Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Mi dali upust na Sigma 85/1.4, bo znalazłem na allegro aukcje tego obiektywu wystawioną właśnie przez salon Sigmy, w której to aukcji było w regulaminie, że odrzucają gratis filtr UV Sigmy.
No to poszedłem do Salonu i spytałem czy da radę kupić obiektyw na warunkach jak z ich aukcji, ale cena pomniejszona o prowizje.
I dało radę ;)
Wysłane z HTC One
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Mi dali upust na Sigma 85/1.4, bo znalazłem na allegro aukcje tego obiektywu wystawioną właśnie przez salon Sigmy, w której to aukcji było w regulaminie, że odrzucają gratis filtr UV Sigmy.
No to poszedłem do Salonu i spytałem czy da radę kupić obiektyw na warunkach jak z ich aukcji, ale cena pomniejszona o prowizje.
I dało radę ;)
Przy kilkuset Twoich pozytywnych komentarzach na temat Sigmy 35, nie dziwię się,że dostałeś*upust :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Przy kilkuset Twoich pozytywnych komentarzach na temat Sigmy 35, nie dziwię się,że dostałeś*upust :mrgreen:
Dla mnie pewno Sigma podniosłaby cenę za krytykę 35/1.4 :D
Wytalkowane z GT-I9100
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Heloł, ale on chyba najpierw kupił o potem chwalił, zgadza sie?
Owszem, więc na drugą dostał upust ;) a tak poważnie to każdy przecież chce kupić*możliwie tanio-ja również*:)
I po kilku miesiącach użytkowania, ok 7-10 ślubach średnia po 200-300 zdjęć/ślub, obiektyw przestał trafiać nagle w punkt i muszę ustawić +5 na 5DII, inne szkła trafiają więc coś się popierdaczyło w sigmie, co prawda działa dalej poprawnie, ale niestety wykryłem to chwile za późno i kilka zdjęć poszło w niepamięć. Trochę to niepokojące szczerze rzecz biorąc, co będzie dalej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
I po kilku miesiącach użytkowania, ok 7-10 ślubach średnia po 200-300 zdjęć/ślub, obiektyw przestał trafiać nagle w punkt i muszę ustawić +5 na 5DII, inne szkła trafiają więc coś się popierdaczyło w sigmie, co prawda działa dalej poprawnie, ale niestety wykryłem to chwile za późno i kilka zdjęć poszło w niepamięć. Trochę to niepokojące szczerze rzecz biorąc, co będzie dalej.
Tak sam z siebie? Hmm.. trochę dziwne żeby obiektyw po max 3000 fotek zaczął fixować.
Cóż nie było nic specjalnego, nie upadł, nic się nie wydarzyło, po prostu w czasie zdjęć na sali już, zaczołem sprawdzać a tu nie trafione (kilkanaście zdjęc wcześniej były oki) zrobiłem testowe na nieruchomych obiektach i wszystkie były nie trafione, potem trochę testów i wyszło że przy +5 trafia poprawnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
Cóż nie było nic specjalnego, nie upadł, nic się nie wydarzyło, po prostu w czasie zdjęć na sali już, zaczołem sprawdzać a tu nie trafione (kilkanaście zdjęc wcześniej były oki) zrobiłem testowe na nieruchomych obiektach i wszystkie były nie trafione, potem trochę testów i wyszło że przy +5 trafia poprawnie.
Jedyne co jest możliwe to paproch na czujnikach. Kiedyś tak miałem, że 85mm zaczęło mi świrować a 28mm dawało rade. Gruchą po czujnikach popsikałem i mu sie poprawiło ;)
Może i to u Ciebie jest powodem?
zwrociliscie uwage, ze jak wrzucono kilka fajnych zdjec przykladowych z Sigmy 35/1.4 to raptem cala ta techniczna dyskusja przygasla calkowicie? :lol:
--- Kolejny post ---
to samo w watku Sigma 85/1.4 vs. 135L
uwielbiam forumowych teoretyków fotograficznych :mrgreen:
nie ma na co narzekać - nie ma teoretyków :lol: