanie kosztow gdy nie ma dochodu jest bez sensu a klient i tak nie odrozni zdjec zrobionych zoomem ze swiatlem 2,8 od zdjec zrobionych stalkami 1,4. Na zakupy przyjdzie czas kiedy pojawia sie zlecenia i zyski.
dla mnie do jak startowac w F1 maluchem, "a może chłopak jest dobry i wygra?" co najwyzej może ukonczyc wyscig, jesli wczesniej go nie rozjada:D
a co do odrózniania zdjęc, z zooma lub stałek, otóz to fotografia zrobiła się bardzo popularnym hobby i swiadomośc fotograficzna w narodzie jest naprawde spora.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dokładnie. Jakby się przyłożył, to jeszcze piękne kadry można wykonać takim zestawem i młodzi mogliby się zachwycić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wybacz , ale to już kabaret.
Nie rób koledze nadzieji , a poszkodowanym złych wspomnień po może z jednego najważniejszego wydarzenia w życiu.
Spokojnie italy, to nie kardiochirurgia;)
Klienci są różni, naprawdę...Miałem w zeszłym roku takich, którzy po pytaniu o to, jakie mają oczekiwania, życzenia itd. odnośnie zdjęć, odpowiedzieli, cytuję:
"Chcielibyśmy aby te zdjęcia w ogóle były":shock:
Okazało się, że fotografowi który wykonywał reportaż ślubny ich znajomym, padł dysk i nie otrzymali w ogóle zdjęć.
Oczywiście to są przypadki odosobnione, ale jak widać klienci mają rózne preferencje.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Zrobilem kilka slubow 10D z EF24-85 i zarowno ja jak i klienci byli bardzo zadowoleni
Akurat wymieniłeś obiektyw, który również dziś z pełną klatką pięknie współgra, a jego naturalny obrazek zachwyciłby pewnie nie jedna pannę młodą:)
Do slubu proponuję mieć jednak dwa aparaty. Na zapas. Z jednym owszem, ale jako drugi fotograf. ..
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
dla mnie do jak startowac w F1 maluchem, "a może chłopak jest dobry i wygra?" co najwyzej może ukonczyc wyscig, jesli wczesniej go nie rozjada:D
a co do odrózniania zdjęc, z zooma lub stałek, otóz to fotografia zrobiła się bardzo popularnym hobby i swiadomośc fotograficzna w narodzie jest naprawde spora.
Zdjecia slubne i F1?? no bez jaj :-)
A co do drugiego aparatu jako zapas to mam, alphe 300 z matzem.
W sumie zadalem pytanie jakbym urodzil sie wczoraj, pewnie pomysleliscie ze kupilem aparat i chce byc fotografę ;) mam juz sporo doswiadczenia, tylko nie w sprzecie i zastanawial mnie raczej aspekt samej jakosci zdjec, bo mam wrazenie ze jest wystarczajaca.