No i jeszcze taki drobiazg, że bez czytania instrukcji i bez mozolnego grzebania w menu za każdym razem można ten błysk wyłączyć inaczej. Ale faktycznie w instrukcji o tym nie znajdziesz :mrgreen:
Wersja do druku
Za optyczne.pl:
"Canon 1D Mark IV i Canon 60D
Choć plotek dotyczących Canona jest ostatnio dość mało, to w tych, które się pojawiają, najczęściej przewijają się dwa modele - Canon 1D Mark IV i Canon 60D. Mówi się, że ten pierwszy, podobnie jak poprzednik, będzie wyposażony w matrycę APS-H. Ma też posiadać procesor DIGIC 5 i wsparcie dla przyszłego standardu USB 3.0. Choć pierwsze egzemplarze będą działały tylko w trybie USB 2.0, to późniejsza aktualizacja firmware pozwoli na uruchomienie interfejsu USB zgodnego z wersją 3.0. Canon 1D Mark IV ma też posiadać wbudowany moduł GPS, a także 3-calowy ekran OLED. Tego typu monitor ma się również znaleźć w modelu 60D, którego pozostałe parametry mają wyglądać następująco:
Matryca 15.1 Mpix
Czułość ISO 100-25600
Zdjęcia seryjne 7 kl/s
Procesor DIGIC 5
Tryb wideo 1080p przy 30 i 24 kl/s
Wbudowany GPS
Obsługa tylko kart SD/SDHC
Wymiary 148×109x75 mm
Waga 738g"
link
Optyczne zbiera raz na tydzień po nas, w tym wątku :mrgreen: ;)
Za CR[2]: jeszcze w czerwcu zobaczymy najlepszy (bo najtańszy) aparat z cropem Canona - 2000D/T1 - z 12 MPx matrycą, LV i z jednym pkt AF f/2.8, oczywiście krzyżowym. Nareszcie sub-entry level w Canonie ma sens.
Dla tego aparatu mogę kupić T60/2m w wersji EF.
tutaj link piszą o 15 Mpix - pytanie tylko po co aż tyle?
EDIT: sam sobie odpowiedziałem - segment do jakiego jest kierowany ten aparat to amatorzy, którzy być może atrakcyjność sprzętu utożsamiają z ilością Mpix-ów. Mogę się mylić :razz:
Faktem jest, że jak dadzą w entry-entrylevelu ;) 15 mpx to na rynku będą (marketingowo) znów bardzo do przodu. Dlatego wydaje mi się że dadzą.
Ilość bzdur, które wypisuje plotkarski serwis optyczne.pl jest momentami powalająca. Jedna z bardziej absurdalnych przepowiedni mówiła o "obiektywach EF z manualnym ustawianiem przysłony dla trybu filmowego", dlatego kompletnie nie przejmowałbym się głupotami które wypisują tylko dla podbicia statystyki wejść w Gemiusie :lol:
A do tego że kiedyś będzie Mark IV i 60D z większą ilością mpix i nowszym procesorem niż dotychczas to nawet 2 letnie dziecko by doszło :-)