E tam. Teraz Mk II stal sie legenda, bo Mk III nie da sie robic zdjec ;-)
Wersja do druku
E tam. Teraz Mk II stal sie legenda, bo Mk III nie da sie robic zdjec ;-)
Dobrze, ze moj o tym nie wie i nadal pozwala mi na robienie dobrych zdjec :-)
Dla mnie nadal pozostanie świetnym aparatem o bardzo dużych możliwościach i myślę, że przez długi czas będzie jeszcze mocno pożądanym sprzętem. Nie odczuwam potrzeby wymiany go na coś nowszego. Poczekam na większy przełom. Mimo nowszych konstrukcji jego pozycja jest bardzo silna na rynku i szybko nie pójdzie do lamusa.
Niektórym to nawet 5DIIIIIIII nie pomoże jak są lewi w zdjęciach. Wesołych Świąt wszystkim życzę.
W sumie niewesoła wiadomość. Z drugiej strony, schodzi ze sceny niepokonanym ;) - to był, jest i długo będzie bardzo dobry cyfrowy aparat fotograficzny.
Spokojnych Świąt.
mam 5d2, nie spieszno mi do 5d3 za to... nie wiem czy nie kupić 5d :)
...Wesołych Świąt :)
Jest i będzie kultowy ze względu na znakomitą jakość obrazu.
....... Wesołych Świąt :)
He he dokladnie :p
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
No tak, gdy zaprzestaje się produkcji 5DII, to w moim ulubionym sklepie w USA od razu jego cena spada o 400 dolków, osiągając równowartość 4900zł. U nas sklepy wciąż dzielnie wyciskają 7000zł. Ale co się dziwić ? Współczynnik kultowości zaczyna nieubłaganie rosnąć :)
Kup sobie bilet do szikago i płacąc jedynie słuszną cena nabyj jedynie słuszny aparat.
"Nabyj" słownik języka polskiego. Za jakąkolwiek cenę.
Teraz po zaprzestaniu produkcji to stanie się podwójnie kultowy i głęboko ceniony (chciałem rzec wyceniony) i cena skoczy niebotycznie.
--- Kolejny post ---
do new jorka tam większy wybór, biorąc pod uwagę promocyjne ceny biletów może się okazać to bardzo atrakcyjne przy okazji można trochę ciekawych fotek zrobić, trzeba tylko pamiętać żeby nie być w piątek i sobotę bo to dni niehandlowe są (no piątek to tak połowicznie niehandlowy).
Akurat cena po premierze 6D zaczyna zbliżać się do granic taniej pełnej klatki.
Ktos z was porownywal jakos obrazka z 6d z 5d mark 2 ??
Przydałoby się zobaczyć jakieś czyściutkie sample z 5dmk2 i 6d porównywające wartości Iso. Zastanawiam się od jakiego momentu robi się dużo lepiej w 6d ... Obecnie mam chrapkę na 6d słysząc jak dobrze zachowuje się na wysokich iso, ale zastanawiam się czy różnica jest tak znacząca żeby kupić nowe 6D zamiast jakiegoś 'taniego' używanego 5dmk2 .
dodam że używanym najczęściej punktem ostrości jest środkowy (przyzwyczajenie) a w 5dmk2 dla mnie jest bardzo dobrze. Dlatego lepszy AF w 6d może być ale niekoniecznie ... Najbardziej przyciąga uwagę czułość na wysokich iso, ale wciąż się nie mogę przekonać nie widząc sampli, porównania ...
Dokladnie szukam tez sampli. Pracuje juz 4 lata na 5d2 i przydałoby sie drugie body. 5d3 to koszmar cenowy i z tego co większość twierdzi za lepszy af nie bede tyle placil wiec 6d kusi
na flickr jest dużo sampli na różnych czułościach, a w większości są na wysokim iso i nawet w pełnym rozmiarze canon 6d - Flickr: Search. W wątku o 6D wrzucałem kilka przykładowych. Pozdrówki
Przydałoby się porównanie dwóch takich samych motywów, na necie jest rozrzut, każdy inaczej obrabia, każdy inaczej doświetla itp.
ano najlepiej to raw by sie przydał. Ja już widziałem prawie wszystkie sample z 6D i co jakiś czas ich przybywa. Większość to raczej prosto z puszki jest jpgów. Napewno jest różnica duża w obrazowaniu od iso 3200 to bez porównania. Ja wybierając pomiędzy 5d ii a 6d nie miałbym sie nad czym zastanawiać tylko 6D bo oferuje więcej. Te pare lat robi jednak różnice: szybkość af, nowszy procek digic 5+ i nowsza matryca ma na to duży wpływ. Ktoś wczoraj zamieścił paczke raw+jpg z 6D o objętości pliku 1,66 GB, ale niestety serwer nie odpowiada a już 70% jej miałem i niestety nie zobacze a były właśnie doświetlone i niedoświetlone żeby sie pobawić nimi. Tutaj można to zobaczyć FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - Canon EOS6D. Pozdrówki
pawelo - nigdzie tam RAWów nie widzę :)
kurczeblade jest paczka 1,66 GB http://dl.dropbox.com/u/67562159/canon6d.rar A co już ściągłeś ją że mówisz że nie ma? Raczej to nierealne bo idzie wolno jakbym 2 Mbps miał. Pozdrówki
o dzięki, może ją przeoczyłem , ściągam mam 20 minut do końca :)
no widzisz tak też myślałem, że przeoczyłeś. To ściągaj póki serwer chodzi hehe
Co brać mkII czy 6D?
Masz racje ergonomia jest tragiczna.
Centralnym też da się focić (łapanie fokusa i potem zmiana kadru...).
Znalazłem fajne video na youtubie porównanie w praniu seryjnego AF-C w mk2 i mk3, wyniki zwykle to w wypadku mk2 - 9% vs 25% trafionych w mk3. xD
Że trzeba brać mk3 żeby się dużo mniej denerwować?
Jezu! Jak dobrze, że mój 5dmk2 nie czytał tego forum :) Chodził przez trzy lata jak złoto, a i teraz pewnie komuś świetnie służy, no chyba że mu przeczytał, że 5d2 nie da się robić zdjęć :)
No wlasnie ... wiele osob nagle stwierdza po wyjsciu 5d3, dwójka nie da sie robic zdjec
Po kupieniu 5D3 zdecydowanie nie chcialo mi sie robic zdjec 5D2, bo ten 2gi jest niezaprzeczalnie gorszy pod kazdym wzgledem. Ale .. wciaz jest tak samo dobry jak byl przed wyjsciem 5D3 :mrgreen: Jednak dzis zamiast 5D2 lepiej kupic 6D.
A co 6d ma lepszy af ?
Nooo! A ilu ludzi robi jeszcze skutecznie 40D i starszymi ..... Miło fruwać np. Maybachem albo innym Porsche ale całkiem innymi też da się pojechać nieprawdaż ?;-)
Jak najbardziej trzymam się tematu. Wyraziłem swoje zdanie na temat newsa o zaprzestaniu produkcji aparatu, który posiadam od ponad 3 lat. Jeśli w moim wpisie widzisz coś niestosownego, to są na forum odpowiednie narzędzia, aby raportować to moderatorom.
hymm szkoda konca produkcji :( a ja właśnie po 15 stycznia chciałem zakupić. No ale jeszcze chyba będą dostępne przez jakiś czas na półkach sklepowych ? Jeśli można zrobić tu taki mały ot to jak sądzicie w jakiej sieci sklepów najlepiej (najtaniej) mozna zakupić to body lecz żeby wrazie gwarancji nie robili problemów itp?
Da się jakimkolwiek sposobem puścić zamontowaną lampę na M, żeby se tam coś minimalnie błyskała i używać A-iso w PAS?
Nie jest to aż tak bardzo wbrew logice w pewnych warunkach, przynajmniej dla mnie.
Można zawsze kupić używanego 5D Mk II tylko tu jest problem odnośnie faktycznego stanu. Jak nie dopytasz sprzedającego o konkrety i nie poprosisz żeby wpisał te konkrety do aukcji to nic z tego. Teraz trochę myślę o kupnie Mk II tylko czuję się trochę jak wtedy kiedy szukałem Passata z oryginalnym przebiegiem. Sami krętacze - wymienione migawki i ani słowa o tym w aukcji.