Tylko po pierwsze ta pucha będzie kosztowała na starcie około 30 000 zł, więc nie wiem czy jest sens czekać. A po drugie w sierpniu konferencje to raz, ale mordercza Photokina nadchodzi też...
Wersja do druku
Tylko po pierwsze ta pucha będzie kosztowała na starcie około 30 000 zł, więc nie wiem czy jest sens czekać. A po drugie w sierpniu konferencje to raz, ale mordercza Photokina nadchodzi też...
Jakoś przygasły plotki na temat następcy EF 100-400/4,5-5,6 L IS USM. Miał być 80-400 z HIS i pierścieniowym zoomowaniem a tu cisza jak makiem zasiał.
Ja tam bym wolał 150-400 za to stałe światło, ale to nierealne... 80-400 miałby chyba szerszy rynek.
150-400 IS o czym Ty piszesz :shock: - coś przeoczyłem?
Co do tego że można kupić Nikona - to żaden argument. Dla wielu osób zmiana systemu to zbytni ambaras. Ja zwyczajnie wolę poczekać. Póki co mam czym robić zdjęcia. A poza tym w systemie Nikona o ile się nie mylę nie ma odpowiednika canonowego 100-400 więc nadal nie rozumiem tej sugestii.
Canon chce KUPIĆ medium format company :mrgreen:
Plotka mówi, że niby 1Ds4 ma być ogłoszony w Polsce. Co za czasy ;)
Od 2003 jest praktycznie własnością Shriro Group.
http://www.shriro.com/
Canon nie będzie miał w tym interesu i Shriro również.
dzis na cr przeczytalem ze jednak canon 60d ma miec 18 mp - czyli to samo co 7d..., ale nic wiecej nie chca napisac...
mysle ze to kwestia dni, choc pewnych rzeczy mozna sie domyslac
Na canonrumors pojawiły się fotki czegoś co wygląda rzeczywiście na 60d. Formą przypomina 7d (a więc nie sprawdzą się chyba pogłoski o mniejszym korpusie) + ruchomy LCD.
http://www.canonrumors.com/2010/08/c...s-60d-picture/
chyba jeszcze nie było, zatem wrzucam... Czyli jednak ruchomy wyświetlacz...
Ale 3" to raczej nie ma, mniejszy się wydaje... Chyba, że obudowa urosła
no body wydaje się dość spore.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale pokrętła z lewej strony się nie spodziewałem.
fakt pomieszałem trochę "klasy" aparatów, ale idąc tropem ruchomego ekranu 60-tka staje się jakaś mniej profesjonalna. stąd też moja koncepcja pokrętła z prawej strony, jak w przypadku modeli bez górnego wyświetlacza.
seria xxD nigdy nie byla profesjonalna, z ktorej strony by na nia nie patrzyl...
Wydaje mi się ze obudowa raczej zrobiła się nieco mniejsza. Wydaje mi się także że nie ma joysticka. Jeśli by to usunęli to moim zdaniem krok w tył...
No chyba, że zastosowali EC AF, ale to byłoby zbyt piękne... w jednym modelu obrotowy wyświetlacz i wygodne wybieranie punktu AF... ;-)
czy ja dobrze widzę, ze nie ma tego idiotycznego włącznika ON-OFF jak dotychczas ??
ale klawisz PRINT jest :)
on jest najważniejszy .
Jeżeli to jest 60D to...
Masakra!
Ruchomy LCD - fajne, ale nie kosztem tak beznadziejnego rozplanowania przycisków + likwidacja joya!
No nic mam nadzieję, że nie wpadną na tak genialne pomysły projektując 5DmkIII :-P
Bo wtedy to już zostanie tylko seria 1... Albo mityczny swięty graal 3D :-P
Po prostu zrobili rozgałęzienie : bardziej profi 7d i mniej profi 60d. Na moje sensownie.
Dobra, dobra... Gdzie jest moje EF 35/1.8 i 50/1.4II? ;-)
Mniej będzie mówiących, że wybrali Sony, bo Canon nie ma odchylanych LCD. :mrgreen: Może przy okazji wsadzili antishake... :-D
Joysticka szkoda...
