Bardzo się cieszę że coś się spodobało szanownej Inkwizycji :):):)
Wersja do druku
325 bardzo śmieszne.
Seria z pluszczami pomimo słońca bardzo dobra. Dobre bliki na 331 i 332.
Pierwszy raz od mej przygody z fotografowaniem ptaków widziałem zaloty kulczyka.Trwało to może z 2 minuty.Ja myślałem że to samiec coś ma jakieś halo do samiczki, ale dopiero kolega ornitolog mi wyjaśnił że to zaloty .Śpiew samca godny słuchania.
Niestety, w taki dzień jak dziś/pełne słońce/nic lepszego nie umiałem wykonać.Może ktoś dobry w tym temacie umiałby wycisnąć więcej na aparacie i obróbce.Ja tam ma poranne słońce i tylko do godziny 14 w tym okresie.Potem już słońce jest za wysoką pobliską górą i robi się dośc ciemnawo nawet w pogodny dzień.
Parka Pleszki zwyczajnej.Od kilku dni zagościły na moim ogrodzie, korzystając wody i robaków.Samiec przylatuje pierwszy , potem zjawia się pani pleszkowa.
338.
Pleszka zwyczajna - samczyk by bogdan l, su Flickr
339.
Pleszka zwyczajna - samiczka by bogdan l, su Flickr
Wczoraj wieczorkiem na mym ogrodzie zagościł chyba przelotnie Krętogłów.
340.
TORCICIOLLO / Krętogłów zwyczajny. by bogdan l, su Flickr
A dziś rano przyleciała 1 raz kukułka...
341.
Cuculo / Kukułka by bogdan l, su Flickr
Jeden ze 126 sztuk, pozostałych na świecie ibisów grzywiastych, ten ma nr 101...Samica nr 059. W mych okolicach wg odczytu GPS są od piątku popołudnia.Przyleciały z okolic Maroca. Samiec ma 4 lata, samica 3.Prawdopodobnie pozostaną w tych okolicach bo odczyty wskazują że krążą w tym rejonie już od 3 tygodni.Prawdopodobnie szukają miejsca na zbudowanie gniazda.Na razie zadomowiły się nad morzem, ale w bliskości gór - ok 12 km. Teren górzysty sprzyja im w zakładaniu gniazda.Ten gatunek buduje gniazdo podobnie jak orzeł , na półkach skalnych, więc morze tu mu się spodoba...
342.
Ibis Eremita /M/ - Ibis grzywiasty- samiec by bogdan l, su Flickr
343.
Ibis Eremita /F/ Ibis grzywiasty - samica nr 059 by bogdan l, su Flickr
Ty to masz okazy mało spotykane, ładne nie jest to ptaszysko.
Na grzbiecie to GPS ?