Cześć
Potrzebuję porady. O ile dobrze rozumiem opis 7D II, to puszka oferuje posiada ciągłego autofokusa podczas filmowania.
na każdym obiektywie (interesuje mnie połączenie z 100-400 II), czy to musi być jakiś obiektyw STM?
Wersja do druku
Cześć
Potrzebuję porady. O ile dobrze rozumiem opis 7D II, to puszka oferuje posiada ciągłego autofokusa podczas filmowania.
na każdym obiektywie (interesuje mnie połączenie z 100-400 II), czy to musi być jakiś obiektyw STM?
Ciągłego, to może i ma, ale śledzenia już nie. Z tego i innych względów do filmowania jednak lepszy będzie 80d. Obiektyw STM da Ci ciszę w eterze (oprócz naleśników i 50-tki) i lepszą płynność zmian ostrości. Poza tym 100-400 II nada się jak najbardziej.
Ogólnie w przypadku video jest sporo niuansów i nie jest tak, że zawsze puszka nowsza i z wyższej półki ma wszystko lepsze. Np. z 7dII wypadł zoom cyfrowy dostępny w 70d. Ale wrócił w 80d. Ale nie trybach 50 i 60 fps :lol:. Itd. itp. Co ciekawe jakość zooma z centrum klatki w przypadku 80d jest całkiem fajna, wspominam, skoro chcesz używać 100-400, może się przydać.
Dzięki
Faktycznie 80d wygląda ciekawie
I af widze w opisach działa do f8 wiec 100-400 ii z 1.4x powinien się dobrze spisać
Dobry wieczór
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem 7dmk2.
Solidny sprzęt, ale bateria... no właśnie
Zaznaczam od razu, że GPS wyłączony, mimo to aparat jest cholernie prądożerny.
3 godziny zabawy 70 fotek zjadło 55% baterii
Co więcej, nawet wyłączony przełącznikiem drenuje baterię.
Przez noc znikło jakieś 5%
Pytanie do kolegów: czy to normalne?
dziękuję i pozdrawiam
Nie, to nie jest normalne... chyba, że te "3 godziny zabawy" to było gmeranie w ustawieniach lub zabawy z live view. LCD sporo prądu zabiera.
Jaki obiektyw? Sprawdź jak będzie samo body bez obiektywu
Mam ten aparat i moim zdaniem coś jest nie tak-u mnie bateria nie wyładowuje się szybko
wojtas29 w aparacie jest zakładka pokazująca dokładnie ile % zostało baterii i ile na niej zrobiono zdjęć i stopień zużycia akumulatora. [Menu/żółty kluczyk/trzecia kropka/Dane akumulatora].
Naładuj, popstrykaj nie grzebiąc przesadnie w menu, co by LCD nie zakłócało testu, i potem zerknij. Da Ci to dokładny obraz co się dzieje.
tez miałem stres z szybko uciekającym pradem po zakupie 7d2 (w porównaniu do 6d to był dramat, myslałem nawet ze mam cos nie tak z aku)nie rozumiem tego, ale sprawe rozwiazał zakup drugiego (oryginał)aku, nie to, ze teraz wystarcza mi pradu, ale zaczeło mniej ubywac, zwiekszyła sie sprawnosc/wydajnosc aku (na kazdym z osobna moge zrobic duuuuuuzo wiecej niz gdy miałem tylko jeden)obydwa załadowane do gripa, jak pisałem nie wiec o co kaman... (cud?...) :-)