wow... chetnie bym pcozytał... możesz napisać na której stronie tematu zaczeła się konkretna dyskusja na ten temat?
Wersja do druku
też czytałem cały wątek :D z tego co pamiętam to rozlicza się to poprzez pit 53 jako dochód inny z poza kraju
Tak było . Lecz od początku tego roku pit53 przestał istnieć.
I teraz należy rozliczać to bez użycia tego papierka.
Dla mnie najistotniejsze w tym jest to że :z tego co się dowiedziałem na forum, nie trzeba zakładać działalności gospodarczej i płacić składek na ZUS.
A te 19% z dochodu fiskusowi niestety trzeba oddać.
W przypadku handlu z polskimi foto-bankami z dochodu odlicza się 50% kosztów uzyskania przychodu a podatek płaci się z pozostałych 50%.
Żaden zagraniczny stock nie wystawi nam stosownego papierka abyśmy mogli odliczyć sobie te 50%. No cóż może kiedyś..;)
robgr85.... na stronie 23 tego wątku zaczęła się dyskusja na temat podatków.
Zacząłem od fotolii w grudniu zeszłego roku. Potem były bigstock, dreamstime i stockxpert.
Dopiero w czerwcu zacząłem wrzucać coś na istock, a w lipcu na shuterstock.
Niestety, nie mam jeszcze aparatu (mój FZ30 Pana Słonika to niezły generator szumów - po kilku odrzuconych pracach odpuściłem sobie) dlatego wrzucam głównie 3d, a na to trzeba trochę czasu, dlatego moje folio to po ok. 20 plików.
Jestem tutaj nowa a wiec prosze o wyrozumialosc. Bardzo mnie to ciekawi. Szukalam wlasnie na forum jakiegos ciekawego pomyslu na biznes a tu co... niespodzianka. Mozna zarabiac nie wychodzac z domu. A wiec moje pytania:
1. Jestem niepelnoletnia a czytalam ze potrzebne sa jakies dokumenty do wyslania jakie to sa. Chce sie zarejestrowac na http://www.stockxpert.pl/
2. Jak jest wyplacana "wyplata". Przelewem na konto?? Czytalam tez o PayPal. Co to jest?? Czytalam cos o tym na google ale nie czaje tego.
3. Musze placic cos za to?? tzn. jakis abonament czy cos takiego
4. A jak wyglada sprawa z podatkami??
5. Moge wstawiac jakie chce zdjecia, tzn np z wycieczek czyli zamki, domy itp?
6. Kto kupuje te zdjecia i po co??
Bede bardzo wdzieczna jesli otrzymam odpowiedz na te glupie pytania.
Pozdrawiam
Biznes to chyba nieodpowiednie określenie... trzeba miec naprawdę dużą galerię dobrych zjdęć żeby zarobić tym na życie - zrobienie takiej zajmie nie mało czasu.
1. generalnie chyba musisz być pełnoletnia...
2. przelew na konto, czek, paypal i pewnie jeszcze jakieś inne opcje...
3.nic nie płacisz, ale agencja poprzez którą sprzedajesz fotki ma procent ze sprzedaży (zwykle całkiem spory)
4. lepiej płacić bo jak dorwą i doliczą odsetki to może być krucho...
5. generalnie jest duża swoboda w typie zdjęć...
6. webmasterzy, agencje reklamowe, można wymieniać dłogo - każdy może kupić
trochę więcej info znajdziesz w odnośniku z mojej stopki.
Pozdr.
PayPal jest to powiedzmy "wirtualne konto internetowe do platnosci interetowych". PayPal (www.paypal.com) jest "darmowy". Jego zasada dzialania jest prosta
a) wchodzisz na www.paypal.com i zakladasz DARMOWE konto
b) w ustawiniach podajesz nazwe uzytkownika (e-mail) i haslo - i to jest twoj identyfikator konta
c) PayPal "musi wiedziec" z czego pobierac i gdzie wplacac pieniadze - w swoim panelu podajesz swoje PRAWDZIWE KONTO BANKOWE (bez niego nie da rady)
d) po pewnym czasie przychodzi do Ciebie list weryfikujacy (z kodem, ktory wklepujesz logujac sie na PayPal) - w ten sposob PayPal wie ze ty to ty i ze podalas prawidlowy adres i wszystko jest O.K.
