wlasnie sobie odpowiedziales na pytanie
Wersja do druku
wlasnie sobie odpowiedziales na pytanie
A co tutaj taka cisha nastała...
To ja przerwę ciszę :) Mam jeszcze problem ze sporządzeniem umowy użyczenia, konkretnie w sformułowaniu paru jej punktów. Chodzi o to, że na działalność chcę przeznaczyć pokój w mieszkaniu, którego właścicielką jest moja mama. W tym mieszkaniu jestem też zameldowany. W kosztach we wniosku muszę wpisać wysokość czynszu i podatku od nieruchomości. No i właśnie, co tam wpisać? Wcześniej myślałem, że 0 zł, skoro jestem synem użyczającej, ale wydaje mi się, że to będzie błąd. Wiem ile wynosi czynsz i podatek za to mieszkanie, ale jak to się ma do tego, gdy na mieszkanie jest zarejestrowana działalność gospodarcza?
Pewnie ktoś z was też musiał pisać umowę użyczenia, jak więc rozwiązaliście tą kwestię?
Wysokość podatku sprawdzisz w urzędzie gminy/miasta/dzielnicy. Górna granica jest ustalona przez ministerstwo finansów natomiast rada gminy/miasta ustala co roku wysokość mieszczącą się w tym zakresie.
http://www.isk.infor.pl/aktualnosci,...-w-2010-r.html
Przemnóż m.kw p.u. pokoju przez podatek od działalności gospodarczej.
Dzięki za te informacje. Znalazłem info na temat wysokości podatku w moim mieście (Ostrołęka). Czy zgodnie z tą tabelką: http://tnij.org/f1dr mam rozumieć, że wysokość podatku od nieruchomości w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej wyniesie 17 zł x 11,75 m.kw. = 199,75 zł rocznie? Dobrze to liczę?
No to mam już mętlik w głowie ;)
Jak pamiętam to niekoniecznie lokal, ale jego część. Jeżeli część lokalu będzie tylko pod dz. gosp. a nie jednocześnie na cele mieszkalne (np: pokój) to obowiązuje stawka podatku od dz. gosp. za ten pokój.
W moim przypadku pokój będzie przeznaczony zarówno pod działalność gospodarczą jak i cele mieszkaniowe. Coś mi się wydaje, że wtedy ten podwyższony podatek nie obowiązuje. Muszę o to zapytać w urzędzie.
tak. ale tylko jeżeli przeznaczysz ten pokój wyłącznie na działalność. Z tego co wiem to można nawet 2 m2 sobie przeznaczyć:) (np. agent ubezpieczeniowy który potrzebuje laptopa i biurka)
ale z drugie strony po co na siłę płacić większy podatek? Mi jest np. potrzebny lokal żeby przyjąć klienta, podpisać umowę, siąść przed kompem i obrobić zdjęcia. Mogę to wszystko spokojnie zrobić w moim duży pokoju, gdzie mam łóżko telewizor etc. i gdzie normalnie mieszkam.
no i teraz trzeba by dobrze zinterpretować ustawę:
czyli:Cytat:
- od budynków lub ich części:
a) mieszkalnych - 0,65 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej,
b) związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej,
1. od budynków lub ich części mieszkalnych - 0,65 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej
2. od budynków lub ich części związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (nie ma tu mowy o mieszkalnych)
oraz
3. od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (tylko tych które są zajęte wyłącznie na działalność)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dopytaj, będziesz miał pewność, a pozostali skorzystają z twojej nabytej wiedzy;)
Dopytam, jutro zadzwonię do urzędu miasta. Ale z tego co właśnie czytam w internecie, to faktycznie podwyższonego podatku nie ma, gdy lokal jest jednocześnie wykorzystywany do celów mieszkaniowych. Czyli zrobię tak, że w umowie użyczenia napiszę, że biorący do używania zobowiązuje się ponosić tylko koszty eksploatacyjne (woda, gaz, co, prąd), a we wniosku w rubryce "czynsz i podatek" wpiszę 0 zł. Tak chyba będzie prawidłowo.