Ja tam wolę plecak bo nie obciąża tak kręgosłupa
Wersja do druku
na szybko i troche krzywo - w obu fotach kadr 100%. staralem sie ustawic mniej wiecej tak, aby fotografowany obiekt byl tej samej wielkosci na obu kadrach
20D + EF50/1.4 @ 1.4
5D2 + EF85/1.8 @ 1.8
kolejnosc umieszczenia zdjec przypadkowa, sami zapewne zgadniecie ktora z czego ;)
fot 1
fot 2
Jeśli chodzi o zachowanie płytkiej głębi ostrości w przypadku jasnych szkieł w słoneczny dzień to przydatny jest wyzwalacz z HSS jak pixel knight, czy też wystarczy yongnou z czasami do 1/200? Dodam że lampa to 580ex2 i najbardziej zależy mi na doświetlaniu cienia czyli jak najwiecej światła zastanego.
A ja mając informacje z pierwszej ręki od znajomego reportera który wykonał porównawczy test FF z 85 i Crop z 50 podzielę się z Wami jego wynikiem. Mianowicie, losowo zapytane osoby na ulicy, na pytanie, 'czy widzicie różnicę w tych zdjęciach' /jedno z 5d i 85, drugie z 40d i 50/ odpowiedziały, że jej nie widzą. Fotografie miały dokładnie ten sam kadr i przedstawiały to samo ujęcie. Odbitka miała wielkość bagatela 40x50 czy coś w ten deseń, mogę się mylić. Proszę o nie pytanie tylko 'jaka to większość tak orzekła, bo tego nie pamiętam, nie wiem też jaki był stosunek głosów ankietowanych. Suma summarum, większość nie zauważyła różnicy w zdjęciach. Wniosek, mój jest taki: w sakli bezwzględnej, w badaniu pixela za pixelem i mając bokeh'o-fobię ;) wygrywa rzecz jasna FF i 85. Natomiast, jeśli nie widać różnicy... jak to było w reklamie 'po co przepłacać' :)
Abstrahując też o tematu tego, że 85 1,8 jest imo lepszym szkłem niż 50 1,4. Ma lepszą konstrukcję, bokeh, no i przede wszystkim AF. Ale co z tego, jak dla mnie z crop'em jest bezużyteczne... bo za długie;)
Oczywiście. To wszystko kwestia indywidualnych upodobań i preferencji. Jeden lubi ciasno, inny luźno. Bo z ogniskowymi i obiektywami, to jest tak jak z pięknem, bo nie ładne jest to co jest 'ł a d n e', lecz to co się komu podoba!