Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Hmm te punkty ostrosci w 5d/5d2/6d sa tak blisko siebie, a nie rozsuniete jakos w kadrze żeby obejmowac wieksza jego czesc, że bardzo rzadko z nich korzystam i tez glownie na statywie.
Bez przesady z tą bliskością - jakieś 30% w pionie i blisko 50% w poziomie. Bardzo chętnie bym ich używał, gdyby się do tego nadawały...
85L/1.4 IS USM najprawdopodobniej w 2017.
Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Niech zgadnę, 12k PLN ? :) ładna mi będzie odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ale w komplecie ma być futerał
I osłona przeciwsłoneczna;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
12k nie brzmi tak tragicznie jak 1,2kg ;)
Całe szczęście że Canon waży swoje obiektywy zanim się pojawią na rynku. Sigma miesiąc ważyła swojego kloca i nie mogła wyjść ze zdumienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
12k nie brzmi tak tragicznie jak 1,2kg ;)
Całe szczęście że Canon waży swoje obiektywy zanim się pojawią na rynku. Sigma miesiąc ważyła swojego kloca i nie mogła wyjść ze zdumienia.
Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku. Choć chętni są więc chyba tak:)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku.
Jeżeli obiektyw ma wygrywać testy to wychodzi taki grzmot. Jak ktoś się uprze, że nie toleruje winiety to musi mieć wielką przednią soczewę.
Obejrzałem tą sigmę pod kątem poręczności i uważam, że to sprzęt nie dla każdego. Jak Canon miałby spreparować to samo tylko 2 razy drożej to tragedia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku. Choć chętni są więc chyba tak:)
te stalki (zwlaszcza Sigmy) sa projektowane pod kotleciarzy. tam wielkie gabaryty i nierzadko kosmiczne ceny nie sa zaporowe.
natomiast jesli ktos kiedys slyszal o czyms takim jak np. Olympus OM*, no to oczywiscie tego juz nie graja i nie beda grali. nawet Sony do tych swoich mydelniczek A7 nie pali sie z robieniem malych stalek. po co, jesli mozna sprzedawac drozsze wiaderka :/
* polecam pogooglowac i popatrzyc jakiej wielkosci byl korpus FF i stalki FF do niego ;) dla niezaprzyjaznionych z Googlem gotowa odpowiedz: korpus mniejszy od 100D, ergonomicznie od niego duzo sensowniejszy (fakt, ze AF jeszcze gorszy :) ). a szkielka generalnie wielkosci pomiedzy 50/1.8 mkII a 60 macro... tylko cale metalowe, nie z tandetnego plastiku ;)