Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Takie sa i innych nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Takie sa i innych nie ma.
To do kitu z tym wielogegmentowym bo wystarczy o kilka cm zmienić punk ostrzenia np z włosów na węzeł krawata osoby fotografowanej a expozycja zmienia się nawet o 1,5 pozycji...choć globalnie w kadrze jest to samo. Wcześniej jak miałem 350d to nie było takich jaj.....
Kup seconic'a i problem z glowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy istnieje mozliwość odpięcia od pomiaru matrycowego pomiaru punktowego by matrycowy był matrycowym???
Jeśli tobie chodzi o odłączenie powiązania punktu pomiaru ostrości od algorytmu pomiaru matrycowego to się da ale chyba tylko w serii EOS 1D
Spodziewam się, że być może Canon będzie chciał pozostawić 70d na rynku znacznie dłużej niż wskazywałby dotychczasowy kalendarz serii xxd. Aby uatrakcyjnić model potrzebny będzie upgrade firmware'u. Można spekulować co się w nim znajdzie (mam pewne podejrzenia). Jeśli chodzi o udoskonalenie metod pomiaru (np. powiązanie pomiaru punktowego z punktem AF), to byłby kandydat 100% gdyby nie fakt, że dotychczas Canon stosował możliwości pomiaru do dywersyfikacji produktów. Więc osobiście nie sądzę, ale kto wie...
P.S. Oczywiście taki upgrade będzie składać się wyłącznie z niewielkich ulepszeń/udogodnień, a nie zupełnie nowych możliwości. Jako skrajny nierealny przykład podam video 4K, którego nie będzie w 70d ze względów czysto technicznych.
Cześć wszystkim. Mam pytanie z innej beczki. Czy jest taka możliwość, aby czas ekspozycji w czasie fotografowania w trybie BULB był wyświetlany na dużym ekranie, a nie tylko na małym?
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalw
Cześć wszystkim. Mam pytanie z innej beczki. Czy jest taka możliwość, aby czas ekspozycji w czasie fotografowania w trybie BULB był wyświetlany na dużym ekranie, a nie tylko na małym?
Kombinowałem jak i pewnie Ty, ale tak na 90% się nie da, wyświetlacz podczas naświetlania zawsze się wygasza.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobusio
Kombinowałem jak i pewnie Ty, ale tak na 90% się nie da, wyświetlacz podczas naświetlania zawsze się wygasza.
Szkoda, podgląd na małym ekranie nie jest wygodny.[emoji20]
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Jeśli tobie chodzi o odłączenie powiązania punktu pomiaru ostrości od algorytmu pomiaru matrycowego to się da ale chyba tylko w serii EOS 1D
To niedobrze. Wcześniej miałem przez wiele lat 350D i tam matrycowy był matrycowym tylko a nie hybrydą matrycowego i punktowego.
Tu przed to połączenie, bez LV poziom naświetlenia jest nieprzewidywalny....
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
To niedobrze. Wcześniej miałem przez wiele lat 350D i tam matrycowy był matrycowym tylko a nie hybrydą matrycowego i punktowego.
Tu przed to połączenie, bez LV poziom naświetlenia jest nieprzewidywalny....
Oj tam, oj tam, zaraz tam nieprzewidywalny. Trzeba trochę pokombinować. Cztery tryby pomiaru plus manualny, to i tak z nadmiarem do dobrego zdjęcia. A tutaj przystępnie o trybie matrycowym:
Canon metering modes: how to get perfectly exposed images in any situation | Digital Camera World