Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć
Dokładnie! Płacę - wymagam!
https://www.facebook.com/28771833805...type=1&theater
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Zwiedziłem trochę świata, rozmawiałem z b. wieloma przypadkowo napotkanymi osobami które trzymały aparat ze średniego segmentu z zapiętymi obiektywami niesystemowymi i gdy pytałem o przebieranie i wybieranie spośród kilku sztuk, to najczęściej padała odpowiedź: "what? what do You mean by choosing one best lens with most accurate AF, from couple who are available in store?"
W innych krajach w pupie mają takie bzdety jak celność szerokokątnej stałki przy f/1.4 dla ostrzenia na 15m.
Te wieczne narzekanie, marudzenie i przebieranie to takie mocno polskie jest ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
W innych krajach w pupie mają takie bzdety jak celność szerokokątnej stałki przy f/1.4 dla ostrzenia na 15m.
Spaprane zdjęcia też tam mają? Szczęśliwi ludzie...
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
To miałeś do tej pory masę szczęścia, mi w Sigmie sprzedawca sam zaproponował przy zakupie 18-35/1.8 A żeby sprawdzić czy ostrzy dobrze, bo różnie bywa. Okazało się, że pierwsza sztuka w ogóle nie trafiała, druga w punkt, ale w praniu wyszło, że też z tym różnie bywa, miał być aparat do reporterki z wesela, a nadaje się tylko do statycznych scen, a i tak potrafi zdupić nawet drzewo. To moja druga i ostatnia Sigmia, kiedyś jeszcze w systemie analogowym Minolty miałem 24-70/2.8 EX za spore pieniądze, obrazek brzytwa, ale AF podły.
Czy szczęśliwi to nie wiem, ale zdecydowanie nie tak marudzący jak polacy i robiący wiochę bóg wie jakimi wymaganiami i manierami ala zdegustowana "hrabina" kupująca kebaba ze zbyt pikantnym sosem.
Ok, już nie robię OT ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
No i kto to mówi! Wróć do wątku o Otusie 1,4/85 i poczytaj swoje wpisy .... :)
Co do tej Sigmy to ją mam i popieram opinie innych o loterii. Pierwsza jaką miałem w łapach była super! Moja kupna która do mnie przyszła była mega tragiczna, 1,5 godziny kalibrowania w Fotobrosie postawiło ją na nogi ale i tak bez wysyłki do Serwisu w listopadzie się nie obejdzie. Teraz jest bo jest. Na drugim body to samo i nawet szkoda o tym wspominać!! To jest szkło pełne kompromisów - ostry ale bez plastyki i bokehu, mocny w parametrach ale loteria AF prawdopodobna. Gadanie o możliwości kalibracji na docku to tylko w mojej opinii tłumaczenie się z dokonanego wyboru.
Fakt że można trafić od razu dobrą sztukę, być może tak jest w większości przypadków ale to co się pisze powyżej o problemach z AF jest najzwyklejszą prawdą!! To jest FAKTEM!
U mnie tez dopiero druga okazala sie ok. Z tym ze nie mam jej co zarzucic, dziala jak nalezy.
u mnie na wsi bimber przed zakupem trzeba wypróbować, wydaje się że z obiektywami jest podobnie :mrgreen:, to o kebabie to bardziej pasuje do systemowego 50/1.8, sigma deklaruje wysoką jakość produktu za wcale nie małe pieniądze i nie jest dziwne że że klient chce się przekonać o tej jakości na własne oczy, ja swoją sigmę lubię to szkło bez kompromisów - ostrość, plastyka , bokeh - widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Dokładnie! Płacę - wymagam!
https://www.facebook.com/28771833805...type=1&theater
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Każdą sigmę przed zakupem podpinałeś, robiłeś foty -sprawdzałeś i jak każdy komu pierwszy egzemplarz by nie pasował sprawdzałbyś następne. Jesteś takim samym testerem jak inni i tak samo mocno polski dlatego tym bardziej nie rozumiem twojego wywodu pod tytułem nazwijmy to: Polak idzie kupić słoik.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zwiedziłem trochę świata,
.......
Jeżeli tak Ci sie wydaje, to jednak mało zwiedziłeś swiata.
Najmocniej polski to jest polski kompleks i samobiczowanie się.:(
Ja nie wybieram z fifnastu egzemplarzy, bo po pierwsze nikt mi nie pozwoli, po drugie kupuje tylko tam, gdzie mogę zwrócic w rozsądnym czasie po zakupie bez żadnych pytań i tłumaczeń . Albo rybki albo akwarium panowie sklepikarze -- albo swobodne wybieranie, albo swobodne zwroty. Jeśli w handlu jest zasada karta stół to pewnie, że się każdy szczypie z takim towarem, bo nawet Canon może być bublem, tylko jednak rzadziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy :mrgreen:
A ja gdybym miał kase na 85L to bym swojej eLi 50 1,2 nie sprzedawał, jestem z niej mega zadowolony. Ale Sigme kupiłem w małych pieniądzach, a nadwyżkę z 50L przeznaczam na 85L.
Ale faktycznie po pojawieniu się tej Sigmy ludzie sprzedają swoje 50 1,2.