Serio to napisałeś???
Wersja do druku
Jasne, na tym polega rozwój technologii przejścia z "mechanicznych/analogowych" lustrzanek do w pełni elektronicznych ML.
Lustrzanki przeszły już z analogowej kliszy na cyfrową matrycę a lustro, migawka, OVF, AF na matrycę jeszcze "przed nimi".
Nie doceniasz jednak dobrych EVF, zalet dla łatwiejszego przygotowania do zrobienia zdjęć jest wiele.
Na stałe świadomie korzystam z 3 funkcji (histogram, powiększenie, nocne), czasem 4 (zakres ostrości).
A przecież na wejściu sprawdzam wiele parametrów/ustawień, np. czy geolokalizacja ma łączność ze smartfonem, czy Wi-Fi jest aktywne, jaki program ustawiony, jakie parametry zdjęcia, ile mogę jeszcze zapisać, ......
Ale moje przejście z lustrzanki na ML nie było uwarunkowane przejściem na EVF.
Teraz jednak wiem że powrót do OVF byłby jak powrót do auta bez klimy, bez wspomagania
Się da jeździć, ale poco skoro lepiej z klimą i ze wspomaganiem
jp
Sony chce kastrować a Samsung dodał mechaniczną przysłone do S9+...
Mniej więcej, choć na usunięcie mechanicznej migawki nie odważy się raczej żaden producent przez kilka najbliższych lat.
Jak widzisz łatwo sobie wyobrazić jak będzie wyglądać ML FF od Canona. Dużo większą zagadką jest nadal ML FF od Nikona mimo tych wszystkich "zapowiedzi" i niecałego tygodnia do premiery. Nadal nie mamy zupełnie pojęcia na jakie rozwiązanie zdecydował się Nikon jeśli chodzi o AF i jak to będzie działać z obiektywami lustrzankowymi. Mnie to interesuje dość mocno, bo Nikon ma kilka fajnych obiektywów (zwłaszcza PF) dobrze pasujących wymiarami do bezlustra.
Dla mnie te filmiki zapowiedzi ML Nikona są trochę niepoważne, mam odczucie że oprócz większego bagnetu "nic nowego" nie będzie.
No, zobaczymy.
Bagnet Nikona będzie wymagał nowych obiektywów lub przejściówek
A chyba przejściówki z "wszystkich obiektywów świata" na system E już istnieją
Będą więc przejściówki z "wszystkich obiektywów świata" ma ML FF Nikona i ML FF Canona ?
jp
To tylko mniej lub bardziej zręczny marketing, trzeba poczekać na konkrety. O Nikonie jestem bardzo dobrego zdania, potrafił projektować lepsze korpusy od Canona i sensory lepsze od Sony.
Nie wiem jak Nikon się chce w tym wszystkim odnaleźć, bo nie śledzę aż tak na bieżąco. Co do Canona, to wystarczy w zupełności, że będą z ML FF działały tylko obiektywy lustrzankowe Canona, reszta się nie liczy. I taki jest plan :)