Odp: Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3
Mnie zastanawia, czy canon ma tak szumiące matryce, czy w nikonach sygnał jest już odszumiany ?! Z tego co czytam i czytam, to nikon ma mało szumu na wyższych czułościach. Cały czas sie zastanawiam czy nie iść w nikona..
AF canona wiecznie bee, wiecznie jakieś problemy itp, natomiast w każdym rankingu AF z nikona ma wyższe noty. Do tej pory nie mogę tego zrozumieć, a co za tym idzie, czy dalej inwestować w canona, czy zmienić system..
Jest nas więcej ;) Jedyne co mnie trzyma to komplet szkieł,puszek i dodatków systemowych. Teraz jakbym kupował cokolwiek to w pierwszej kolejności d750 brał bym pod uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Mnie zastanawia, czy canon ma tak szumiące matryce, czy w nikonach sygnał jest już odszumiany ?! Z tego co czytam i czytam, to nikon ma mało szumu na wyższych czułościach. Cały czas sie zastanawiam czy nie iść w nikona..
AF canona wiecznie bee, wiecznie jakieś problemy itp, natomiast w każdym rankingu AF z nikona ma wyższe noty. Do tej pory nie mogę tego zrozumieć, a co za tym idzie, czy dalej inwestować w canona, czy zmienić system..
w 1Dx wcale niw jest bee :)
Nie mówie że jest bee ,ale widać że w dalszym ciągu ma kolorowy szum :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Jest nas więcej ;) Jedyne co mnie trzyma to komplet szkieł,puszek i dodatków systemowych. Teraz jakbym kupował cokolwiek to w pierwszej kolejności d750 brał bym pod uwagę.
To na podstawie Waszych własnych doświadczeń z 1D X?
Przed zakupem czytam testy, oglądam sample..Chcę wiedzieć jak najwięcej o sprzęcie który chciałbym kupić. Pózniej bedzie macando..
Więc odpowiedz brzmi nie..
Akurat na 1DX mnie nie stać i nie robię zdjęć, dzięki którym szybko bym na niego zarobił. Kiedyś natomiast miałem okazję pobawić się 1Ds3 i gabaryty/waga dla mnie nie do zaakceptowania. Puszka wielkości 5d3 jest max który chce mi się nosić*w dwóch sztukach podczas reportażu. Teraz jest 6d i wielkościowo jest super, ale brakuje nikonowskiego af ;) Myślę,że już d700 ma af na poziomie tego z 1Ds3 (mogę się mylić).Po próbach z Deesem, 1Dx to na pewno bajka, ale nie moja :)
J.W. - jeszcze mnie nie stać na 1DX ale miałem okazję mieć tą puszkę w zestawie z C70-200mm f/2.8L IS II na testy na meczach siatkówki. I przyznam że AF robi wrażenie, bosko szybki i pewny oczywiście bez konkretnego szkła się nie obejdzie - najpierw tylko nieco przebijania się przez menu AF :) Ale co najlepsze kolega nikoniarz z D3 też był pod wrażeniem pracy AF - do sportu cóż to raczej ważne :D:D Czy 1DX to bajka jak mówi merida? Może nie bajka ale na pewno kawal solidnego reporterskiego aparatu ze świetnym AF-em - punktem odniesienia jest tu mój 1D MK4 oczywiście - tak jest lepszy dużo lepszy ale... cena wg mnie przesadzona - ogólnie nowe body profesjonale są stanowczo zbyt drogie i to nie ze względu możliwości nabywczych ale producent chyba "lekko" przesadza. Takie moje osobiste zdanie
Do ciężaru 1Dx idzie się przyzwyczaić. Na początku strasznie bolały mnie plecy i ręce odpadały po całym dniu, ale teraz już jest ok. Tylko jak wytłumaczyć, że prawy biceps dużo większy od noszenia aparatu a nie... :D
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Do ciężaru 1Dx idzie się przyzwyczaić. Na początku strasznie bolały mnie plecy i ręce odpadały po całym dniu, ale teraz już jest ok. Tylko jak wytłumaczyć, że prawy biceps dużo większy od noszenia aparatu a nie... :D
Od noszenia aparatu biceps na pewno nie rośnie :)