Joystick może być nieruchomą, okrągłą płytką z wypustkami pomiędzy przyciskiem Set a zewnętrzną częścią kółka.
Jeśli się rozjaśni fotki z CR to:
-pod pokrętłem wybory programu/włącznika aparatu jest przycisk do kosza,
- na samym pokrętle trybów pracy trochę przybyło, prawie że całe jest zapełnione i jakiś przycisk tam wylądował, może blokada pokrętła??
- tryb filmowania też obecny, widać przy wizjerze,
- AF-ON jest też, standardowo tak gdzie zawsze był
- przycisk podglądu zdjęć w prawym dolnym rogu wyświetlacza
- przyciski info i menu(??) są troszkę wyżej, bliżej prawej krawędzi wyświetlacza
- obok tych przycisków jest jeszcze jednen, który właśnie przypomina mi nową wersję joya, właśnie coś na zasadzie "kulki" w laptopach IBM/Lenovo, chociaż tak to jest nie wyraźne, że puki co można tylko spekulować sobie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Fakt, jak się przyjrzeć to to tak wygląda...
Będzie łączenie postu;/
To całkiem możliwe z tym sterowaniem AF ale jak okropnie niewygodne - spróbowałem jak by to było na moim 40d
Plotki niosą że...
Bida panie, bida... Seria xxD schodzi na "psy", tzn. na plasik :evil:
Ponoć ma być bez magnezowego korpusu :???:
No cóż, gdyby było inaczej, to 7D by się słabo sprzedawał.
No to z serią xxD spadamy z pólki "Semi Pro"???
Pozdrówka!
czy ma ktos jakies informacje o tych zaproszeniach z Warszawy na prezentacje 1Ds4!?
takie rozwiazanie Canona bylo do przewidzenia. Kiedys umiejscownienie korpusow na rynku bylo naprzemienne ...Nikon d90 - Canon 50d - Nikon d300...
Wszedl 7d, jako bezposredni konkurent d300s, no to teraz mamy bezposredniego konkurenta dla Nikona d90 a raczej jego nastepcy. I z punktu widzenia rynku to dobre posuniecie, Nikon d90 sprzedaje sie swietnie, to Canon 60d tez ma duze szanse.. filmy, obracany ekran, duzo piksli, nie wysoka cena.. bedzie sie sprzedawal az milo :D
W tym wszystkim lekko pokrzywdzeni moga czuc sie tylko posiadacze 50d, ktorzy stwierdzili ze roznica pomiedzy 50d a 7d jest za mala zeby sie przesiadac i woleli np zamiast zmiany kupic nowe szklo ;) (a jest takich osob sporo) bo pozostaje im teraz czekac na nastepce 7d, lub 5d mkIII jesli nie potrzebuja cropa.
A nie mogą sobie po prostu 7d kupić?
no i bardzo dobrze ze kupisz 50d, aktualna cena jest bardzo dobra (ok 2750zl).. jest nawet tanszy od d90.. a 50d po premierze kosztowal 4399zl.. a przez dlugi czas byl drozszy od d90 o 700-500 zl. Czyli jak
tylko ze.. z perspektywy osoby ktora dlugo ma 50d, a nie widzi wiekszej roznicy w porownaniu do zdjec z 7d, premiera 60d napewno nie przyniesie puszki na ktora mozna sie przesiasc.
Chyba nikt nei zakładał, że 60D będzie lepsze od 7d? Przeciez to byłoby bez sensu raczej
Japan - piszesz tak jakby 50d trzeba bylo zmieniac na cos innego, ale nie ma na co.
skoro jest lepszy od 60d, a roznica do 7d jest za mala zeby sie przesiadac (czego osobiscie nie potwierdzam - co musialoby miec 7d zeby sie przesiasc?), a posiadacze 50d dokupili nowe szkielko to tylko sie cieszyc.
maja najlepszy aparat w swojej klasie cenowej i nowe szklo. po co zmieniac aparat, ktory jest dobry:)? 60d lepsze od 7d nie bedzie, nie ta polka:)
najlepsze będzie jak Canon przestanie produkować 50d