e) nastepnie PayPal robi automatycznie 2 mini przelewy (wykozystujac twoje konto) masz tzw DirectDebit
f) przychodzi do Ciebie wyciag z konta iwidzisz 2 rzeczy - PayPal pobral 2 mini sumki odrazu z konta
g) logujesz sie i podajesz jakie to te 2 sumki sa
h) jesli wszystko sie zgadza to jest OK - masz status ZWERYFIKOWANY
___
Teraz kilka slow o pieknie i prostocie tego systemu i jak ot dziala
Masz np ebay - czy tamstoki czy cokolwiek
- sytuacja 1 - ty placisz komus
Kupilas cos w internecie (ebay, boots czy innesklepy) - robisz checkout - podajesz system platnosci - mozesz karta (ale jak sie boisz o bezpieczenstwo to PayPal) - podajesz swoj email i haslo i placisz. PayPal odrazu (nie tak odrazu - zalezy od konta - czasmi kilka dni) poibera kaze z TWOJEGO KONTA (te ktore podalas podczas rejestracji) a Ty sie o nic nie martwisz (auto pobieraznie z konta
- Sytuacja 2 - ktos wplaca tobie
- sprzedalas cos komus - najlatwiej jest podac Paypal email i wio
Osoba, ktora ci wplaca kase nie musi nawet mies PayPala - wystarczy ze powiedz Wplac mi kase na mala@jkasdomena.pl na PauPalu - i ktos moze tobie wplacaz uzywajac czego koleiwk (karty kredytowej, debetowej, Paupal, MoneyBrokers - czy czegokolwiek)
- ostatnio nawet PayPal wspiera komorki tez - mozesz wyslac kaze z PayPala z komorki na inna komorke (ktora zarejestrowalas w PayPalu)
wisisz kase i ktos chce paypala - znasz nymer tel tej osoby do jej (jego) paypala (podany oczywiscie) i kasa sie wysyla pobierazjac sie z konta
Teraz - cala kasa jest trzymana w PayPalu - jesli chcesz mozesz wyplacic z PayPal i wplacic na normalne konto
A teraz kilka slow o tym zejest "darmowy" - za konto nie placisz nic - PayPal pobiera prowizje. Jak to dziala (bede wyolbrzymial sumy - tak wiec sie nie martw - zle nie jest)
Wplacasz komusz 100 PLN - to z konta TWOJEGO zostanie pobrane 100PLN ale..... osoba, ktorej wplacasz dostanie powiedzmy 98PLN (2 PLN pobierze paypal)
Jesli ktos wplaca Tobie 100PL - to PayPal bierze z konta (lub jesli masz kase na Paypalu to odrazu z niego bierze [nie musisz ciagle wplacaac na swoje konto - pomysl ze jest to wirtualny bank]) kogosz 100PLN ale ty dostajesz 98PLN - tutaj jest wlasnie zarabianie ksy - prowizje (ale zle nie jest)
Pozatym jesli chcesz wyplacic z PayPala i wplacic na konto to (bede teeraz posilkowal sie tym jak jest w UK - w PL nie znam kwot) jesli bedziesz chciala wyplacic ponizej 50 funciakow w wplacic na swoje konto - to paypal pobierze 10 pensow, jesli chcesz wyplacic i wplacic powyzej 50 funciakow - wszystko darmowe.
Osobiscie polecam PayPala jako bezpieczny system transakcyjny - dlaczego - nie muszisz w necie ciagle uzywac karty wpisuwac numeru i danych - pyk i PayPal zrobi ot za ciebie. Dalej jesli nawet - ktos cie nabierze i powiedzmy kupisz cos - wplacisz komus a ktos cie oleje i nie wysle ci nic - bo ot byla podpucha - PayPal zwrovi kaze i sam bedzie "odzyskiwal" pieniadze.
Osobiscie uzywam caly czas i 1000000000% zadowolenie
1 warunek - PELNOLETNIOSC - popros rodzicow
Chlopaki dzieki za pomoc :*
Mor_feusz, dzięki za wykład ;-) chyba mnie to w końcu przekona żeby sobie konto założyć.
(może to gdzieś podkleić czy coś?)