Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Przez jeden sezon/wycieczkę tak miałem, większy talerz a mniejsza średnica podstawy głowicy.
Nie przeszkadzało ale mnie "estetycznie" wk....
"Na szczęście" Wizz Air załatwił/zadecydował za mnie.
Dobrze że masz teraz trochę niższy statyw, mniej kłopotu, szybsze i pewniejsze rozstawianie.
A 18kg to praktycznie ( w świecie Gitzo) nierozmyte zdjęcia dla obiektywów do 400mm
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Średnica talerzyka nie ma znaczenia. Skoro podstawa głowicy jest większa, to spokojnie da się zablokować. U mnie są trzy śruby do blokowania głowicy rozmieszczone na podstawie co 120 stopni.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przez jeden sezon/wycieczkę tak miałem, większy talerz a mniejsza średnica podstawy głowicy.
Nie przeszkadzało ale mnie "estetycznie" wk....
"Na szczęście" Wizz Air załatwił/zadecydował za mnie.
Dobrze że masz teraz trochę niższy statyw, mniej kłopotu, szybsze i pewniejsze rozstawianie.
A 18kg to praktycznie ( w świecie Gitzo) nierozmyte zdjęcia dla obiektywów do 400mm
jp
No właśnie... Uprzedziłeś mnie :) Też mam tzw. tył głowy, w którym siedzi sporo rzeczy... ;) Statyw kupiłem w firmie gdzie w cenniku figuruje też w normalnej cenie Filmgraf.pl - sklep internetowy, Aparaty cyfrowe, Kamery, Akcesoria Foto, Video Dzwoniłem i sprzedawca twierdzi że statyw pochodzi ze zwrotu przez innego klienta, a przez niego był kilka razy zaprezentowany w sklepie. Czy rozłożony statyw, pozostawiony powiedzmy na rok samemu sobie w jakiś sposób się zużywa? Chodzi mi pczywiście o zaciski, które mogą np. już tak nie trzymać... Wiadomo że nie chodzi o płowienie czy kurz :)
Jak się nazywa to coś co facet z filmu trzyma w rękach pomiędzy minutą 5.45 a 6.20?
http://youtu.be/9oGVedSTgdc
W mojej opinii jeżeli statyw jest po zwrocie (powinien być w stanie nie zmienionym) i był tylko prezentowany nie powinno być problemów ze zużyciem się śrub, które i tak są dokręcane (masz kluczyk w zestawie) jak stwierdzisz nadmierne zużycie zawsze możesz zwrócić do 10 dni jako zakup na odległość.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Jak się nazywa to coś co facet z filmu trzyma w rękach pomiędzy minutą 5.45 a 6.20?
To jest właśnie ten słynny talerzyk, mniejszy od głowicy, co siedzi z tyłu głowy. Dobra głowica od spodu powinna mieć koncentryczne pierścienie (2 lub 3) - któryś zawsze będzie pasował do średnicy talerzyka tylnogłowego.
Tak nawiasem, to ciekawy fachowiec z tego faceta - to czym kręci w 8 minucie nie służy do regulacji wysokości. Wygląda, jakby pierwszy raz w życiu widział taką głowicę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To jest właśnie ten słynny talerzyk, mniejszy od głowicy, co siedzi z tyłu głowy. Dobra głowica od spodu powinna mieć koncentryczne pierścienie (2 lub 3) - któryś zawsze będzie pasował do średnicy talerzyka tylnogłowego.
Tak nawiasem, to ciekawy fachowiec z tego faceta - to czym kręci w 8 minucie nie służy do regulacji wysokości. Wygląda, jakby pierwszy raz w życiu widział taką głowicę.
Pytanie czy Sirui K-40X to dobra głowica? Jak już pisałem, kupiłbym pasującą K-30X ale niestety już jest niedostępna, chyba że może o czymś nie wiem?
Nie znam wyrobów Sirui, ale z tego, co piszą Koledzy, to dobra firma. Nie przejmuj się średnicami talerzyka i głowicy (patrz post Bolka) - takie rzeczy mają znaczenie przy obciążeniach w setkach kilogramów, a nie przy 5 kg w porywach (bo tyle waży duży korpus z dużym obiektywem). Zasadniczo każda normalna głowica pasuje do każdego normalnego statywu.
Trochę za dużo dzielenia włosa w tym wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie znam wyrobów Sirui, ale z tego, co piszą Koledzy, to dobra firma. Nie przejmuj się średnicami talerzyka i głowicy (patrz post Bolka) - takie rzeczy mają znaczenie przy obciążeniach w setkach kilogramów, a nie przy 5 kg w porywach (bo tyle waży duży korpus z dużym obiektywem). Zasadniczo każda normalna głowica pasuje do każdego normalnego statywu.
Trochę za dużo dzielenia włosa w tym wątku.
Rzeczywiście masz rację, tylko ja naprawdę nie mam o tym pojęcia i dla mnie to wszystko nowość.
Popatrzyłem na obrazki i dane techniczne - trochę duża ta głowica, kula 5 cm i nośność 35 kg to potęga. Mnie osobiście wystarcza Triopo B-3 - używam na przykład z zestawem 40D+300/4+TC1,4 i daje radę. Z mniejszymi korpusami i obiektywami tym bardziej da.
Poszukaj postów Akustyka lub z nim pokoresponduj - facet dużo wie na temat statywów i głowic.
GoOrange
Widziałeś na filmie ów talerzyk, część ważna.
Z Twoim systemem (statyw + głowica) wszystko jest lepiej niż ok.
Używam statywów sporadycznie, jakieś 3 godziny rocznie a pozostały czas leżą bądź w szafie bądź w plecaku, ... i tak po kilka lat.
A jak są w plecaku to nie są traktowane komfortowo, bywa że są rzucane, mokną, brudzą, piasek, śnieg, upał, słońce itd.
Spoko.
Dużo przyjemności z używania statywu !! i szybkiego "przyzwyczajenia", wyrobienia nawyków.
O jednym musisz zawsze pamiętać, przed zrobieniem pierwszego zdjęcia ze statywu musisz wszystko mocno po dokręcać, pozaciskać
jp