Juz mam zooma, 17-70 2.8-4, z czego na 50mm mam 3.5, wiec to niewiele by zmienilo. Ale na razie szukam szerszej i jasnej stalki, kwestia tylko czy ekwiwalent 35 czy 50mm :)
Wersja do druku
35mm będzie częściej używanym obiektywem...Większość ujęć na ślubie można nim zrobić
Uważam , że każde dywagacje są już lekko bez sensu. Ponieważ każdy z nas ma iny wartsztat i każdemu pasuje co inngo, ja pracuję standardowo na 50mm co inni uważają za jakiś hardcore, inni używają tylko 24mm lub 35mm a jeszcze inni dają rade 85mm zrobić wesele. Kwestia wprawy, przyzwyczajeń i tyle. Po co po raz setny z kolei pisac co lepsze a co gorsze. Niech każdy z "nowych" kupi to co uważa i się przekona.
Ludzie piszac tutaj o 35 maja na mysli konkretny obiektyw - Canon EF35L - a nie ogniskowa.
A to różnie bywa :) bo znam też takich co używają F2, więc ja bym stawiał, że właśnie taka ogniskowa na FF jest bardzo fajna na śluby ;) ale to wiadomo - zależy od człowieka
Męska decyzja i słuszna:)
Jeszcze jedna sprawa - strzelam w trybie mRAW (10mpx zamiast 16mpx) i w sumie nie zauwazylem zadnych problemow odnosnie "brak danych do obrobki", jak srednio udane fotki powieksze na 100% to zawsze i tak widze np. poruszenie, czy brak ostrosci, cos czego wiecej pikseli nie poprawiloby. Czy macie jakies doswiadczenia z tym trybem? W sumie jak patrzymy na sensory ze wzorcem Bayera to i tak nie ma tam 16 milionow pikseli RGB, a jest tylko matryca, wiec zmniejszenie tego do 10 milionow pelnych pikseli (RGB) nie powinno tracic zadnych danych w stosunku do pierwotnie przechwyconych.
To prawda, ze 30mm na cropie nie jest bardzo szerokie, ale zdecydowanie szersze od 50mm :D
Najwyzej "zakombinuje" i kupie na firme oba, a potem sie bede martwil, najwyzej sprzedam ten rzadziej uzywany za jakis czas.
A masz jakies przemyslenia odnosnie trybu MRAW? Z doswiadczenia patrzac na te RAWY, jesli cos ze zdjeciem jest nie tak to i tak wiecej pikseli by nie uratowalo sytuacji, sensor nawet przy 10mpx wyciaga wiecej detali niz moja technika strzelania pozwala przy dynamicznych scenach. Ale moze nie mam racji i jednak pozbawiam sie jakiejs mozliwosci przez uzywanie tego trybu?