Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
ale lepiej narzekać na wyciąganie z cienia, które jest problemem przy 1 zdjeciu na 1000 i kupić nikona i cieszyć się gównianymi kolorami na kazdym zdjeciu ;)
To powinno znaleźć się jako motto na głównej stronie pewnego zaprzyjaźnionego forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
UP. Like idzie.
Dokładnie kupcie najpierw, a dopiero później narzekajcie.
Ale chodzi wlasnie o to CZY kupić. Mowisz tak jakby kazdy z nas mial zbedne 8.5k na nowa puszke Canona bo akurat wyszla. Jak widac watpliwosci jest sporo i ludzie decyduja sie jednak pozostac z 5D3 lub stara 6tka niz pakowac 8.5k w nowy sprzet.
Wiesz jak ktoś potrzebuje to kupi. Cichy ma, używa i nie płacze. To tylko aparat, będący lata świetlne w tle za konkurencją z wyciąganiem cieni, ale pozostałe bajery i jakość obrazka ma całkiem przyzwoite. Np. ten ekran z dotykowym szybkim Afem dla nie których to super sprawa.
Zresztą zapewne w przyszłym sezonie znikną z półek sklepowych 6d i 5dIII
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Zresztą zapewne w przyszłym sezonie znikną z półek sklepowych 6d i 5dIII
5DIII już znikają.
"Stara" 6-ka będzie kultowa jak 5D MKI . To 2 najlepsze puszki ze stajni Canona. Mam na myśli typowe zdjęcia i sam obrazek . Nie biorę pod uwagę szybkiego AF i innych wodotrysków.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
My tu gadu gadu, a tymczasem cena z dystrybucji PL spadła do przyzwoitego poziomu 8599 :)
W styczniu 2014 zapłaciłem za 6D 5000 PLN. To był tzw. "black import" Gdy w styczniu 2019, w podobnej dystrybucji, cena będzie podobna, to może się skuszę. Tak na poważnie, to będę musiał kupić wcześniej. Nie jestem jednak z tego powodu szczęśliwy. Wolałbym 5D MkIII, ale za chwilę będzie niedostępny. Puki co 6D służy i mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Szkoda, że Nikon nie ma takich możliwości, żeby uzyskać kolorystykę jak w Canonie. Wtedy bym mocno rozważył zmianę systemu :D :D
Ta dyskusja przypomina mi do złudzenia analogiczną na forum pecetowym w momencie pojawienia się nowej generacji i5 i i7 Kaby Lake, lamenty że stare są lepsze, albo że za mała poprawa osiągów, z przeplatającymi się tu i ówdzie docinkami zwolenników AMD Ryzen :D
Takie to forumowe życie. A ludzie kupują i używają...
Kiepska kolorystyka w Nikonie, to jedyny argument? Znam pliki z 750D, chwilka w Camera Raw i jest pięknie. Jeżeli pstrykasz w jpg,l to rzeczywiście masz rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
W styczniu 2014 zapłaciłem za 6D 5000 PLN. To był tzw. "black import" Gdy w styczniu 2019, w podobnej dystrybucji, cena będzie podobna, to może się skuszę. Tak na poważnie, to będę musiał kupić wcześniej. Nie jestem jednak z tego powodu szczęśliwy. Wolałbym 5D MkIII, ale za chwilę będzie niedostępny. Puki co 6D służy i mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma.
Nie może być, kupisz taką padakę ? W 2018 kupisz, kiedy ta matryca nie spełnia standardów 2017 roku ? Dlaczego nie Nikon ? Tyle biadolisz na tą matrycę a jak cena spadnie do 6 tys to pobiegniesz w wywieszonym jęzorem do sklepu po nowiutkie 6DII
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie może być, kupisz taką padakę ? W 2018 kupisz, kiedy ta matryca nie spełnia standardów 2017 roku ? Dlaczego nie Nikon ? Tyle biadolisz na tą matrycę a jak cena spadnie do 6 tys to pobiegniesz w wywieszonym jęzorem do sklepu po nowiutkie 6DII
Nigdy nie napisałem, że to padaka. Pisałem, że Canon źle mnie potraktował wkładając do MkII celowo pogorszoną matrycę. Nie mam na myśli rozdzielczości. Dla mnie 15mln jest wystarczające. Wolę zatrzymać moje canonowskie szkiełka, które daje mi parę groszy niż zmieniać system. Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Nigdy nie napisałem, że to padaka. Pisałem, że Canon źle mnie potraktował wkładając do MkII celowo pogorszoną matrycę. Nie mam na myśli rozdzielczości. Dla mnie 15mln jest wystarczające. Wolę zatrzymać moje canonowskie szkiełka, które daje mi parę groszy niż zmieniać system. Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.
Jeszcze nim 1 zdjęcia nie zrobiłeś ale juz cię Canon skrzywdził. Ale ten Canon jest zły dając tyle puszek i tyle szkieł do wyboru.
Ciekawe co by klienci Canona powiedzieli, gdyby 6dii był sprzedawany z matrycą 5d4, ale DR byłaby przycięta programowo. Potem za dopłatą powiedzmy $899 można by było dostać kod upgradu do pełnego DR.
Tak robi Tesla, bo droższe i tańsze modele są sprzedawane z dokładnie tą samą baterią, ale ponad 20% pojemności jest zablokowane w tych tańszych. Potem można dopłacić $9000 (obecnie tylko jedne $7000) i cieszyć się pełną pojemnością baterii.
Canon też oferuje upgrade do pełnej DR za około $1300 :p.